The Others İran, krizi tırmandırıyor

İran, krizi tırmandırıyor

20.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İran, krizi tırmandırıyor

İran, krizi tırmandırıyor


Utku Çakırözer Ankara


Tahran'daki öğrenci olaylarından sonra gerginleşen Türk - İran ilişkilerinde yeni bir kriz PKK operasyonu üzerinden yaşandı. İran'ın Türk savaş uçaklarının İran hava sahasını ihlal edip Piranşehir civarını bombaladığı yönündeki iddiaları üzerine Türkiye, iki ülkenin yüksek düzeyli sivil ve askeri bürokratlarının konuyu araştırmasını önerdi.
Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu ile dün sabah 10.00'da görüşen İran Büyükelçisi Muhammet Hüseyin Lavasani'nin iddiaları yinelediği öğrenildi. Görüşmeden sonra İran'la ilgili sorulara kesin yanıt vermeyen Çakmakoğlu, "Konunun nasıl olduğu, şekliyle ilgili bilgi derliyoruz. Şu anda açıklayacak bir konu değil. Gerçekten öyle bir olay var mıdır? Neden olmuştur? Nasıl olmuştur? Hepsini araştırdıktan sonra açıklama yapmanın daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
Genelkurmay ve Dışişleri Bakanlığı'nın dün akşam saatlerine kadar İran'ın iddialarına resmi bir yalanlamada bulunmaması dikkat çekerken, 17.00'de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılan İran Büyükelçisi Lavasani'ye iddiaların araştırılması için yüksek düzeyli bürokratlardan oluşan bir komisyon kurulması önerisi iletildi.
Dışişleri yetkilileri, İran'ın kabul etmesi halinde geçici olarak (ad hoc) kurulacak komisyonun PKK'lıların İran ile olan bağlarını da incelemesinin gündemde olduğunu belirttiler.
Askeri kaynakların Dışişleri Bakanlığı'na, "Bölgede operasyon yapıldığı doğru. Ancak, uçaklar Türk sınırının 5 kilometre içerisindeki hedefleri bombaladı" bilgisini verdikleri öğrenildi.

İran'ın iddiaları

Pazar günü Türkiye'nin Urumiye Başkonsolosu nezdinde Türkiye'yi kınayan İran, dün de Tahran Büyükelçiliği Müsteşarı'nı Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Alınan bilgilere göre İran'ın iddia ettiği bombalama olayı Pazar sabahı 06.00 sularında gerçekleşti. Hem İran Genelkurmay Başkanı General Hasan Muhammed Firuzabadi, hem de Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamit Rıza Asafi, yaptıkları açıklamalarda, Türkiye'nin İran hava sahasını ihlal edip saldırıda bulunduğunu ileri sürdüler. Gün boyunca İran radyo ve televizyonları da, bombalama iddiasına ilişkin haberler yayınladılar.
Türkiye - İran ilişkileri Tahran'daki öğrenci olayları sırasında Başbakan Bülent Ecevit'in, "Çağdışı rejime karşı bu tür protestolar doğal" şeklindeki açıklamaları nedeniyle gerginleşmiş, İran, Türkiye Büyükelçisi Özsoy'u çağırarak protestoda bulunmuştu. İran basınında daha sonra çıkan bazı haberlerde öğrenci olaylarının ardında parmağı bulunduğu iddia edilen ülkeler arasında Türkiye'nin de adı sayılmıştı.


Yazarlar