The Others Hizbullahçı İran'dan diplomalı

Hizbullahçı İran'dan diplomalı

31.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hizbullahçı İran'dan diplomalı

Hizbullahçı İrandan diplomalı


İstanbul'da ele geçen Enver Kılıçaslan ve eşi İran'da askeri eğitim ve kurs görmüş


       İstanbul'da düzenlenen operasyonda Hacı İnan ile birlikte yakalanan ve Hizbullah içinde "Şeyh'ül - İslam" olarak kabul edilen Enver Kılıçaslan'ın, İran'ın Kum Kenti'nde eğitim gördüğü, Kum Havzası İslami Bilimler Akademisi Üyesi olduğu tespit edildi. Aynı kampta eğitim gören eşi Cahide Kılıçaslan'a da İran Devleti tarafından "Kurs Sertifikası" verildi.
       İstihbarat birimlerinin çalışmaları sonucunda, Kılıçaslan çiftinin 1988 - 89 yıllarında İran'da bulunduklarını gösteren üç ayrı belge ortaya çıktı.
       Birinci belgeye göre Enver Kılaçaslan'a, Kum Kenti'nde bulunan İslam Bilimleri Akademisi'nce "Genel Üyelik Belgesi" verildi. İran takvimine göre, 15.6.1368'de (Miladi takvime göre 1989 yılı) iki yıllığına verilen belgede Kılıçaslan'ın fotoğrafı, akademi ile İran İslam Cumhuriyeti'nin resmi damgaları da yer aldı. "Akademinin Kum Havzası" tarafından verilen belgede ayrıca, "Bu kartın hamilinin dışındakilerin müessesemizin milli dokümanlardan istifade etmesi yasaktır" ifadesi yer aldı.

Oturma izni var

       İkinci belge, Kum Kenti'ndeki Hüccetiye Medresesi'nin Kılıçaslan'a ev bulma ve oturma izni verdiğinı ortaya koyuyor. Bu belgede, Medrese'nin ve İran İslam Cumhuriyeti'nin armaları yer aldı. Bir yıllığına verilen 6.3.1367 tarihli (miladi takvime göre 1988 yılı) bu belgeye de, "Belge hamili sayın dostlar bu belgenin sahibi ve birinci dereceki yakınları için geçerlidir" notu eklendi.
       İstihbarat birimlerinin elindeki belgelere göre, Kılıçaslan'ın eşi Cahide Kılıçaslan da İran'da eğitim gördü. Cahide Hanım'a bu eğitim sonunda da "Tahran Eyaleti Kum Havzası" tarafından "Kurs Sonu Sertifikası" verildi.
       Kılıçaslan, kursu 100 üzerinden 50 puanla bitirdi.

"Velioğlu'na itibar"

       Cahide Kılıçaslan'ın ocak ayında güvenlik kuvvetleri tarafından sorgulandığı da ortaya çıktı.
       Cahide Kılıçaslan bu sırada verdiği ifadesinde, kendi pasaportunun Hizbullah İlim Grubu tarafından çıkarıldığını, yaklaşık 11 yıl önce eşiyle birlikte İran'a gittiklerini anlattı. Kılıçaslan ifadesinde, "Kum Kenti'nde Molla Halil Hüseyin isimli kişinin evinde kaldıklarını, daha sonra da ev kiraladıklarını, eşinin buradan Suudi Arabistan'a gittiğini, kendisinin İran'da kaldığını" anlattı.
       Eşinin Kum'da Peygani isimli kişiden ders aldığını, evinde kaldıkları Molla Halil Hüseyin'in kendilerinden Şiiliğe geçmelerini istediğini, ancak bunu kabul etmediklerini söyledi.
       Eşinin İran'da askeri eğitim de aldığını itiraf eden Cahide Kılıçaslan, bu ülkede dünyaya gelen oğlu Mustafa'ya Hüseyin Velioğlu'nun 700 tümen para taktığını anlattı. Kılıçaslan, İranlı yöneticiler tarafından büyük bir itibar gören Velioğlu'nun, bu ülkede büyük bir hareket serbestliğine sahip olduğunu da açıkladı.