The Others Görmeyenlerden cok sesli müzik

Görmeyenlerden cok sesli müzik

16.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Görmeyenlerden cok sesli müzik

Görmeyenlerden cok sesli müzik


Altı Nokta Körler Derneği’nde kurulan ‘Şen Koro’da şefle sanatçılar arasında görsel bağlantı yok, ama başarıyorlar


       Altı Nokta Körler Derneği’nin oluşturduğu ‘Şen Koro’, görme özürlüleri yaşama bağlıyor. 20 kişiden oluşan koroda ikiz şeflerle, biri soprano diğeri alto olan ikizler, karanlık dünyalarını müzikle aydınlatıyor. Klasik ve Türk Sanat Müziği tutkunu olan koronun çift ikizleri, “Görmeyenlerin de kaliteli müzik yapabildiğini kanıtlamak için yola çıktık" diyor.

Avukat şefler

       Koronun şefleri 37 yaşındaki Kerim ve Selim kardeşlerin asıl mesleği avukatlık. Çalışma günlerinin vermiş olduğu yorgunluğu hafta sonu müzikle attıklarını belirten ikizler, “Müzik bizim her şeyimiz oldu. Kendimizi ifade ediyoruz. Şarkı söyleyerek dinleniyoruz" dedi. Altınok kardeşler, görmeyen insanların neler yapabileceğini ispat etmek için bu koroyu kurduklarını, ciddi bir iş yaptıklarını göstermek için de çok sesli müziği seçtiklerini belirtti.

Zor ama keyifli

       Şefler, “Müziğin en zor kısmı olan çok sesli müzik yapıyoruz. Diğer çok sesli korolardan farklıyız. Çünkü, şefle koro arasında görsel bir bağlantı yok. Bu bir koro için çok önemlidir. Gören kişilerden oluşan korolarda herkes gözünü kapatsa bir uyum içinde olamaz" dedi.
       Sokaklarda şarkı söyleyerek para toplayan görme özürlü şarkıcılara tepki gösteren Altınok kardeşler, toplumun kendilerine başka bir gözle bakmaya başladıklarını ifade ediyor. Kardeşler, “Sokakta gösteri sunan ve belli kurumların adları altında müzik yapan kişileri kınamak için bu koroyu kurduk. Bu kişiler, para toplamak amacıyla halkın duygularını sömürüyor. Görme engellileri dilenci olarak görüyorlar. Biz bu durumdan çok rahatsızlık duyuyoruz" diye konuştular.
       Koronun diğer ikizleri olan İngilizce öğretmenleri Fahriye ve Fitnat Alper kardeşler, arkadaşlarının tavsiyeleri sonucunda gruba katılmışlar. 40 yaşındaki Alper kardeşler, koroda güzel bir arkadaşlık ortamının olduğunu söylüyorlar.

Çalışma yöntemleri

       Peki, görme engelliler çok sesli müziği nasıl yapıyor? Dört grupta toplanan sesler için ayrı ayrı çalışma yapılıyor.
       Görme engelliler kabartma nota bulamadıklarından gören kişilere notaları okutuyorlar. Notaları ve sözleri kabartma haline getirdikten sonra da kabartma yazıcısında çoğaltıyorlar. Notalar ve sözler üzerine çalışmaya başlayan koro elemanları, bunları ezberliyor. Konserler sırasında ritmi sağlamak için de şef tarafından mandoline vurularak uyum sağlanıyor.

Görenlerin görüşü

       Şen Koro’ya yardımcı olan kişiler de var. Heykeltıraş Tülay Ekler, Avukat Mutlu Yuluğ ve müzisyen Özgül Ergül, görmeyenlerin kulaklarının çok hassas olduğunu belirterek şunları söylüyor:
       “Diken üstünde çalışıyoruz. Her sesi çok iyi işitiyorlar. Bu bizim için bir zorluk oluşturuyor. Şarkı söylerken gözlerimizi kapatarak onlara uymaya çalışıyoruz. Ancak bu şekilde onların kavradıkları şeyi kavrayabiliyoruz."