The Others‘Karı’ sözü kullanılmalı mı?

‘Karı’ sözü kullanılmalı mı?

28.02.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

ÇAPRAZ ATEŞ

‘Karı’ sözü kullanılmalı mı

‘Karı’ sözü kullanılmalı mı?

ÇAPRAZ ATEŞ

SEMRA KARDEŞOĞLU

1030 maddeden oluşan yeni Medeni Kanun tasarısının görüşülmesi sırasında, en çok tartışılan konulardan biri de "Karı" kelimesinin kullanılıp kullanılmaması üzerineydi. Kaba bulunan bu tanımlama tasarı metninde büyük ölçüde ayıklandı. Ancak 153. maddede yer alan, "Karı gebe kalırsa evlenmenin iptaline karar verilemez" ibaresi milletvekillerinin
itirazına neden oldu. FP Millekvekili Nazlı Ilıcak, "Eğer erkeklere de herif diyeceksek bu kalsın" dedi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, bu kelimenin yerine başka bir kelime koyulmasının mümkün olmadığını savundu ve madde benimsendi.
Kullanılış şekline göre bu kelimenin anlamı değişir mi? "Karı" ibaresi kullanılabilir mi? İşte tartışmalar...

Gönül Saray Alphan - DSP Milletvekili
Hoş kelime değil
İçinde benim de olduğum alt komisyonda, tasarıda geçen bütün "karı" kelimelerini çıkardık. Ancak 153. maddedeki karı kelimesini unutmuşuz, atlamışız. Bu nedenle gündeme geldi. Adalet Bakanımız bu maddede "karı" kelimesinin kalmasını uygun gördü. Oylama sonucu madde böyle kaldı. Eğer biz alt komisyonu bunu atlamamış olsaydık, hiçbir sorun çıkmayacaktı. Bakanın bilimsel ve hukuksal açıklamasına katılmıyorum. Karı kelimesi hoş bir kelime değil. Öyleyse Nazlı Hanım’ın dediği gibi erkeğe de "herif" dememiz gerekiyor.

Atalay Cebesoy - Avukat
Aşağılama yok...
Karı" kelimesi yer aldığı cümleye göre değişir. Tek başına "karı" kelimesi aşağılayıcıdır. Ama cümle içinde "karı", evli kadın anlamında kullanılıyorsa aşağılayıcı bir yanı olamaz. "Karı"nın karşılığı asla "herif" olamaz. "Karı"nın karşılığı kocadır. "Herif" hitap şeklinde kullanılır. Yazı dilinde kullanılmayan bir kelimedir. Bu konu, cümle içinde yer aldığı duruma göre değerlendirilmeli.

Filiz Kanar - Avukat
Kanunda argo var
Medeni Kanun’da evlenme ilanı ve akdini düzenleyen 97. madde, "Birbiriyle evlenecek erkek ve kadın" diye başlar. Kanunda yer alan bir çok maddede karı koca ya da eşlerden biri gibi değişik tanımlamalar kullanılıyor. 159. maddede, "Karının meslek ya da sanatı" gibi bir başlık var. Kadının çalışmasını eşinin iznine bağlayarak zaten bir ayıp yapılıyor. Hem de "karı" yani argo bir kelime kanunda yer alıyor. Tasarının 153. maddesinde, "karı" yerine rahatlıkla kadın ya da karısı denilebilirdi. Anlam bozulmazdı. Erkeklere nasıl ki "herif" diyemiyorsak, kadın için de "karı" denilmemeli.

Mehmet Gül - MHP Milletvekili
Sakıncalı değil
Nazlı Ilıcak, toplantıda, "Erkeğe de herif derseniz, karı kelimesi kalsın" demiş. Karı koca dediğinizde evli iki insan anlaşılır. "Karı"nın karşılığı kocadır, "herif" değil. "Herif" dediğinizde argo kullanmış olursunuz. Aynı zamanda her "herif", koca da değildir. Ama "karı" dediğinizde kocası olan bir kadın akla gelir.
Kimisi, "karının biri" gibi farklı bir amaçla kullanıyor ama Medeni Kanun’daki yer alış şekli, kocanın eşi anlamında. Küçümseme, hakaret maksadı yok. Niyet, karı koca ilişkisini ve onunla ilgili yorumları aktarmaktır. Bu nedenle mahsurlu bir tarafını göremiyorum.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ











KEŞFETYENİ
Saldırı anına ait yeni görüntüler! Başından aşağı içecek dökmüş
Saldırı anına ait yeni görüntüler! Başından aşağı içecek dökmüş

Cadde | 07.05.2025 - 07:41

Danla Bilic, son paylaşımıyla birlikte eski sevgilisi Berk Çetin'den şiddet gördüğünü açıklamıştı.

Yazarlar