The Others ‘İnsana ve teknolojiye yatırım yapın’

‘İnsana ve teknolojiye yatırım yapın’

17.06.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Compaq İş Geliştirme Grubu Avrupa Başkan Yardımcısı Matti Virtanen, Türkiye’nin insana yatırım yapması ve teknolojik altyapıdaki değişimi hızlandırmasıyla sorunların üstesinden gelebileceğini söylüyor.

‘İnsana ve teknolojiye  yatırım yapın’

‘İnsana ve teknolojiye yatırım yapın’

Compaq İş Geliştirme Grubu Avrupa Başkan Yardımcısı Matti Virtanen, Türkiye’nin insana yatırım yapması ve teknolojik altyapıdaki değişimi hızlandırmasıyla sorunların üstesinden gelebileceğini söylüyor.

SİBEL KÖKLÜ

‘İnsana ve teknolojiye  yatırım yapın’
Matti Virtanen, gelişmekte olan 98 ülkeden oluşan Compaq İş Geliştirme Grubu’nun Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa bölümünde Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyor. Bu büyük operasyonda 2 bin 200 kişi çalışıyor ve yaklaşık 2 milyar dolarlık bütçesi bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Türkiye’ye gelen Matti Virtanen ile Compaq Türkiye operasyonunu, yeni hedeflerini ve ekonomik krizden çıkış yollarını konuştuk;

Türkiye yurtdışından nasıl görünüyor?
Türkiye her zaman bir fırsat olarak gözüküyor ama bazı yapısal değişikliklerin olması gerekiyor. Aslında bankacılık sistemi ve AB ile olan entegrasyon çalışmalarından dolayı bu yapısal değişiklikler başladı diyebiliriz. Türkiye’nin insana yatırım yapması ve teknolojik altyapıdaki değişimi hızla gerçekleştirmesi gerekiyor. Bunlar gerçekleşirse Türkiye’nin sorunu kalmayacaktır. Bizim için şu andaki en büyük sıkıntı, ekonomik kargaşadan dolayı önümüzü görememek.

Compaq Türkiye olarak hedefleriniz neler?
Yıllardan beri burada olan, güçlü bir operasyonumuz var. Compaq Türkiye, geçen yıl Avrupa operasynu içinde ’Yılın Ülkesi’ ödülünü aldı. Bir çok konuda pazar lideriyiz. Compaq’ın stratejik ve rekabetçi olarak baktığı üç ana alan var; telekomünikasyon, bankacılık ve devlet yatırımları. Bu üç alan aynı zamanda Türkiye’nin bugün en temel ihtiyaçlarını oluşturuyor.

Yeni yatırımlar gündeme gelecek mi?
Biz gittiğimiz her ülkede yatırımların sağlam ve uzun dönemli olmasına dikkat ediyoruz. 2001 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’deki PC pazarı bir önceki yıla göre yüzde 66 küçülmesine rağmen, bizim pazar payımız yüzde 8’den yüzde 13’e çıktı. Compaq her zaman yatırımı işin büyümesiyle paralel olarak yapan bir şirket olmuştur. Türkiye’nin ne zaman toparlanmaya başlayacağını ve pazarın yeniden büyümeye başlayacağını görmeden çok pozitif yatırım kararı vermek anlamlı gelmiyor. Biraz bekleyip ona göre karar vereceğiz. Sanırım 2002’nin ilk çeyreğinde büyüme başlayacak.

Yöneticilere mesajlar
Organizasyonlarda yönetici prensipleri çok önemli. Bunlar; çok verimli olmak, maliyetleri takip etmek, müşterileri ve stratejileri çok iyi tanımlamak, kazanmak için mücadele etmektir. Tüm bunların üzerinde en önemlisi insana yatırım yapmak. Bugün Compaq Akademi programı çerçevesinde, yeni üniversite mezunlarını işe alıp onları yeni döneme hazırlıyoruz. Bu tür eğitimler işler açıldığı zaman çok büyük avantajlar sağlayacaktır.