The Others First Lady dostluğu

First Lady dostluğu

12.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

First Lady dostluğu

First Lady dostluğu

       BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz, Bulgaristan'da yapılan "21. Yüzyılda Kadın" konulu uluslararası konferansta, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. yıldönümünün kutlandığını hatırlatarak "Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün çağdaş görüşlülüğü sayesinde bugün buradayım" dedi.
       Bu sözleri alkışlarla karşılanan Yılmaz, 21. yüzyıla girerken eğitimin önemine değinirken, Türkiye'nin bu amaçla sekiz yıllık kesintisiz temel eğitime geçtiğini vurguladı.
       Bulgaristan Cumhurbaşkanı Petar Stoyanov'un eşi Antonina Stoyanova'nın himayesinde düzenlenen "21. Yüzyılda Kadın" konulu konferans Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da başladı. ABD Başkanı Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton'ın da katıldığı konferansta Türkiye'yi Yılmaz'ın yanı sıra Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın, Çevre Bakanı İmren Aykut, İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Meral Gezgin Eriş, Türk Kadınlar Birliği Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Gülten Daş ve Milliyet yazarı Nilgün Cerrahoğlu temsil etti.
       Stoyanova'nın ardından kürsüye çıkan Hillary Clinton, demokrasinin ve serbest pazar ekonomisinin kadınların katılımı olmadan yerleştirilemeyeceğini vurguladı. Bosna - Hersek ve Kosova'da yaşananlarla kadınların dramına da değinen Clinton şöyle konuştu:
       "Biz burada sesini çıkaramayan, ezilen ve baskı altında tutulan kadınların yerine konuşarak, onların sesi olacağız. Dünyanın birçok yerinde son derece dramatik olaylar yaşanıyor. Kosova'da evleri yıkılıp sokağa atılan kadınlara ve çocuklara destek vermek zorundayız."
       Clinton kürsüden indikten sonra Berna Yılmaz, Arnavutluk Cumhurbaşkanı'nın eşi Lidra Meydani, Makedonya Cumhurbaşkanı'nın eşi Nada Gligorova, Romanya Cumhurbaşkanı'nın eşi Nadya Constantinesku, Slovenya Cumhurbaşkanı'nın eşi Stefka Kuçan, Romanya Başbakanı'nın eşi Niora Roman ve Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'in eşi Dafne Simitis'in ellerini teker teker sıktı. Clinton, lider eşlerinden sadece Yılmaz ile Simitis'i öperek salondan ayrıldı.