The Others Havada kazandı denizde kaybetti

Havada kazandı denizde kaybetti

19.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Havada kazandı denizde kaybetti

Havada kazandı denizde kaybetti


Gururu yüzünden Batılı ülkelerin yardımını almayan Rusya Devlet Başkanı Putin, bütün popülaritesini üç günde kaybetti


       Barents Denizi'nde bir hafta önce kaza geçiren Rus denizaltısını kurtarmak için son umut İngiliz ekibine bağlanırken, felaketin faturası Devlet Başkanı Vladimir Putin'e çıkmaya başladı.
       Sualtı helikopteri de denilen yüksek teknoloji ürünü İngiliz kurtarma denizaltısı en erken bugün akşam saatlerinde kaza bölgesine ulaşabilecek. Bu araç, Rus kurtarma ekiplerinin şimdiye kadar başaramadığını yaparak, kaza geçiren denizaltının tahliye kapağına kenetlenmeye çalışacak.
       Ancak, uzun süredir yaşam belirtileri göstermeyen denizaltıda artık kurtaracak kimse kalmadığı düşünülüyor. Nükleer denizaltıda, 86'sı subay toplam 118 kişi bulunuyordu. Genel kanı, denizaltıda patlama meydana geldiği yönünde.

       Tatilini bile kesmedi
       Cumartesi günü meydana gelen kazanın pazartesi duyurulması, Devlet Başkanı Putin'in tatilini sürdürerek çarşamba gününe kadar tek bir açıklama yapmaması ve yabancı yardımın gecikmeli kabul edilmesi, felakete hızla siyasi boyut katmaya başladı. Kamuoyu ve medyanın öfkesi, kısa süre öncesine kadar anketlerde rekorlar kıran Putin'e yöneldi.
       İzvestiya gazetesi, "Devlet başkanlığı sadece törenlere katılmak, savaş uçağına binmek, ya da denizaltı ziyaret etmekten ibaret değildir. Göreve başlamadan önce bu durumun Putin'e söylenmesi gerekirdi" diye yazarak, Putin'in savaş uçağıyla Çeçenistan'a gitmesi dahil "şov" olarak nitelenen hareketlerine gönderme yaptı.
       Putin ise, dün yaptığı açıklamada kendisini savunarak, "Aslında duyar duymaz kaza yerine gitmek istedim ama uzmanların işine karışmamak için vazgeçtim" dedi. Putin, yetkililerin kendisine Rusya'nın mürettebatı kurtaracak olanaklara sahip olduğunu bildirdiğini de söyledi.

Amerikan denizaltısıyla mı çarpıştı?

       MOSKOVA - MİLLİYET
       Moskova'da yayınlanan Sevodnya gazetesi, Kursk denizaltısının bir Amerikan denizaltısıyla çarpışmış olabileceğini öne sürdü.
       Gazeteye göre, 12 Ağustos tarihinde Barents Denizi'nde yapılan tatbikat sırasında Büyük Petro kruvazörü, Kursk'un bulunduğu bölgede yabancı bir denizaltının olduğunu belirledi. Hemen ardından da Rus denizaltısıyla bağlantı kesildi.
       Sevodnya, kaza ardından Amerikan savaş uçaklarının Barents Denizi üzerinde uçtuğunu, daha sonra ise bir Amerikan denizaltısının Norveç'e yanaşmak üzere izin istendiğini yazdı. Gazete, plan dışı Norveç'ten izin isteyen denizaltının çok yavaş yol aldığını, bu durumun hasar görmesinden kaynaklanıyor olabileceğini bildirdi. Bununla bağlantı kurulabilecek bir gelişme, dün kaza yerinde Kursuk'a ait olmayan bir acil durum şamandırası bulunması. Söz konusu şamandıralar, zor durumda bulunan denizaltıların yerinin belirlenmesi amacıyla kullanılıyor. Moskovski Komsomolets ise, Amerikan denizaltılarının Kursk'a "saldırdığını" öne sürdü.

Yazarlar