The Others KİM BU TUTUKLU?

KİM BU TUTUKLU?

15.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Haber yazımındaki ‘5 N 1 K’ kuralında ‘Kim?’ sorusunun eksik bırakıldığı ‘14 yıllık tutuklu var’ başlığı uyandırdığı merak unsurunu karşılamayınca okurdan eleştiri aldı

KİM BU TUTUKLU

Milliyet’in 13 Kasım sayısında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türk yargıcı Işıl Karakaş’ın bir gazetenin internet sitesinde yer alan “14 yıllık tutuklu var” haberi birinci sayfadan verilmişti.
Haberde AİHM’e giden davalarla ilgili görüş bildiren Karakaş tutukluluk sürelerinin tartışıldığı Türkiye’de tam 14 yıldır tutuklu bulunan birisi olduğunu hakkında herhangi bir hüküm verilmeyen bu kişinin hâlâ hapiste kaldığını söylüyor. “Kim?” sorusuna,’ hatırlamadığı’ yanıtını veren Karakaş, “Türk hükümetine bu durumu AİHM olarak bildirdik. Derhal önlem alınmasını istedik” diyor.
Bahri Durali adlı okurumuz haberdeki eksiği görerek eleştiri notu geçmiş:: “Milliyet’in birinci sayfasında “14 yıldır tutuklu yargılanan var” haberinizin Türkiye gerçekleriyle örtüşüyor olması hem ürkütücü, hem de ve galiba alışık olduğumuz bir duruma işaret ediyor. Haberinizde hakkında hüküm verilmediği halde 14 yıldır cezaevinde bulunan bir kişiyi bir AİHM yargıcı nasıl hatırlamaz? Kimdir bu vatandaş belli değil. Hangi gerekçeyle tutuklu belli değil? Yine haberden anladığım kadarıyla Türk yargıcı Türk hükümetinden derhal gerekli önlemlerin alınmasını istedik derken herhalde uzun tutukluluk süreleriyle ilgili önlem alınmasını istemişler. Bu vatandaşın durumunu sorgulamamışlar. Yargıç böyle bir olayı örnek diye vermiş, durum tespiti yapmış, sıradan bir olaymış gibi aktarmış. Yargıç bunu yapabilir ama bir gazete yapamaz. Bir gün önce başka bir gazetenin haberini (ki son derece önemli bir haber) verirken hiç değilse bunun önemini vurgulayan bir yazı yazmalıydınız. Bu olay Türkiye’de insan hakları ihlalinin en vurucu, en çarpıcı örneğidir. Size düşen de bunun önemini biz okurlarla paylaşmaktır. Kim bu şahıs bulmaktır. Böyle bir olay durum tespiti yapar gibi sıradan bir haber gibi verilebilir mi verilemez mi bunu tartışmaya açmaktır. Bu vatandaşımız kimdir diye onu bulup haklarını siz de koruyamayacaksanız kim koruyacak?”

Haberin Devamı

OMBUDSMAN’IN NOTU:

Editörlerin daha önce başka bir gazetenin internet sitesinde çıkmış haberi sayfaya taşırken,haberciliğin alfabesi niteliğindeki ‘5 N 1 K’ kuralı uyarınca ‘Kim?’ sorusuna yanıt arayarak bu eksiği tamamlama zahmetine girmeleri gerekirdi.AİHM’deki binlerce dosya arasında Türk yargıç bunca yıldır ‘hüküm verilmeyen’14 yıllık tutuklunun ismini hatırlamıyor olabilir ama konu Adalet Bakanlığından da araştırılabilirdi.Okurumuz eleştirmekte haklı. Mililyet’in Brüksel Muhabiri Güven Özalp’in yaptığı araştırma sonucu söz konusu şahsın Şahap Doğan olduğunu belirledi. Doğan, PKK üyeliği nedeniyle 1996’da hapse atıldı. 1996’dan bu yana karar alınmadı. Tekirdağ F tipi cezaevinde tutuluyor. AİHM son olarak 27 Mayıs 2010’da karar aldı. AİHM, Türkiye’ye Avrupa İnsan Hakları Sözlemesi’nin 5. ve 6. maddelerini ihlal etmekten 14 bin 800 euro tazminat ve mahkeme masraflarını ödeme cezası verdi.