Doğu öğrencisinin simgesi haline gelen Hilal'den süper karne...
Gürkan Ata Erzurum
Eksi 30 dereceye varan soğuk havada; sınıfta ısınmak için taşıdığı tezek ve okuyacağı kitaplarla, her sabah iki kilometre uzaklıktaki okuluna lastik ayakkabılarıyla yürüyerek giden Erzurumlu 7 yaşındaki Hilal Coşkun, "pekiyi"lerle dolu karnesini aldığı gün, yeni bir mücadeleye başladı. O şimdi, ailesine ait hayvanları otlatarak ev bütçesine katkı sağlayan minik bir çoban.
Türkiye, Hilal'i Milliyet'te 14 Ocak 1999 tarihinde yayınlanan düşündürücü fotoğrafıyla tanıdı. Erzurum merkeze bağlı Yağmurcuk Köyü İlköğretim Okulu öğrencisi Hilal o haberde her şeye rağmen şöyle sesleniyordu Türkiye'ye:'O-KU-YA-CA-ĞIM'. Hilal'in bu çabasına, binlerce okur maddi ve manevi desteğiyle arka çıktı ve Türkiye 'O-KU-TA-CA-ĞIZ' diye ses verdi. Aralarında soğuktan ayakları üşüyünce ağlayan 1. sınıf öğrencisi Hilal'in de bulunduğu 52 mevcutlu Yağmurcuk Köyü Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulu'na, Türkiye'nin her tarafından ulaşan yardımlar, okulun çehresini değiştirdi.
Alkışlanacak çaba
Yarıyıl tatilinde karnesini alınca notlarını beğenmeyerek Milliyet aracılığı ile 'Çok çalışıp notlarımın hepsini düzelteceğim' diye söz veren Hilal Coşkun, şimdi sözünde durmanın keyfini yaşıyor. Hilal'in karnesi pekiyi notlarıyla dolu. Hilal, "O zaman, daha okumayı bile öğrenememiştim. Ama bu yarıyılda çok çalıştım, notlarımın hepsini düzelttim. Şimdi okumayı öğrendim. Artık çok başarılı bir öğrenci olacağım. Gelecek yıl hedefim,
okul birincisi olmak, bunu da başaracağım" derken, gözleri ışıldıyor.
Zorlu bir
eğitim dönemin ardından Hilal, şimdi küçük bedeniyle çetin bir görev için kolları sıvadı. Ailesine ait hayvanlar artık ona emanet. Köyün üst kısmındaki arazide hayvanları otlatan Hilal, soğuğun etkisinden kurtulmuş ve baharın tadını çobanlıkla çıkarıyor. Ama kafasında hep gelecek yılın okul hazırlıkları var.