The Others İranlılar yargılanamayacak

İranlılar yargılanamayacak

12.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İranlılar yargılanamayacak

İranlılar yargılanamayacak


Suikastte adı geçen İranlı diplomatlar Türkiye'de yakalanırsa sınırdışı edilecek. Yargılanmalarına 1937 ve 1963'te yapılan anlaşmalar engel oluyor


       Uğur Mumcu suikastının sorumlularından olduğu iddia edilen İranlılar'ın, ülkelerine dönmüş olmaları durumunda Türkiye'de yargılanmalarının mümkün olmadığı bildirildi.
       Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Doç. Dr. Şeref Ünal, suikastla ilgili isimleri basına yansıyan İranlılar'ın diplomatik görevli olmaları durumunda, "1963 Tarihli Birleşmiş Milletler Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi"ne göre yargılanmalarının zor olacağını söyledi. Sözleşme hükümlerinin, diplomatik görevi bulunan kişilerin yargı muafiyetini içerdiğini vurgulayan Ünal, Türkiye'de yakalanmaları durumunda da mutlaka İran'dan izin alınması gerektiğini, aksi halde ilgili kişilerin sınırdışı edilmesinden başka uluslararası hukuk işlemi bulunmadığını kaydetti. Ünal, aranan kişilerin İran'a gitmiş olmaları durumunda ise, bu ülkeden istense de iadelerinin mümkün olmadığını vurguladı.

63 yıllık sözleşme

       Bakanlık Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Cenk Alp Durak da, Türkiye ile İran arasında 1937'de imzalanan suçluların iadesine ilişkin sözleşmenin her iki tarafın kendi ülkesinde bulunan "vatandaşını iade etmeme" hükmünü içerdiğini söyledi.
       "Türkiye Cumhuriyeti ile İran Devleti Şehinşahisi Arasında İadei Mücrimin ve Ceza Mevadda Adli Mühaheret Muahedenamesi" ismini taşıyan sözleşme hükümlerine göre, her iki ülke ancak kendi vatandaşı olmayan kişilerin iadesini öngörüyor.

Üçüncü ülke de zor

       Adalet Bakanlığı yetkilileri, zanlıların İran'da yakalanmaları durumunda üçüncü bir ülkede yargılanmalarının da Tahran'ın iznine bağlı olduğu görüşünü savundular. Üçüncü bir ülkede yargılama yapılabilmesi için öncelikle davanın görülüceği bir ülkenin bulunması ve İran'ın zanlıların yakalanmalarına izin vermesi gerekiyor. Bu koşullar yerine getirildikten sonra zanlıların diplomatik görevli olduklarının kesinleşmesi durumunda ise İran'dan ikinci bir izin alınması gerekiyor.