The Others Hizbullah'a ağır darbe

Hizbullah'a ağır darbe

03.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hizbullah'a ağır darbe

Hizbullaha ağır darbe

Örgüte vergi vermeyen 13 kişiyi öldüren Hizbullah'ın İlim grubu üyesi 14 kişi Batman'da yakalandı

BATMAN'daki son yılların en büyük Hizbullah operasyonunda örgütün İlim grubuna üye 14 kişi yakalandı. Operasyon sonucunda kentin iki büyük camisinde eğitim gördükleri belirlenen militanların gerçekleştirdiği 13 faili meçhul cinayet aydınlatıldı. Öldürülenlerin büyük bölümünün örgüte "zekat" (vergi) vermeyenler arasından seçildiği ortaya çıktı.
Batman polisi, istihbarat birimlerinin verdiği bilgiler sonrasında geçen ayın son haftasında başlatılan ve yeni yılın ilk günü sonuçlanan operasyonda, 14 Hizbullahçıyı ele geçirirken, örgütün kentteki siyasi faaliyetlerini de ortaya çıkardı. Menzil grubuyla arasında çıkan tartışma sonrasında bölgede eylemlerini artıran İlim kanadının 1994'ten beri Batman'da örgütsel çalışma yaptığı anlaşıldı.
Batman Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinden oluşan bir ekibin öncülüğünde örgütlenen İlim grubunun bugüne kadar 13'ü öldürme olmak üzere 14 siyasi eylem gerçekleştirdiği saptandı.
Aynı okulda okuyan ve açık kimliği saptanamayan "Burhan" kod adlı firari Hizbullahçının öncülüğünde eğitim faaliyetlerine başlayan İlim grubu üyelerinin Mahmudiye ve Hürriyet camilerinde siyasi ve teorik eğitim gördüğü belirlendi. Eğitim sırasında belirlenen hedef kişilere yönelik eylemlerin, yine firardaki "Diyarbakırlı Hanefi" kod adıyla bilinen kişi tarafından planlandığı ortaya çıktı. Yakalanan Hizbullahçılar arasında, askeri kanat üyesi Fevzi Bademci, Alaaddin Basut ve Mehmet Salih Özcan'la sorgu kanadı üyesi Seyithan Ekinci ve Mehmet Keskin de yer aldı. Tetikçilik yapan Bademci'nin PTT'de memur olduğu öğrenilirken, tebliğ kanadı üyesi Orhan İlçin, Ramazan Özdemir, Hasan Aslangiray, Saadettin Aslangiray, Mehmet Salih Aslan, Mehmet Güngör, Şehmus Özer, Resul Güngör ve Mahsum Eroğlu da yakalanarak gözaltına alındı.
Zanlıların, Zahir Balam, Selahattin Demir, İhsan Mehmetoğlu, Eyüp Taş, Reşit Gök, Fuat Suna, M.Mehdi Suna, Mehmet Sağlam, Aziz Özdemir, M.Sabri Daş, Mehmet Şerif Gök, Ahmet Artık ve Hasan Toftik'in öldürülmesi Selman Suna, Mehmet Değirmenci ve Aziz Özdemir'in yaralanması eylemlerini gerçekleştirdiği belirlendi.
Zanıklarla birlikte 3 tabanca ve bu silahlara ait 6 şarjör ile 79 adet mermi ve çok sayıda örgütsel doküman ele geçirildi. Yakalanan sanıklar arasında, adı Batman'da öldürülen DEP Milletvekili Mehmet Sincar'ın öldürülmesi olayına da karışan Orhan İlçin de bulunuyor.