The Others İlk dersimiz zelzele

İlk dersimiz zelzele

12.09.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlk dersimiz zelzele

İlk dersimiz zelzele


Okulların açılmasına saatler kala, öğrenci ve veliler depremin tedirginliğini henüz üzerlerinden atamadı. Çoğu veli, çocuğunu okula göndermekte tereddüt yaşıyor

       Okul zilleri bu yıl korkuyla çalmaya başlayacak. Marmara’da başlayıp bütün Türkiye’yi etkisine alan deprem şoku, yarın 15 milyon öğrencinin okula başlamasıyla yeni bir boyut kazanacak. Her dört kişiden birinin okullu olması, öğretim kurumlarının depreme karşı güvenirliğini de gündeme getirdi. Yalova, İzmit, Adapazarı ve İstanbul’da çok sayıda okulun büyük hasar görmesi bu tedirginliği daha da artırdı.
       Artçı depremlerin kesilmemesi ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın okulların depreme karşı dayanıklığı konusunda inandırıcı kontroller yapmaması, velileri huzursuz ediyor. Özellikle özel okullarda velilerin zorlamasıyla daha okullar açılmadan depreme dayanıklılık testleri testleri ve deprem konferansları düzenlenmeye başladı. Pek çok veli, okulların dayanıklılık testi yapılmadan çocuğunu okula gönderme konusunda içinin rahat olmadığını söylüyor.
       Milli Eğitim Bakanlığı ise veli, öğrenci ve öğretmenler arasında yaşanan bu tedirginliği asgariye indirmek için çeşitli önlemler alıyor. Bu konuda deprem bölgelerindeki öğretmen ve velilerin tavrı etkili oldu. Bakanlık deprem bölgelerinde de ısrarla okulların 13’ünde açılacağını duyurdu. Ancak öğretmen ve veliler böyle bir ortamda okula gidemeyeceklerini ve çocuklarını da okula göndermeyecekleri üstüne basa basa söylediler. Valilerden de bu yönde istek gelmesi üzerine okulların açılışı ertelendi.

Öğretmenler rapor alıyor

       Milli Eğitim Bakanlığı bu gelişmeler üzerine bir dizi kararlar aldı. Bazıları şöyle: Önümüzdeki bir iki hafta içerisinde okulların açılmasına karşın ders yapılmayacak. Devamsızlık konusunda tölaranslı olunacak. Öğrenciler deprem konusunda yoğun bir şekilde bilgilendirilecek. Hazırlanan deprem içerikli ders kitapları ve buroşürler, öğretmen ve öğrencilere ücretsiz dağıtılacak. Ayrıca öğretmen ve öğrencilerin psikolojik olarak rahatlamaları sağlanacak. Bu arada öncelik hasar gören okullar olmak üzere tüm okulların depreme dayanıklılıkları uzman kuruluşlar tarafından test edilecek. İçinde eğitim yapılmasında sakınca görülenler hemen kapatılacak... Bu arada, çoğu öğretmenin de ders yılı başlarken deprem korkusu nedeniyle rapor aldığı öğrenildi.
       Bakanlık Müsteşarı Bener Cordan, tüm okulların dayanıklılık testinden geçirilmesinin zaman alacağını, ancak hasar nedeniyle acil talebi olan okullara öncelik verileceğini söyledi. Cordan, Milli Eğitim, Bayındırlık ve teknik üniversite elamanlarının üçlü bir koordinasyon içinde çalıştıklarını da hatırlattı.
       Gülcük merkezli büyük depremin üzerinden bir aya yakın süre geçmesine karşın okulların öncelikle dayanıklılık testinden geçirilmemesi veli, öğretmen ve eski bakanlar tarafından eleştirildi. Ortaya konan eleştiriler şu yönde:
       15 milyon öğrenci ve öğretmenin bütün gün içinde bulunacağı okulların olası depreme karşı dayanıklılıkları bugüne kadar neden tespit edilmedi?
       Öğretmenler okullar açılmadan önce neden psikolojik olarak rahatlatılmadı?
       100 yakın öğretmen ve binlerce öğrencisini kaybeden eğitim camiasına Milli Eğitim Bakanı bugüne kadar neden hala geçmiş olsun demedi?
       35 milyon liradan, 35 milyon liraya yükseltilen eğitime başlama ödeneği, özellikle deprem bölgelerinde neden çok daha fazla artırılmadı?
       Yüzde 90’ı deprem bölgesinde bulunan ve defalarca büyük deprem geçiren Türkiye’de neden deprem dersi konulmadı? Öğrenciler bu yönde neden bilgilendirilmedi?..

İstanbul’da
242 okul
hasar gördü

Okulların açılmasına sayılı saatler kala, 7.4 büyüklüğündeki depremin etkilediği merkezlerden biri olan İstanbul’da veliler ve öğrenciler endişeli. Veliler, hasar gören okullara çocuklarını gönderme niyetinde gözükmezken, öğrenciler de yeni ders yılına yıkık binalarda başlamak istemiyor.
       İstanbul’da başta özel okullar olmak üzere bazı öğretim kurumları, hasar tespit çalışması yaptırıyor.

20 okul kapatıldı

       İki milyon öğrencinin yarın ders başı yapacağı İstanbul’da depremde ağır hasar gören 20 okul kapatılırken, il dışından 5 bin öğrencinin kaydını İstanbul’a aldırdığı, bu sayının 10 bine ulaşacağı belirtildi. Depremden zarar gören hafif hasarlı 232 okulun onarımı devam ederken, sağlam raporu alınan bu okullarda yeniden ders yapılabilecek. Bu arada, Avcılar’da evsiz kalan 69 öğretmenin kendilerine bulunacak yeni evlerine taşınma telaşı sürüyor.
       En az sıkıntıyla ders başı yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirten İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, bu yıl açılacak 320 okul sayesinde kapatılan okulların eğitimi fazlaca etkilemeyeceğini vurguladı. Bu yıl 5 bin 600 dersliğin açılacağını vurgulayan Balıbey, normal eğitim veren okullarda deprem nedeniyle ikili eğitim verileceğini söyledi. İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, çocuğunun okulunda hasadan şüphelenen velilerin Kaymakamlık, İlçe Milli Eğitim ve okul müdürlüklerine başvurmasını gerektiğini dile getirirken, “Sorun, önce yerinde değerlendirilecek, veli yine tatmin olmazsa Milli Eğitim Müdür Yardımcımız Ramazan Korkmaz’ın başkanlığındaki teknik büroya başvurabilirö şeklinde konuştu.

Hasar için 500 milyar

       Kriz masasının her sabah toplandığının altını çizen Balıbey, “İlçe Milli Eğitim müdürleriyle de haftada üç gün toplanıyoruz. Artçı depremlerin okulları etkileyip etkilemediğine bakıyoruzö dedi. Hasarlı okullar için 500 milyar ödenek geldiğini kaydeden İstanbul Milli Eğitim Müdürü, “Onarım yapılan okullara sağlam raporu alıyoruz. Şu an için korkulacak bir şey yok. Okulların açılacağı pazartesi günü de bina taraması yapacağızö dedi.

Okullar öğrenci bulamıyor

       Marmara Depremi, yarın başlayacak 1999 - 2000 Korkunç depremde binlerce kişiye mezar olan binaların yanısıra okullar da ağır hasar gördü. Çocuklarının eğitiminin aksamaması için binlerce aile felaket bölgesi Sakarya, Kocaeli ve Yalova illerini terk ederken, yetkililer bu illerdeki öğrenci sayısında yüzde 50 - 60’lara varan azalma olacağı tahmininde bulundu.
       Okul açılışlarının ertelendiği Sakarya ve Kocaeli’nde de öğrenci sayısında büyük düşüş bekleniyor. Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, il merkezinden köylere büyük kaçış olduğunu belirterek, “Bu yıl il merkezindeki öğrencilerimizin yüzde 15 ile 20’si yeniden gelecek sanırımö dedi.
       Kocaeli’de her yıl ortalama 23 bin öğrencinin yeni kayıt yaptırdığını söyleyen Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman da öğrenci sayısında yarı yarıya azalma beklediklerini söyledi.

Kocaeli:

              Merkez:
       Depremde il sınırları içindeki 33 okul ağır, 26 okul orta, 128 okul da hafif hasar gördü. Hafif hasarlı okulların yeni öğretim yılının başlayacağı 4 Ekim’e kadar hazarlanması için onarım ve boya - badana işleri başladı. Yıkılan ya da ağır hasar gören okul öğrencilerinin mağduriyetinin giderilmesi için de prefabrik okulların yapılması teklifleri görüşülüyor. İl Milli Eğitim Müdürü Cemal Şişman, her yıl sadece ilkokullara yeni başlayan öğrenci sayısının 23 bin olduğunu belirterek, “Bu yıl, göç edenler, yaşamını yitirenler göz önüne alınırsa, yarıdan çok aşağılara düşecekö dedi.
       İzmit:
       Depremde 58 öğretmenin yaşamını yitirdiği il merkezinde 27 okul ağır, 26’sı orta, 92’si hafif hasar gördü. Geçen yıl 86 bin öğrencinin eğitim gördüğü okullarda kayıtlar devam ediyor.
       Gölcük:
       47 öğretmen depremde can verdi. ilçede ve bağlı köylerde 2 okul yıkılma derecesinde hasar görürken bir okulun çatısı uçtu, 36 okul hafif hasar gördü. Geçen yıl 28 bin öğrencinin eğitim gördüğü ilçede bu yıl mevcudun yüzde 40’lara ulaşabileceği ifade edildi.Değirmendere beldesindeki 8 okuldan hiç biri hasar görmedi, 3 öğretmen yaşamını yitirdi. Geçen yıl 5 bin 156 olan mevcut sayısında büyük düşüş bekleniyor.
       Körfez:
       İlçede hasar gören üç okulun yıkılması kararlaştırıldı. 34 okulda eğitimi engelleyebilecek hasar olmadığı belirtildi. İki öğretmen deprem kurbanı oldu. Geçen yıl 23 bin öğrencinin eğitim gördüğü ilçede mevcutta yüzde 50’lere varan düşüş olması bekleniyor.Karamürsel ilçesindeki okullarda önemli hasar olmadığı ifade edildi.

Sakarya

              Bayındırlık ve İskan Bakanlığı uzmanlarının hasar tespit çalışmalarını sürdürdüğü Sakarya’da şu ana kadar 13 okulun ağır, 43 okulun orta veya hafif hasar gördüğü belirlendi. Bir çok aile de ile bağlı köylerine döndü. Sakaraya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ilk etapta yoğun göç alan Budaklar, Çökekler ve Dernekkırı, köylerine prefabrik ilköğretim okulu yaptırmayı kararlaştırdı. Ayrıca Adapazarı Endüstri Maslek Lisesi, Ticaret Lisesi ve Mithat Paşa Lisesi bahçelerine de prefabrik okul yaptırılacak. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Taner, her yıl yaklaşık 12 - 13 bin yeni öğrencinin okulla tanıştığını belirterek, “Adapazarı’nda her okulda günde ortalama 6 - 7 öğrencinin kaydı yapılıyor. Geçen yıla göre il merkezindeki öğrenci mevcudumuz yüzde 15 - 20’lere kadar düşerö dedi.

Yalova

       Deprem bölgesi olmasına karşın Yalova’da okulların açılış tarihi ertelenmedi. İl genelinde 13 okul yıkılırken açıkta kalan 9 bin öğrenci, taşımalı sistemle sağlam kalan 23 okulda eğitimlerini sürdürecek. Yalova ve ilçelerinde bu yıl 600 civarında yeni kayıt yapıldı. Bu sayının bini aşmayacağını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Ruhi Pehlivan, geçen yıl kent genelinde 26 bin olan genel öğrenci mevcudunun ilk günler yarıdan fazlayı geçmeyeceği tahmininde bulundu. Armutlu Çınarcık ve Termal ilçelerindeki okullarda hasar meydana gelmezken; Çiftlikköy ve Altınova’da birer okul, il merkezinde ise 4 okul ağır hasar gördü.

Bolu

       İl merkezindeki hafif hasarlı 7 okulda da onarım devam ediyor. Yalova’da görev yapan 18 öğretmen yaşamını yitirdi.
      

       İl Merkezindeki okullar depremden etkilenmezken Bolu’nun 5 ilçesindeki toplam 143 okuldan 27’si hafif hasar gördü, biri yıkıldı, üç öğretmen deprem kurbanı oldu. Düzce’de yeni öğretim yılının başlama tarihi konusu açıklığa kavuşmazken il merkezinde ve diğer ilçelerde yarın okullar açılıyor. Düzce’de geçen yıl 34 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü 106 okuldan 11’i hafif hasar gördü biri yıkıldı. Bir öğretmen öldü. Gölyaka’daki 12 okuldan 4’ü hafif hasar gördü. Çilimli’de 2 bin 174 öğrencinin devam ettiği 9 okuldan 7’si hasar gördü. Cumayeri’nde 7 okuldan ikisi hasar görürken iki öğretmen öldü. Gümüşova’da 9 okuldan üçü hafif hasar gördü.