07.12.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
İkinci öğretim tezli yüksek lisans ve doktora programlarının öğrenim ücretleri zamlandı. YÖK, tezli ikinci lisansüstü öğretim programlarının öğrenim ücretlerine yüzde 60 zam yaptı. Kurul, gelecek yıllarda ikinci öğretimde tezli yüksek lisans ve doktora programı açılmamasını kararlaştırdı.
YÖK'ten edinilen bilgiye göre, tezli ikinci öğretim yüksek lisans programlarının öğrenim ücretleri ile tezsiz ikinci öğretim yüksek lisans programlarının açılacağı bölümler belirlendi. Geçtiğimiz öğretim yılında 54 milyon lira olan ikinci öğretim yüksek lisans programlarının öğrenim ücretleri
1998-99 öğretim yılı için yüzde 60 artırılarak, 86 milyon 400 bin liraya yükseltildi. Bu arada gelecek yıllardan itibaren, ikinci öğretimde tezli yüksek lisans ve doktora programları açılmaması kararlaştırıldı.
YÖK, ikinci öğretimde tezli yüksek lisans programları yerine tezsiz programlarının açılmasını kararlaştırdı. Bu doğrultuda, tezsiz yüksek lisans programlarının açılacağı üniversiteler ve bölümler de belirlenirken, bu programlardaki eğitim süresi, normal yüksek lisans eğitim süresinin iki katını
geçemeyecek. Tezsiz yüksek lisans programlarının en fazla 45 kredi olarak düzenlenmesi öngörülürken, program ücretleri, kredi başına en az 16, en fazla 67 milyon lira olacak.
Programlar, iktisat, işletme, hukuk, uluslararası ilişkiler, bilgi teknolojileri ve ileri teknolojiler ile öğretmenlik alanlarında, Gazi, Ankara, Hacettepe, Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Marmara, İstanbul, Ege, Dokuz Eylül, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Çukurova, Uludağ, Gaziantep, Atatürk, Karadeniz Teknik ve Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki 90 bölümde açılacak. Ayrıca Bilkent, Başkent, Koç, Bilgi ve Yeditepe Üniversitesi'nde de tezsiz yüksek lisans programı açılacak, ücretleri ise üniversiteler kendileri belirleyecek. Öğrenciler, programlardan tez yazmadan mezun olabilecek ve ünvanlarını çalışma yaşamında kullanabilecek. Ancak bu ünvanlar, akademik ünvan niteliği taşımayacak.
Toplanan öğrenim ücretleri, ilgili kurumların bütçesine özel ödenek olarak kaydedilecek. Ödeneğin yüzde 30'un dan az olmamak üzere ilgili kurumlarca belirlenecek miktarı, araştırma fonlarına aktarılacak. Programlarda görev alan öğretim üyelerine, normal öğretimde akademik ünvanlar itibariyle öngörülen ek ders ücretinin 5 katını, sınav ücretinin de 3 katını geçmemek üzere ek ders ve sınav ücreti ödenecek. İdari personele de fazla mesai verilecek.