The Others İki çalışandan biri Ar - Ge’ci

İki çalışandan biri Ar - Ge’ci

13.07.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

30 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en eski Ar - Ge birimine sahip olan Nortel Networks Netaş müşteri portföyünü de kendi ürettiği projelerle oluşturdu

İki çalışandan biri Ar - Ge’ci



Kendi teknolojini kendin üret sloganıyla bağımsızlığını kazanmaya çalışan bir şirket olduklarını belirten Nortel Networks Netaş, Araştırma Geliştirme ( Ar - Ge) bölümünün 30’uncu yılını kutluyor. Netaş, Türkiye’de Ar - Ge tarihi çok eski olmamasına rağmen 30 yıllık bilgi birikimi ile diğerlerinden ayrılıyor. Firmanın Ar - Ge’ye verdiği önem o kadar fazla ki her iki çalışanından biri Ar - Ge’de görev yapıyor ve firmanın müşteri portföyü bu departmana göre oluşmuş. Nortel Networks Netaş’ın ürettiği yazılımlar dünyanın en gelişmiş ülkelerini geçerek onlardan elindeki işleri almayı başarıyor. 600 çalışandan 300’ü Ar - Ge’ci.

Yazılım ihraç ediyorlar
Nortel Networks Netaş Genel Müdürü M. Sait Gözüm, 1980’lerin ikinci yarısında ağırlık verilen Araştırma ve Geliştirme döviz tasarrufu sağlanması, hacimden yer kazanma ve ürünlerin ömürlerini uzatma alanında başladığını iki yıl sonra yazılım üretimi ve ihracatına odaklandığını anlattı. Teknoloji ithal eden bir noktadan teknoloji ihraç eden bir firma konumuna geldiklerini belirten Gözüm, her yıl ortalama 10 milyon dolar tutarında yazılım ihracatı yaptıklarını söyledi.
Gözüm, "Son on yıllık toplam ihracatımız 500 milyon dolar. Her yıl satış gelirinin yaklaşık yüzde 6 - 9’unu araştırma ve geliştirme çalışmalarına ayırıyoruz. Ar - Ge’ye verdiğimiz önemle müşteri portföyümüz de değişti. Şu anda üretimizin yüzde 40’ını ihraç ediyoruz" dedi.
Firmalar arasında yaşanıyor gibi gözüken teknoloji savaşlarının temelinde firma savaşı değil ülke savaşı olduğunu vurgulayan Gözüm, bu nedenle devletin sübvansiyonlarının ve Ar - Ge’ye ayırdığı bütçenin sürekli artması gerektiğini vurguluyor.
Gözüm, Türk mühendislerin üstün başarısı ile uluslararası bir firma olan Nortel Networks’ün İsrail ve Hindistan’da yaptığı bazı üretimleri Türkiye’ye taşıdıklarını belirtti. Gözüm geliştirilen 64 üründen sadece bir tanesinin üretim için kârlı olup çıktığını ancak bu ürünün bile yatırılan parayı katlayarak devasa kârlar elde ettirdiğini belirtti. Gözüm’e göre geliştirilen ürünlerin daha da önemli bir yararı pazarpayı ve markada ortaya çıkıyor.