The Others Her taşın altı 'yumrukçu'

Her taşın altı 'yumrukçu'

27.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Her taşın altı 'yumrukçu'

Her taşın altı yumrukçu

       ŞİŞLİ Belediye Başkanı olduğu dönemde, yolsuzluk yaptığı iddia edilen eski başkan Gülay Aslıtürk'ün ismi, Macaristan'da Başbakan Mesut Yılmaz'ı yumruklatan İsmail Koçkaya ve Yeşil olarak tanınan Mahmut Yıldırım'ın da adının karıştığı bir skandalla tekrar gündeme geldi.
       İddiaya göre Alaaddin Öztürk isimli bir müteahhit, Gülay Aslıtürk'ün kendisine olan 1 milyon dolar borcunu ödememesi üzerine İsmail Koçkaya aracılığıyla Yeşil'in sık sık gittiği Antalya Lara'daki Çaydaçıra Restoran'da garsonluk yapmış olan Kadir Tekin'e Aslıtürk'ün babası İlyas Çokay'ı vurdurttu. Şimdi seyislik yapan tetikçi Tekin, Çokay'ı kendisinin vurduğunu ve bu olaydan sonra taraflar arasında anlaşma sağlandığını iddia etti.
       Mahmut Yıldırım, İsmail Koçkaya ve Aslıtürk'ün adının karıştığı bu skandalı Kanal D Haber Genel Koordinatörü Uğur Dündar yönetimindeki Arena ortaya çıkardı. Arena, Gülay Aslıtürk'ün babası işadamı İlyas Cokay'ı bacağından vurduğunu iddia eden Kadir Tekin'le görüştü. Arena'nın haberine göre, Kadir Tekin'in daha önce garsonluk yaptığı Antalya Lara'daki Çaydaçıra Restoran'ın ilginç bağlantıları ortaya çıktı. Yeşil'in Antalya'daki evinin telefonu Çaydaçıra'nın eski ortağı Metin Güneş'in üzerine kayıtlı. Diğer ortak Saffet Başbuğ'un ise Yeşil'in Antalya'daki işlerini takip etmesi için vekalet verdiği kişi olması.

       Yeşil'le bağlantısı olan bu iki kişinin işlettiği restoranda bir süre çalışan Kadir Tekin, bir ev ve para karşılığında İlyas Çokay'ı vurmayı kabul ettiğini söyledi. Tekin, akrabası olduğunu iddia ettiği ve Başbakan Mesut Yılmaz'ı Macaristan'da yumruklayanları azmettiren İsmail Koçkaya'dan bu görevi aldığını savundu. Tekin, Çokay'ın vurulmasını isteyenlerle Koçkaya'nın pazarlık yaptığını iddia etti. Koçkaya'nın kendisine verdiği ev ve para sözünü tutmadığını belirten Tekin, bu yüzden konuşmaya karar verdiğini belirterek olayı şöyle anlattı:
       "Gülay Aslıtürk'ten birinin alacağı vardı, bir milyon dolar. Hesaba oturdular, `borcum yok' dedi. Gülay Hanım kendisinden para almaya gelen bir adamı tokatladı, gönderdi. Telefon açtık, `bir şey yapamazsın' dedi. Bunun üzerine babasına gözdağı verme kararı aldık. Kendisine ulaşamadık, yurtdışına çıkacaktı. At alma bahanesiyle İlyas Bey'in Şişli'deki evine gittim. İftardan sonra gittim, kapıcısı aldı bizi yukarıya çıkardı. En üst kattaki evine oturduk. 20 bin dolarını şimdi dedim, 20 bin dolarını 15 gün sonra. Bana 10.30'da İlyas Restoran'a gel dedi. Ben erken geldim, bekledim. Bir baktım, yukarıdan siyah palto, siyah şapka geliyor. Girdi, ardından sıktım, gittim."
       Tekin, olayın ardından Gülay Aslıtürk'ün alacaklıları çağırıp anlaşma yaptığını öne sürdü. Tekin, 1 milyon dolarlık borcun, 600 bin dolara indirilerek ayda 60 bin dolardan taksite bağlandığını savundu. Tekin, borcu Aslıtürk'ün kocasının ortağının elden ödediğini savundu.

       Tekin, Alaaddin isimli ve ortakları olan bir müteahhidin Çokay'ı vurdurduğunu savundu. Şişli Düğün Salonu'nu bu kişilerin işlettiğini iddia eden Tekin, Arena ekibinin "Karadeniz" mi? sorusunu "Evet, Karadeniz İnşaat" diye yanıtladı. Alaaddin Öztürk ile Ragıp Bölükbaş'ın sahibi olduğu ve Şişli Belediyesi'ndeki yolsuzlukları araştırmak üzere kurulan komusyonda da Karadeniz İnşaat'ın adının geçtiği belirlendi. Firmanın sahiplerinden Bölükbaş, komisyona Aslıtürk'ün kendilerine 1.5 milyon dolar borcu olduğunu öne sürmüştü.
       Bölükbaş, saldırı olayıyla hiçbir ilgileri olmadığını, Kadir Tekin'i tanımadıklarını söyledi. Bölükbaş, ortağı için de "Alaaddin'in böyle bir şey yapacağına inanmıyorum" dedi.
       Bölükbaş, komisyon tutanağına işlenen alacağını, aldığını ve bunun vurulma olayından önce gerçekleştiğini iddia etti. Bölükbaş, parayı Aslıtürk'ten değilde, kefilden aldığını söyledi. Bölükbaş, bu borcun Aslıtürk'ün çiftliğinin işini yapmadan ve malzeme vermeden kaynaklandığını savundu.

       Tetikci Kadir Tekin ile 19 Ocak 1998'de vurulan İlyas Çokay'ın söyledikleri çelişiyor. Tekin, Çokay'la evinde oturup at pazarlığı yaptıklarını iddia ederken, Çokay bunu kesin dille reddediyor ve tanışmadıklarını iddia ediyor.
       Çokay, vurulduktan sonra yaptığı açıklamada, hiçbir düşmanı olmadığını söylemişti. Kendisini vuranı da görmediğini bildiren Çokay, sadece inşaatlarından birinde çalışan boyacıdan şüphelendiğini belirtmişti. Çokay, karakoldaki ifadelerinde boyacı ve kardeşinin kendisini nasıl tehdit ettiğini anlatmıştı. Çokay'ın defalarca karşılaştığı işçisini tanımaması şüpheyle karşılanmış ve eşgal verememesi üzerine de dosya faili meçhuller arasındaki yerini almıştı.
       Şişli CHP ilçe başkanı Dursun Çaltı'ysa yaptığı açıklamada, olayın mafya hesaplaşması olduğunu iddia etmiş, Çokay'ın Karadeniz Ticaret'in gizli ortağı olduğunu ileri sürmüştü.

       İlyas Çokay'ı vuran Kadir Tekin'i azmettirdiği iddia edilen İsmail Koçkaya'yı kamuoyu Başbakan Mesut Yılmaz'ın yumruklanması olayıyla tanıdı. Koçkaya, Yılmaz'ın muhalefet lideri olduğu Kasım 1996'da Budapeşte'de Veysel Özerdem ve Ziya Korkut tarafından yumruklanması işini organize etmişti. Yılmaz'a saldırı düzenlemek ve adam öldürmeye azmettirmek suçlarından kırmızı bültenle aranan Koçkaya 17 Ağustos 1998'de Budapeşte'de yakalandı. Diğer iki saldırgan Veysel Özerdem bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye oldu. Diğer sanık Ziya Korkut ise, Bulgaristan'da yakalandıktan sonra İstanbul'a getirildi ve Bayrampaşa Cezaevi'ne konuldu.
       Kadir Tekin'in İstanbul polisinin yaptığı operasyonda yakalandığı, azmettirici olduğu öne sürülen İlhan Öztürk'ün de arandığı öğrenildi...