The Others Karadeniz'i Tuna'dan kurtarın

Karadeniz'i Tuna'dan kurtarın

22.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karadeniz'i Tuna'dan kurtarın

Karadenizi Tunadan kurtarın


ÜMRAN AVCI İstanbul


       Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu Yönetim Kurumu üyesi Gül Göktepe, Karadeniz'i Tuna Nehri'nden gelen atıklarla birlikte 160 milyon kişinin kirlettiğini belirtti.
       Karadeniz Türkiye Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Forumu Yürütme Grubu, Karadeniz'de çevre kirliliğine karşı imzalanan "Bükreş Sözleşmesi"nin 8. yıldönümü nedeniyle, bölgede yaşanan sorunları ve alınması gereken önlemleri tartıştı. Dolmabahçe Sarayı 2. Harekat Köşkü'nde bir araya gelen sivil toplum kuruluşları toplantısında konuşan ANAP Giresun Milletvekili Burhan Kara, Karadeniz'deki kirliliğin asıl nedeninin Tuna Nehri'nden kaynakladığını anımsatarak şunları söyledi:
       "Karadeniz'e kıyısı bulunan altı ülke, bu denizi yüzde 7 oranında kirletiyor. Tuna ve buna benzer nehirlerden kaynaklanan kirlilik oranı ise yüzde 65. Bu altı ülkenin yanı sıra Almanya, Macaristan gibi gelişmiş ülkelerin atıkları da kirletiyor."
       Karadeniz Romanya Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Forumu Koordinatörü Radu Mihnea da, Karadeniz'deki kirliliği önlemek için sadece altı ülkenin çalışmalarının yetmeyeceğine dikkat çekerek, ilk önce Tuna'nın ıslah edilmesi gerektiğini kaydetti.
       Toplantıda konuşan Samsun Doğayı Koruma Derneği Başkanı Ahmet Özcan Yücel ise şöyle konuştu:
       "Karadeniz bir zamanlar dünyanın ekolojik yönden en zengin, balıkçılık yönünden ise en bereketli denizlerinden biriydi. Ancak şu anda dünyanın en hızlı kirlenen denizi konumundadır. Karadeniz'de öncelikli olarak yatırımların arıtma ve düzenli çöp depolama tesislerinin yapılması gerekir."