The Othersİşte onların evleri...

İşte onların evleri...

13.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

İşte onların evleri...

İşte onların evleri...


Yediden 70'e tüm Türkiye'yi söyleyecekleri tek bir sözle sokağa dökebilecek deprem uzmanları da sağlam ev telaşında


Toplumu deprem tehlikesine karşı uyaran bilim adamları, yaşadıkları evleri, daha dayanıklı hale getirmeye çalışıyor. Marmara'da şiddetli bir deprem olacağını ileri süren Prof. Dr. Celal Şengör, Boğaz'daki villasını demir kafes içine aldırmaya hazırlanırken, bazı bilim adamları, çareyi daha sağlam zeminli yerleşim alanlarına taşınmakta buldu.

En sağlam Şengör'ün

Marmara'daki fayın bir kerede kırılarak büyük bir deprem üreteceğini savunan İTÜ Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör, Anadoluhisarı sırtlarında Boğaz'a bakan villasını çelik konstrüksiyon ve ilave beton kolonlarla takviye edecek.
Villasını, komşusu olan ünlü mimar Doğan Kuban'ın yaptığını, takviye çalışmalarını da Kuban'ın yürüteceğini, evinin bulunduğu zeminin çok sağlam olduğunu belirten Şengör şöyle konuştu:
"Önlemler konusundaki en hassas konu, evde bulunan 10 bin cilt kitap, büyük bir ağırlık oluşturuyor. Ayrıca, kitapların içinde dünyada sadece 20 adet bulunan, çok önemli parçalar var. Raflara, ip çekilecek. Mahalle sakinleri olarak toplanıp ortak kararlar alıyoruz. Her eve, büyük plastik su bidonları alındı. Bende jeneratör var, bunun deprem sonrası çok büyük önemi var. Şehirde, uzun süre elektrik olmayacaktır. Depreme karşı yapılacak en iyi şey, yaşanan mekanları sağlamlaştırmak."

"Taşınamam komşular panikler"

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ise zemininin çok sağlam olmadığı belirtilen Beylikdüzü Büyükşehir Sitesi'nde oturuyor.
Site sakinlerinin, kendisinin de aynı yerde oturmasından memnuniyet duyduklarını, bu nedenle taşınmasının şimdilik mümkün olmadığını belirten Gündoğdu şunları söyledi:
"Bugüne kadar zemin ve bina etüdü yaptıramadık. Etüt yapan ekipler arasında, depremi suiistimal edenler var. Daha önceden çok daha düşük fiyata yapılan çalışmaların değeri birden arttı. Sitede her kata yangın söndürme tüpleri alındı, binanın giriş kapısını ise olası bir depremde sıkışmaması için sürekli olarak açık bırakıyoruz."
Depremde, evinde deformasyon ve çatlak oluştuğunu belirten Gündoğdu, yüksekte bulunan ağır eşyaları, yere indirdiklerini, yatak odasında hemen ulaşılabilecek bir el feneri ve deprem çantaları bulundurduklarını anlattı.

Ersoy tatbikat yaptırdı

Aynı üniversiteden Jeolog Doç. Dr. Şükrü Ersoy ise bir süre önce Avcılar'dan Sinanoba'ya taşındığını ve giriş katını tercih ettiğini söyledi. Ersoy, deprem sırasında, bahçeye açılan pencere ve balkonlardan çıkmak için apartman sakinleriyle hareket planı yaptıklarını anlattı.

Barka, çatlak evden taşınıyor

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Barka ise zemin etütlerini kendisinin yaptığı Sarıyer'deki kooperatif evine taşınıyor.
İTÜ'nün, duvarları çatlak lojmanına veda etmeye hazırlanan Barka, komşularının kendisini sürekli gözlediklerini kaydetti. Lojmandaki çatlakların çok önemli olmadığını belirten Barka, evden dışarı çıktığında, komşularının da telaşlanarak dışarı çıktığını söyledi.

Işıkara çelik kafes yaptırmamış

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ise rasathane içindeki lojmanda kalıyor. "Çelik kafes içindeki lojmanda kalıyor" iddialarına gülen Işıkara, lojmanda olağanüstü bir önlemin olmadığını söyledi. Işıkara, lojmanda kalmadığı günlerde, zemini sağlam olan Nişantaşı'ndaki dairesinde yaşadığını kaydetti.

KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu son paylaşımıyla neden tepki aldığını açıkladı
Ünlü oyuncu son paylaşımıyla neden tepki aldığını açıkladı

Cadde | 30.04.2025 - 07:31

Oyuncu Fulya Zenginer, kendisine gelen temizlik yorumlarına fotoğrafla yanıt verdi.

Yazarlar