The Others Gecikme nedeni belli değil

Gecikme nedeni belli değil

17.02.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gecikme nedeni belli değil

Gecikme nedeni belli değil


Sümer Yamaner, 10 Şubat tarihli Milliyet’te yayımlanan, Yine 112 Rezaleti başlıklı haberle ilgili görüşlerini göndermiş. Özetle aktarıyorum:
"Ülkemizde birçok diğer alanda olduğu gibi sağlık alanında da işlerin yolunda gitmediği bir gerçektir. Sağlık sektörü her zaman günah keçisi haline getirildi. Ücra yerlere gönderilen hekimlerin malzemelerine, ihtiyaçlarına bakılmadı. Hal böyle olunca tüm sistemin aksaklığının sorumluluğu başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının üzerine yıkıldı. Basın da bu popülizmi ne yazık ki destekledi. Bu haberiniz de bence yeterince araştırma yapılmadan yazılmış; popülizm kokuyor."
"Siz İstanbul’da bir yerden diğerine, yağmurlu veya karlı havalarda ne şartlarda ulaşıldığını bilirsiniz. Bir ambulansın 45 dakikada kaza yerine ulaşamaması çok anormal bir durum olmayabilir."
Yamaner, Türkiye’de trafiğin "şerit terbiyesi almamış" kişilerle dolu olduğunu ve bu kişilerin emniyet şeritlerini yol sandığını anımsatıyor. "Bizde bırakın sade vatandaşı, yetkililer ve trafik polisleri bile şerit terbiyesinin trafikte sorunların çözümünde ilk şart olduğunu bilmezler" diye yazıyor.
Okurumuza göre, öncelikle araçların hizmet alanlarının en uzak yerine bile en kısa sürede ulaşmaları için bu koşulun iyice gözetilmesi gerek.
Sorunun derininde yatan nedenlerin üzerine gidilmesini istiyor Yamaner. "Mesela" diye noktalıyor, "neden ‘şeritlere uyalım’ gibi bir kampanyayı siz gazete olarak düzenlemiyorsunuz? Ya da neden ‘boşaltamayacağın kavşağa girme" kampanyasına öncülük etmiyorsunuz? 45 dakika ambulans bekleyen yaralıya ayırdığınız yeri bu türden kampanyalara ayırsanız belki insanlar o kadar beklemek zorunda kalmayacak. Tek tek sineklerle uğraşmak yerine bataklığı kurutmaya ne dersiniz?"
Yorum: Yazı bize haberdeki bakış açısının ne olması gerektiği konusunda ciddi bir öneride bulunuyor. Haberde önemli bir unsur eksik olmasaydı - neden bu kadar gecikti? sorusunun yanıtı aranmamış - bir yanıt verilebilirdi. Trafik miydi esas neden, yoksa başka bir ihmal miydi? Okurlar, "rezalet" diye tanımlandığı için açıklanması gereken sorunun yanıtını mutlaka bulmalıydılar.
Kampanya konusunu ise editörlerin dikkatine sundum. Karar onların.