The Others İlaç ucuzladı kafalar karıştı

İlaç ucuzladı kafalar karıştı

22.12.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlaç ucuzladı kafalar karıştı

İlaç ucuzladı kafalar karıştı

TARIM ve Köyişleri Bakanlığı'nca bitki hastalık ve zararlıları için mücadele kapsamında alınan ilaçların Refahyol döneminde belirlenen fiyatlarının, aradan sekiz ay geçmesine karşın Anasol döneminde belirlenen fiyatlardan daha pahalı olduğu belirlendi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca alınan ilaçların ihalelerinde RP'li Bakan Musa Demirci dönemiyle ANAP'lı Bakan Mustafa Taşar döneminde ortaya çıkan ucuzlama, Bakan Taşar'ı da şaşırttı. Taşar, bitki zararlılarıyla mücadele için ithal edilen ilaçların 24. 3. 1997 tarihinde Refahyol dönemindeki ihalesiyle 10. 11. 1997 tarihinde Anasol - D dönemindeki aynı ilaçların ihalesindeki fiyat farklılığının peşine düştü.
Tarım eski Bakanı Demirci'nin 31. 3. 1997 tarihli "olur"uyla sonuçlanan ihalede Atabay Tarım Veteriner İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den 30 bin litre Alphacypermethrin 100 g/1 EC terkipli Süper Agromethrin 100 EC ilacının tamamının KDV hariç litresi bir milyon 184 bin liradan 35 milyar 520 milyon lira bedelle alınmasının kararlaştırıldığı saptandı.
Taşar döneminde açılan ihalede ise aynı firma, aynı ilaç için bu kez litresi bir milyon 39 bin liradan fiyat verdi. İhale, Taşar'ın 14. 4. 1997 tarihli "olur"uyla sonuçlandı.
Yapılan araştırma sonucunda Bakan Demirci döneminde "Alphacypermethrin" isimli ilaç litresi bir milyon 198 bin liraya alınırken, aradan geçen sekiz aydan sonra bir milyon 39 bin liraya alındığı belirlendi. Şimdi Tarım Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'deki bütün mal ve hizmetlerin fiyatları artarken aynı ilacın nasıl olup da sekiz ay sonra 145 bin lira ucuzladığını araştırıyor.