The Others İpekçi davasında Ağar'a suçlama

İpekçi davasında Ağar'a suçlama

26.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

İpekçi davasında Ağar'a suçlama

İpekçi davasında Ağara suçlama

       ORAL Çelik'in Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi'ye yönelik suikaste karıştığı gerekçesiyle yargılandığı davanın dünkü duruşmasında, müdahil avukat Turgut Kazan, suikast sanıklarından Yalçın Özbey'in yıllar sonra yakalandığı Almanya'da MİT'e verdiği önemli bilgilerin yok edildiğini öne sürdü. Kazan, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ı olayla ilgili delilleri yok etmekle suçladı.
       İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, "cinayete iştirak etmek"ten 20 yıl ağır hapis cezası istemiyle yargılanan Çelik ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada, İçişleri Bakanlığı ve MİT'ten gelen, Almanya'da "uyuşturucu madde bulundurmak"tan yargılanan Yalçın Özbey ile MİT görevlileri arasındaki görüşmenin kayıtlarına ilişkin cevap yazıları okundu. Her iki kurumun yazısında da, ellerinde dava dosyasındaki bilgiler dışında görüşmeyle ilgili belge bulunmadığı ve görüşmenin ses kaydının bir yıl korunduktan sonra imha edildiği belirtildi.
       Duruşmada söz alan avukat Kazan, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca İpekçi cinayetine katılmaktan aranan Özbey'le Almanya'da görüşen emniyet yetkililerinin, savcılığı bu görüşmeden haberdar etmediği ve cinayetle ilgili kirli ilişkilerin üzerinin kapatılmak istendiğini savundu.
       Ses kayıtlarının da yok edildiğini anımsatan Kazan, "İlgili birimlerin ele geçen bu tür delilleri takdir edilmek üzere Cumhuriyet Savcılığı'na teslim etmesi gerekirdi. Kayıtlar yok edilerek yargının delilleri değerlendirmesine müdahale edildi."
       Özbey'le görüşmede İpekçi cinayeti hakkında soru sorulmamasının mümkün olmadığına dikkat çeken Kazan, delillerin yok edilmesi ve Özbey'le görüşmeye gidilirken savcılığa haber verilmemesiyle suç işlendiğini öne sürdü. Kazan, dönemin Emniyet Genel Müdürü Ağar'ın bu olaydan sorumlu olduğunu ve yargının çalışmasına engel olduğu için hakkında kanuni işlem yapmak için harekete geçmek gerektiğini ifade etti.
       Türk devlet geleneneğinde belge yok etmek bulunmadığını söyleyen Kazan, görüşme kayıtlarının Terörle Mücadele Şubesi ve Narkotik Şube'de olabileceğini belirterek, bu kurumlara yazı yazılmasını istedi. Kazan ayrıca Özbey'le görüşen MİT'in Almanya Sorumlusu Nail Aydın ile iki MİT görevlisinin dinlenmesini de talep etti.
       Sanık Çelik'in avukatları İlhami Yelekçi ve Şevki Lülecioğlu da, Alman makamlarının isteğiyle yapılan görüşmenin İpekçi cinayetiyle ilgisi olmadığını iddia etti.
       Yargıç duruşma sonunda Afife Sibel İpekçi ve Nüket İzet'in dinlenmesi, Ağar'ın durumunun daha sonra değerlendirilmesi ve Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ile Narkotik Daire Başkanlığı'ndan bilgi alınmasına karar vererek duruşmayı erteledi.



Yazarlar