The Others Hediye Panda Darıca'da bakılacak

Hediye Panda Darıca'da bakılacak

17.02.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hediye Panda Darıca'da bakılacak

Hediye Panda Darıcada bakılacak


Tolga Şardan Pekin


       İçişleri Bakanı Saadettin Tantan Çinli meslektaşının "Panda" teklifiyle keyiflendi.
       Türkiye'nin 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in Çin'in en önemli iki simgesinden biri olan Pekin ördeğini Türkiye'ye tanıtmasının ardından, Tantan da, ünlü pandanın Türkiye'ye gelmesine katkıda bulunacak.
       Resmi görüşmelerde Çinli Bakan, Tantan'a, dünyada koruma altına alınan çok değerli canlılar arasında bulunan pandalardan birini Türkiye'ye göndermek istediğini açıkladı. Tantan, bu jest karşısında önce şaşırdı, sonra keyiflendi. Büyükelçiliğe gelerek gazetecilerle sohbet eden Tantan, bu önerinin Çin'in Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğinin altını çizdi. Çinli meslaktaşının şaşırtan önerisinden sonra Tantan da, Sivas Kangalı bir köpek, Ankara keçisi veya Van kedisinden birinin Panda'ya karşılık olarak gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Darıca'da beslenecek

       Çin ziyareti sırasında görüştüğü yetkililere Paşabahçe ürünü kristal örnekleri armağan eden ve panda için "Bu bir diplomatik jest" diyen Tantan, Milliyet'e şunları söyledi:
       "Çok narin bir hayvan. Yaşayacak ortamı oluşturmak lazım. Onu beslemek zor. Hayvan çiftlikleriyle irtibata geçeceğiz. Darıca'da beslemeyi düşünüyoruz. Bilimsel bakıcı yetiştirilecek. Dünyada 10 - 12 tane varmış. Türkiye'ye kaç tane verecekleri hiç konuşulmadı. Türkiye'ye ne zaman getirileceği belli değil. Belki baharda, belki meslektaşım bakan, Türkiye'ye geldiğinde kendisi getirir."
       Türkiye'deki hayvanat bahçelerinde dünyanın her yerinden hayvanların bulunduğuna işaret eden Tantan şöyle dedi:
       "Pandanın iklim koşullarını hazırlamak lazım. Nesli tükenen kıymetli hayvanlar var. Hayvanları korumak ülke politikası haline geliyor. Çinli yetkililer, Çin kaplanı ve diğer vahşi hayvanların korunması için büyük çaba sarfedildiğini söylediler."

Becerebilecek miyiz?

       Bilge Egemen
       Çinliler onlara "el bebek, gül bebek" misali bakıyorlar. Üstlerine tir tir titriyorlar. Her yıl bakımları için milyonlarca dolar harcıyorlar. Onlar pandalar ve dünyada yalnızca bin kadar kaldılar. Nesilleri tükenecek diye Çinliler'in ödü patlıyor. Mohikanlar gibi bin panda da "son" olmasın diye bütün dünya, hop oturup, hop kalkıyor.
       Ve Çinliler öyle kolay kolay, allayıp pullayıp bir de paket yapıp misafirlerine bir panda hediye etmiyorlar.
       Eğer etmişlerse, bu çok büyük bir anlam taşıyor. Bu hediye, esen soğuk rüzgarları bile durdurabiliyor.
       Bu yüzden de mesela "Hsing Hsing" adlı politik panda, Çin ile ABD'nin ilk dostluk ilişkilerini tahmin edilemeyeceği kadar geliştirmişti.
       1960 ve 1970'li yıllarda Batı ve Doğu blokları arasında çöllerden kutuplara kadar soğuk rüzgarlar eserken, bloklar çatır çatır silahlanırken, ABD Başkanı Richard Nixon, Çin'e gitmişti. Çin lideri Mao Zedung işte tam da bu sırada Nixon'a Hsing Hsing'i hediye etmişti.
       Hsing Hsing 1972 yılından, öldüğü 1 Aralık 1999'a kadar Washington Hayvanat Bahçesi'nde bakıldı ve tüm dünyanın gözleri üzerinden ayrılmadı.
       Hsing Hsing sayesinde Amerikalılar pandanın güzelliğini keşfetti. Hsing Hsing'in gelişimi, aldığı kilolar, Ling Ling adlı dişi pandayla yaşadığı aşk tıpkı Holywood starları gibi günbegün izlendi.
       Amerikalılar pandaların nesillerinin tükenmemesi için projeler geliştirdi. Son olarak 1999 yılında da Çin'in dağlık bölgelerinde yaşayan 200 panda özel bakım uygulanması için Atlanta Hayvanat Bahçesi'ne nakledildi.
       Geçtiğimiz günlerde ise San Diego Hayvanat Bahçesi'nde suni döllenme yoluyla dünyaya gelen ve hayatta kalmayı başarabilen tek panda olan beş aylık Hua Meri basına ve insanlara özel bir partiyle tanıtıldı.
       Ve şimdi de Çin Kamu Güvenliği Bakanı Jia Chunwang, İçişleri Bakanı Saddettin Tantan'a bir panda hediye edebileceğini söyledi.
       Hediyenin önemi büyük.
       Henüz, tarihteki ilk pandamızın bir adı yok. Pandalar hakkında pek bilgimiz de yok. Ancak tek bir dileğimiz olabilir. O da:
       Pandamıza gereken ilgiyi ve bakımı gösterebilmek. Çin'e ve dünya aleme rezil olmamak.

Pandalar hakkında: Bir çift pandanın yıllık mutfak harcaması 1 milyon dolar

       * Dünyada toplam hayvan nüfusu 200 milyar. Bu nüfusun yalnızca bin kadarını pandalar oluşturuyor.
       * Pandanın bilimsel adı Ailuropoda Melanoleuca. Anlamı siyah - beyaz ayı. Toprakları, Güney ve Doğu Çin, Myanmar ve Kuzey Vietnam. Ancak bambu ormanları yok olduğu için şimdi yalnızca Güney Batı Çin'de kaldılar.
       * Eskiden etoburken, evrimle vejeteryan olmuşlar. Şimdi yalnızca bambuyla besleniyorlar. Bir panda bir günde 14 saat boyunca yemek yiyor ve 14 kilo bambu tüketiyor.
       * Dişi bir panda yılda sadece 2 - 3 gün içinde hamile kalabilme olanağına sahip. Bu günler de baharın son günlerine denk geliyor.
       * Bir panda doğduğunda 90 - 130 gram arasındayken büyüyünce 100 kiloyu aşıyor.
       * Doğal ortamda, yaşam süreleri 18 - 20 yıl. Kontrol altındayken 30 yıl yaşayabiliyorlar.
       * Pandanın kürkü Japonya'da hala 200 bin ABD Doları'na alıcı bulabiliyor. Satıcı yakalandığı takdirde idama mahkum ediliyor.
       * Görkemli bedenlerine rağmen aslında çok nazik ve hassas hayvanlar. Zor çiftleşiyorlar, anne panda yavrularından yalnızca biriyle ilgilenebildiği için diğerleri ölüyor.
       * Focus dergisi, San Diego Hayvanat Bahçesi'nde 1996 yılında bir çift panda için bir milyon dolar bütçe ayrındığına dikkat çekiyor.
       * Çin dışındaki hayvanat bahçelerinde yaşayan bütün pandalar, Çin adları taşıyor. Yang Yang, Lun Lun gibi.