The Others Karayılan kılpayı kurtuldu

Karayılan kılpayı kurtuldu

20.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Karayılan kılpayı kurtuldu

Karayılan kılpayı kurtuldu

       ŞIRNAK yakınlarındaki Besta bölgesinde teröristleri imhaya yönelik olarak başlatılan "Şehit Üsteğmen Mehmet Işıkal operasyonu" tamamlandı. Dokuz gün süren operasyonda PKK Başkanlık Konseyi üyesi Murat Karayılan'ın kampı ele geçirilirken, Karayılan güvenlik güçlerinin elinden son anda kurtuldu.
       Hakkari, Siirt, Şırnak ve Van illerini kapsayan Kato, Kel Mehmet, Cudi, Çırav, Çoçi, Koval ve Herekol dağları arasında geniş alana yayılan Besta bölgesindeki operasyonlarda 88 PKK'lı öldürülürken, bir subay, üç astsubay, üç er ve dört korucu şehit düştü, 10 güvenlik görevlisi yaralandı.
       Çatışmalar sırasında çembere alınan örgütün sözde Botan Bölge Sorumlusu "Cemal" kod adlı Murat Karayılan, üçü kadın 12 korumasıyla birlikte son anda kaçmayı başardı. Denetim altına alınan örgüt kampında Karayılan'ın kullandığı telsiz, binlerce silah ve mermi, çok sayıda dokümanla, bölgeye döşenen mayınların krokisi ele geçirildi. Besta bölgesindeki Mehmet Yusuf Tepe bölgesinde konuşlanan 23. Sınır Jandarma Tugayı'na bağlı birlikler, 24 saat arama ve tarama çalışmalarını sürdürüyor.
       Operasyon hakkındaki basın açıklaması Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Çetin Doğan tarafından yapılırken, Besta bölgesinde Tuğgeneral Rıfkı Durusoy ve Uğurtepe mıntıkasında Tuğgeneral Sadık Ercan gazetecilere bilgi verdi. Biri Kuzey Irak'ta olmak üzere operasyonlarda teslim olan üçü kadın altı PKK'lı da basın mensuplarına gösterildi.

       Yaklaşık bin köy korucusunun da atıldığı operasyonlardan sonra bölgeye gelen Olağanüstü Hal Bölge Valisi Aydın Arslan, olağanüstü hal ilanından bu yana bölgede 16 bin 257 olayın yaşandığını, çıkan çatışmalarda üç bin 269 asker, 73 polis ve bin 52 korucu olmak üzere dört bin 449 güvenlik görevlisinin şehit düştüğünü, 508'i kadın, üç bin 267'si erkek ve 488'i çocuk olmak üzere toplam dört bin 263 kişinin öldüğünü açıkladı.
       Aynı dönemde 20 bin 305 PKK'lının öldürüldüğünü bildiren Arslan, 561 teröristen yaralı, iki bin 873'ünün sağ olarak yakalandığını, iki bin 119'nun ise teslim olduğunu, böylece toplam 25 bin 558 PKK'lının etkisiz hale getirildiğini vurguladı.
       Bu yıl meydana gelen 89 olayda 36 güvenlik görevlisinin şehit edildiğini, 10 vatandaşın da yaşamını yitirdiğini kaydeden Arslan, 386'sı ölü, ikisi yaralı, 46'sı sağ ve 25'i teslim olmak üzere toplam 459 PKK'lının etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

       ALMANYA'da yayınlanan haftalık Der Spiegel dergisi, son sayısında PKK'nın büyük bir yenilgiye uğradığını yazdı. Dergi, "Bir efsanenin sonu" başlıklı haberinde, yakalanarak Türkiye'ye getirilen Şemdin Sakık'ın Abdullah Öcalan ile arasının açılmasına geniş yer verdi.
       Antalya'da geçtiğimiz günlerde öldürülen 10 PKK'lının Şemdin Sakık'ın ihbarı sonucu ele geçirildiğini öne süren dergi, "Apo Şam'da lüks içinde yaşarken, Şemdin Sakık adamlarıyla birlikte, Türkiye - Irak sınırını kontrol ediyordu. Öcalan, örgütte gittikçe güçlenen Sakık'tan korktuğu için onu öldürtmek istedi" diye yazdı. Bu yüzden Sakık'ın kaçarak Mesut Barzani'ye sığındığını yazar dergi, Sakık'ın Türk ordusunun özel timleri tarafından yakalanarak Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Der Spiegel, Öcalan'ın her yıl Antalya'ya gönderdiği 'Tendürek' isimli grubu, turistleri öldürmekle görevlendirdiğinden söz etti.