The Others İşte ilk sanal devlet

İşte ilk sanal devlet

29.06.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte ilk sanal devlet

İşte ilk sanal devlet


Ülkelerin internet ortamına koyduğu yasaklardan bunalan bir grup genç, Kuzey Denizi’nin ortasında ‘tam bağımsız’ sanal bir devlet yarattı


       Sanal ortamı bağlayan, herkesin kendine göre yasalar koyduğu ‘ülkelerden’ sıkılan birkaç internet kurdu genç, 1975 yılında yazılmış bir bilim kurgu romanından yola çıkarak kendi internet devletlerini kurdu. Gençler, bu amaçla, Kuzey Denizi’nin İngiltere, Belçika, Almanya ve Hollanda’nın çevrelediği bölümünün ortasında, İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma eski bir makineli tüfek ve top yuvası platformunu kullandı.
       İngiltere’den 1967 yılında ayrılarak bağımsız bir mini devlet halini alan, pasaportla girilip çıkılan ‘Sealand’ adındaki platformun sahibi Roy Bates’i ikna eden gençler, burayı bir internet servis sağlayıcısı haline getirdi. Gençler, böylece ‘yasasızlığa ve kuralsızlığa’ dayalı, kendi ‘yasa ve kurallarına’ uygun sanal bir devlete sahip oldu.

Altyapı sağlam

       Gençlerin risk sermayesi gruplarından aldığı bir milyon dolarla kurdukları ‘sanal devlet’, mükemmel bir internet alt yapısına sahip. Bilgisayarlar, elektronik ticaret araçları ve fiber optik kablolarla bezeli platformun helikopter pisti ve botlar için limanı da var.
       HavenCo adı verilen bu sistem, ciddi bir ekip çalışması ile kuruldu. Gençlerin bir kısmı uluslararası kanunları, bir kısmı yatırımları, kalan kısmı da programcılık ve sanal kumar sistemleri üstüne çalıştı.

Hırsızlık yasak

       INTERNET devletini yaratan gençler, sanal kumarhaneler ve pornografik yayın da yaptıkları sistemlerinden sadece bu yılın sonuna kadar 50 ila 100 milyon dolarlık bir gelir bekliyor. Bu sistem üstünde kendini kanunların ve devletlerin üstünde gören HavenCo, yine de bazı ahlaki değerlerden kopmamış. Örneğin kişilerin özlük haklarına saldıranlar, insanların parasını çalmaya yönelik korsanlar ve siber sabotajcılar sisteme kesinlikle dahil edilmiyor.