Hizbullah'ın üst düzey yöneticisi Tunç, İran'da Devrim Muhafızları tarafından stratejik ve silahlı eğitim aldıklarını açıkladı.
Namık Durukan Diyarbakır
Güneydoğu'da İran modeli bir Kürt devleti kurmak amacıyla faaliyette bulunan Hizbullah'ın "İlim" kanadına yönelik operasyonlarda ilk kez bir üst düzey örgüt yöneticisi yakalandı. Yakalanan Hizbullah'ın "şura üyesi", bilgisayar uzmanı Abdulaziz Tunç, örgüt lideri Hüseyin Velioğlu ile İran'ndaki devrimi korumakla yükümlü özel ordu olan "Devrim Muhafızları" tarafından özel olarak eğitildiklerini açıkladı.
Tunç'un verdiği bilgiler doğrultusunda, 20 bin örgüt üyesinin kayıtlı olduğu bilgisayar arşivi ele geçirildi. Operasyonlar sırasında 1500 kişi yakalanırken, 350 kişi tutuklandı. İsimleri belirlenen yaklaşık 18 bin örgüt üyesi aranıyor.
Velioğlu'nun sağ kolu olan Tunç, Hizbullah'tan kaçtıktan sonra Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü'nün operasyonunda yakalandı. Örgütün genel arşiv sorumlusu Tunç, DGM'deki ifadesinde, Hizbullah-İran bağlantısı konusunda şunları söyledi:
"1988'de Velioğlu ve iki arkadaşla Van'dan Türkiye sınırını geçerek İran'ın Kelareşe köyüne vardık. Burada bizi devrim muhafızları karşıladı. Urmiye, Salmas ve Tebriz üzerinden başkent Tahran'a vardık. Türk Büyükelçiliği yanındaki bir villaya yerleştik. Burada devrim muhafızları bize ders verdi. Ardından Tahran yakınlarındaki yasak bölgede bomba ve silah eğitimi aldık. 1989'da Türkiye'ye geri döndük. Kısa bir süre sonra ikinci kez İran'a geçtik. Bir hafta kaldıktan sonra Türkiye'ye geri döndük."
Batman'da 1995'te yakalandığını, deşifre olduktan sonra 1997'de Diyarbakır'da görev aldığını belirten Tunç, Mardin'de örgütün bilgisayar uzmanı olarak faaliyet gösterdiğini, Türkiye'nin birçok bölgesinden gelen bilgileri disketlere kaydederek, İran'da bulunan Velioğlu'na gönderdiğini söyledi.
Tunç, örgütten kaçışını ise şöyle anlattı:
"1998 başlarında hücre evinde okuduğum kitaplardan etkilenip pişmanlık duydum. Bu nedenle örgütten kaçtım. Örgüt, izimi buldu ve tekrar faaliyet göstermem için teklifte bulundu, ancak kabul etmedim. Diyarbakır'da yapılan operasyonda yakalandım."
Diyarbakır DGM'da yargılanacak olan Tunç hakkında, "devletin anayasal düzenini değiştirip şeri esaslara dayalı
devlet kurmak" suçlamasıyla TCK'nın 146/1 maddesi gereğince ölüm cezası isteniyor.
Gazi olaylarına 4.5 yıl sonra keşif
İstanbul Gaziosmanpaşa'da 12 - 13 Mart 1995'te meydana gelen ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasına dün devam edildi. Tutuklu tek sanık polis Adem Albayrak'ın apandisit ameliyatı olduğu için katılmadığı duruşma 16 Temmuz'a ertelenirken, Gazi mahallesinde, olaylardan dört yıl dört ay sonra keşif yapılacak.
Gazi Davası'nın başlangıcından bu yana mahkeme heyetiyle müdahil avukatlar arasında tartışma konusu olan olay yerinde keşif yapılması konusu da sonunda karara bağlandı. Duruşmanın başında, müdahil avukatlardan Metin Narin, Gaziosmanpaşa Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kendilerine gönderilen tebligata göre, 2 Temmuz 1999'da Gazi mahallesinde keşif yapılacağını söyledi. Narin, dört yıl dört ay sonra yapılacak keşiften pek fazla bir şey ummadıklarını belirterek, keşfin duruşmanın görüldüğü Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından yapılmamasını da eleştirdi.
Narin, "Duruşmayı yaklaşık üç yıldır yürüten hakimlerin olay yerine gidip keşif yapmaması düşündürücü ve davayı etkileyici niteliktedir" diye konuştu.
Müdahil avukatlardan Cemal Yücel ise, keşif tebligatında sadece PTT ve karakol önünde keşif yapılacağına dikkat çekerek, ölümlerin meydana geldiği tüm yerlerde keşif yapılmasını istedi.
Mahkeme Heyeti, Gazi olaylarında hayatını kaybeden Reis Kopal'ın olaylar esnasında giydiği ve mahkemeye teslim edilen elbiselerinin, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Laboratuarlarında incelenerek, kurşunların hangi tip silahtan çıktığının belirlenmesi talebiyle duruşmayı erteledi.
Çermik çetesinin idamı istendi
Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde işçi emeklisi Fethi İpek'in (49) öldürülmesiyle varlığı ortaya çıkarılan ve aralarında bir yüzbaşı, bir astsubay, üç uzman çavuşla bir tetikçinin yargılandığı "Çermik Çetesi" davasında savcı, dört idam istedi.
Diyarbakır 1 Nolu DGM'deki davada, tutuklu sanıklardan Yüzbaşı Coşkun Bayar, Astsubay Levent Torgut, uzman çavuşlar Serdar Karabulut, Mehmet Yüksel, Mustafa Anlak ile tetikçi Ali Yıldız hazır bulundu.
Yıldız, İpek cinayetini kendisinin işlediğini belirterek ifadelerine ekleyecek herhangi bir detayın olmadığını söyledi. Müdahil Avukat Hüseyin Tayfun, Ali Yıldız'ın çete tarafından oluşturulan baskı sonucu cinayeti üstlendiğini savunarak, "Savunmalar, tanıkların söyledikleri, bir çetenin varlığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Yıldız'ın ifadeleri çelişkilerle dolu. Çetenin ortaya çıkmaması için Yıldız kurban seçildi" dedi.
Savcı, Yıldız, Karabulut, Anlak ve Yüksel'in idamını isterken Bayar ve Torgut'un 24 yıl hapis cezası çarptırılmasını talep edildi. Mahkeme heyeti,
son savunmaların yapılması için duruşmayı erteledi.