The Others Gölgeleyen rapor

Gölgeleyen rapor

03.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ankara'da Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı ziyaret eden Avrupa Yahudi Kongresi haberinde İsrail-Lübnan çatışmasıyla ilgili bir rapordan söz edilmesine itiraz geldi

Gölgeleyen rapor

Avrupa Yahudi Kongresi'nin Başkanı (EJC) Moshe Kantor ve beraberindeki heyet geçen hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile temaslarda bulundu.
Milliyet'in ziyarete ilişkin 30 Ekim tarihli haberinde, 2006 yılındaki İsrail-Lübnan çatışması sırasında, hazırlanan bir rapordan söz ediliyordu.
Ankara Bürosu'ndan Meriç Tafolar, Avrupa Yahudi Kongresi'nce geçen yıl hazırladığı raporda, "Türkiye'deki Yahudi karşıtlığının, AKP iktidarında doruk noktasına ulaştığı" saptamasına yer verildiğini yazdı.
Türk Musevi Cemaati Başkanı Silvyo Ovadya, Milliyet Okur Temsilcisi'ne bir açıklama gönderdi:

'Ziyaretle bağlantısı yok'
"Haberinizde bahsi geçtiği üzere Moshe Kantor başkanlığındaki Avrupa Yahudi Kongresi heyeti 27-28 Ekim 2008 tarihlerinde Ankara'ya bir ziyarette bulunmuşlardır. Türk Muse-vi Cemaati Başkanı olarak söz konusu heyetle birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yapılan görüşmelere şahsen katılmış olmam dolayısıyla ziyaretlerin gayet müspet sonuçlandığını belirtmek isterim.
Bugünkü gazetenizde konuyla ilgili haberi verirken, ziyaretin iki sene önce yayımlanmış bir raporla ilişkilendirilmiş olması, okuyucularınızın bu ziyaret hakkında gayet olumsuz bir izlenime sahip olmalarına sebep verecektir. Her ne kadar 2006 İsrail-Lübnan savaşı sırasında yayımlanan rapor o dönemki gerçekleri yansıtmakta olsa da iki gün önce gerçekleşen ziyaretle hiçbir bağlantısı bulunmamaktadır.
Son beş yıl içinde üçüncüsü gerçekleşen Avrupa Yahudi Kongresi Başkanlık Heyetleri ziyaretleri sırasında, her zaman Ankara'da devletimizin üst düzey yöneticileriyle olumlu görüşmeler gerçekleştirilmiş ve karşılıklı ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunulmuştur.
Türk Musevi Cemaati Başkanı sıfatıyla hazır bulunduğum görüşmelerde ülkemizin yararına görüşmeler yapılmış olup Avrupa Yahudi Kongresi yönetimi de Türkiye hakkında azami derecede olumlu görüşlere sahip olmuşlardır. Türkiye'nin bölge barışı ve dünyanın geleceği açısından çoğunluğu Müslüman olup ılımlı ve olumlu tutumuyla sağladığı faydaları da dile getirmektedirler." Haberi yapan muhabirimiz Meriç Tafolar'ın açıklaması ise şöyle:

Muhabirin savunması
"Söz konusu haberde, başkanlığını Moshe Kantor'un yaptığı Avrupa Yahudi Kongresi tarafından hazırlanan rapor, Sayın Kantor'un ziyaretiyle ilişkilendirilmeye çalışılmamış, Sayın Kantor'un ziyareti nedeniyle, 'Türkiye'deki Musevi cemaatinin tarihinde hiç olmadığı kadar baskıya maruz kaldığı' yönünde tespitler içeren raporun yeniden haber niteliği kazanmasından ötürü kaleme alınmıştır.
Söz konusu raporda, haberde de aktarıldığı gibi, Türkiye'deki Müslüman çoğunluğun Musevi azınlığa yönelik baskılarının doruk noktasına ulaştığı ifade edilmiştir.
Ayrıca, raporun içeriğine yönelik herhangi bir dezenformasyona ya da misenformasyona gidilmediği de Sayın Ovadya tarafından takdir edilmiştir. Öte yandan, haberde, Sayın Kantor'un, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerin içeriği hakkındaki herhangi bir bilgiye yer verilmediğinden, söz konusu raporun haberleştirilmesinin Sayın Ovadya'nın ifade ettiği gibi müspet sonuçlanan görüşmeler hakkında bir izlenim vermeyeceği de açıktır."

Ombudsman'ın görüşü:
Türk Musevi Cemaati Başkanı Ovadya'nın kaygıları yerindedir. Avrupa Yahudi Kongresi'nin Başkanı (EJC) Moshe Kantor'un Ankara ziyaretinde güncel gelişmelere ağırlıklı olarak yer verilmesi beklenirken, iki yıl önce kamuoyuna sunulan bir rapora yer verilmesi, bilgilendirici olmanın ötesinde "önyargılar"ı pekiştirici etki uyandırabilir.
Bu arada cemaatin gazetesi Şalom'da Avrupa Yahudi Kongresi'nin Ankara'daki temasların içeriğine ilişkin bilgiler ayrıntılı olarak yer aldı. Bu bilgilerin Türk basınına neden kapalı tutulduğu konusuna da açıklık getirilmeliydi.