The OthersKİMİ RUH ÇAĞIRDI KİMİ MEST OLDU

KİMİ RUH ÇAĞIRDI KİMİ MEST OLDU

20.06.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gençler ikiye bölündü

KİMİ RUH ÇAĞIRDI KİMİ MEST OLDU

Geçen hafta pazar akşamı Ali Sami Yen Stadı'nda gerçekleşen Metallica konseri, basının bu tarz müzikte Rolling Stones'tan sonra en geniş yer verdiği konser oldu. Ancak çoğu haberde "metalci gençler" kıyafetleri, tavırları ve içki içmeleri nedeniyle yabancı bir gözle yansıtıldı. Dışlamacılık küçümseyici ifadelere kadar gitti. Konser için sabahlamak, iki sevgilinin birbirinin omzunda uyuması, yerlerde oturmak, konserde eğlenmek ve siyah giymek çok abartılı davranışlar olarak görüldü. Kimisi Metallica'yı "entel bir grup" olarak tanımladı. Müslüm Gürses'in konseriyle kıyasladı. "Çılgın metalciler, içlerindeki şiddeti döktü," şeklinde ifadeler kullanıldı. Çünkü heavy metal dinleyen herkesin çılgın olması gerekiyordu! Metallica çalarken kafa sallamak çılgınlık değildi de, neydi? Zaten Türkiye'de gençlerle anılan her etkinlik bu tür ifadelerle anlatılır.
Yine basına yansıyan ve sürekli konuşulan bir başka konu, konserin nasıl geçtiği oldu. Kimisine göre Metallica konserde çok kötüydü. Artık eski havasında değildi. 1993'teki İstanbul konserinin yanına bile yaklaşamadı. Kimisine göre de - ki bunların çoğunu ilk konsere gitmeyenler oluşturuyor - grubun performansı seyirciyi "uçurdu".
Aslında bu konserde grubun gerçekten de "Bitsin, gideyim" havası vardı. Eski şarkıları daha çok çalmaları sürpriz oldu. Eski parçalarla başlayınca izleyiciler konserin havasına girmeye başladı. Ama sonra grubun temposunu düşürmesiyle birlikte çoğu kişi de konserden düştü. Solist James Hetfield'ın ara sıra attığı çığlıklar olmasa kimse havaya giremeyecekti. Çünkü sahne şovu geçen konsere göre azdı.

Dinleyicilerin görüşü
Bu olumsuz yargılar geçen konserle karşılaştırma yapınca ortaya çıkıyor. Peki konsere gidenler ne düşünüyor? İşte birkaç görüş:

  • Haluk Demirel: (18, öğrenci) "Bence Metallica'nın performansı çok iyiydi. Konserde bizi uçurdular. Dans eden biri değilim, ama orada çıldırdım. Bugün gelse gene giderim. Bizi sanki başka yerlere götürdüler. Yani sarhoş olmak için içmemiz gerekmiyordu. Bence işlerinde çok iyiler. En çok Load albümünü seviyorum. Bir de 1991 albümü güzeldi. '93 konseri daha iyi diye anlatıyorlar. Ben konserden istediğimi aldım. Sadece ses düzeni beğenmedim. Organizasyona gereken önem verilmemiş gibi."
  • Ömer Şeker (18, öğrenci): "Bence Metallica bize ilgi göstermedi. Beklediğim şarkıları çalmadı. Eskileri severim ama onlara az yer verdi. Bunlara rağmen performansını iyi buldum. Uçtuk diyebilirim. Yarın akşam konser olsa yine para bulup giderim. Hayatımda yaşadığım en iyi anlardandı."
  • Alper Altar (24, öğrenci): "Ben '93'teki konsere de gittim, ama bu kez o zamanki kadar heyecanlı değildim. Konser bence iyiydi ama sahne şovları eski konsere göre çok düşüktü. Dev ekran yoktu. Ses az geliyordu. Müziklerinin değişmesi de o kadar önemli değil bence, hatta bu çizgiyi daha iyi buluyorum. Çünkü popçular da dinliyor."
  • Barış Ertunç (24, öğrenci): "Bence konser güzeldi. Ama seyircinin ön gruplara olan tepkisini beğenmedim. '93'e göre ses düzeni ve performans daha zayıftı. Eğlendim, içki de içtim. Bence seyirci de, grup da iyiydi."
  • Güldeniz Dağdelen (22, öğrenci): "Omuzlara çıkınca güzel de aşağılarda olmak kötü. Ses düzeni iyi değildi, sanki barda müzik dinledik. Bence grup güzeldi, üç kere gidip gelmeleri hoştu. Ön grupları beğenmedim. Küçük yaşta olanlarda sorun yoktu ama büyükler çok eğlenemedi. Yaş küçükken Türkçe rock yapanlara tepki oluyor."
  • Gürkan Kula (25, öğrenci): "Bence Metallica kötüydü. Her şeyden önce şarkılarını kötü yorumladı. Ruh yoktu, ruh çağırasım geldi. Sahne şovu çok zayıftı. Hiçbir şey duyamadık. '93'teki konserde davula vurulduğunda içimiz gümlerdi. Galiba Metallica bu konsere çok önem vermedi."

  • Ön gruplardan Kurban'a seyirci küfür etti ve pet şişe attı. Diğer ön grup Megalo Maniax da aynı şekile karşılandı. Megalo Maniax'nın bir de Tarkan'ın "Hepsi senin mi" şarkısını yorumlarken sahneye dansöz çıkarması iyice olay oldu.
  • Monster Magnet ise seyirciyle bir sorun yaşamadı.
  • Konseri yaklaşık 25 bin kişi izledi. Grubun sahnede kalma süresi iki saati biraz geçti.
  • Üç kez "bis" yaptılar.
  • Metallica konserden birkaç saat önce Türkiye'ye geldi. Konserden hemen sonra da gitti. Oysa geçen konserde daha çok kalmış, gazete ve dergilere röportajlar vermişti.
  • Solist Hetfield zorda kalmadıkça seyirciyle konuşmadı.
  • İzleyicinin yaş ortalaması çok düşüktü. Daha çok 12 - 17 yaş grubu hakimdi.
  • 36 TIR'lık ekipmandan bu kadar kötü bir ses çıkması çoğu insanı düşündürdü.
  • Portatif bir hastane kuruldu. Yaralananlar tekerlekli sandalyelerle götürüldü. 150 kişi tedavi gördü.

  • Bir polis kapıdan içeri girenlere "Geç geç Üsküdar" diyordu.
  • Stada girerken görevliler çakmakları topluyordu. Cebinden kibrit çıkanlar için yaptıkları "akıllı adamın hali başka olur" yorumları da ilgi çekiciydi.
  • Bazılarının kafasında 1993 konserinde dağıtılan şapkalar, boynunda fosforlu bantlar vardı.
  • Stadın önünde tişört satanların ve karaborsacıların arasında pişmaniye satan biri vardı. Satacağına inanmış olacak ki oldukça fazla getirmiş.
  • Bazı gençler konsere gelemeyenlere cep telefonlarıyla içeriden Metallica'yı dinletiyordu.
  • Kafa sallarken kimilerinin çantalarından cep telefonları çalındı.
  • Pahalı diye bilet alamayan birçok kişi içeri girebilmek için stadın çevresinde para topladı.
  • Metallica çıkınca açık tribündekilerin neredeyse hepsi saha içine indi.
  • Tuvalet 200 bin liraydı.
  • Stadın içinde bira 1 milyon 500 bin, su ise 500 bin liraydı.
  • Sahnenin yanındaki dev ekran Metallica çıkınca hiç kullanılmadı.
  • Kimse grubun tam saatinde çıkmasını beklemiyordu ama onlar zamanında çıktı.
  • Stadın içinde kampüs havası vardı. Herkes yerde oturuyordu.

    MilliyetÖnce Lars Ulrich ve James Hetfield vardı. Sonra bas gitara Ron McGovney ve gitara da Dave Mustaine gelince Metallica ilk kadrosunu kurmuş oldu. San Francisco'lu grubun ilk demosu "No Life Till Leather" Metallica üyelerinin ilham kaynağı olan Motörhead'ın bir albümünden esinlenerek konuldu. Bu demo büyük ilgi gördü. Sonra Dave Mustain gruptan ayrıldı ve Megadeth'i kurdu. Onun yerine Exodus'un gitaristi Kirk Hammett alındı. Bir süre sonra basçı McGovney de ayrılınca onun yerine Cliff Burton geldi. Çok da iyi oldu. Çünkü Burton'ın, Metallica'nın şu an dünyanın en büyük heavy metal grubu sayılmasında büyük katkısı oldu.
    Grubun 1983'te yayınlanan ilk albümü "Kill'Em All" '80'li yılllarda heavy metale yön veren "Kerrang!" dergisi tarafından yeni bir tür doğuyor diye sunuldu. Derginin yazarlarından Don Kaye, "Böyle bir gitar tonu olamaz. Kamçı gibi. Hiçbir şeye benzemiyor, bu olsa olsa thrash (kamçı) metal olur," yorumunu yaptı. Ve Metallica yeni bir tür yaratmış oldu. "Kill'Em All"da bas gitar da çok sertti. Gitar gibi distortion'a bağlanan bas gitarın albümün ilginç sound'una büyük katkısı oldu.
    Bir yıl sonra Metallica'nın ikinci albümü "Ride The Lightning" çıktı. Grup bu albümde ve sonraki iki albümde de ismi geçen Danimarkalı prodüktör Flemming Rasmussen'le çalıştı. Bu albümün sound'u "Kill'Em All"a göre farklıydı. Müzik daha melodikti, ama hız devam ediyordu. 1986 yılında ise acaba grubun en iyi albümü olabilir mi, diye uzun süre tartışılan "Master Of Puppets" çıktı. Grup bu albümden sonra Ozzy Osbourne'la çıktığı turneden otobüsle dönerken 27 Eylül 1986'da kaza geçirdi. Basçı Cliff Burton o kazada hayatını kaybetti.
    Burton yeri zor doldurulur bir gitaristti. Onun yerine o yıllar adı çok anılan Flotsam & Jetsam grubunun basçısı Jason Newsted geldi. Metallica yeni halini dinleyicisine tanıtmak için şimdi "Garage Inc." adlı albümün ikinci kasetinde de dinlediğimiz "The 5.98 S Garage days Re - visited" adlı bir EP (kısa albüm) yayımladı. Bir garajda kaydedilen ve beş cover şarkıdan oluşan EP ile Newsted, Metallica dinleyicisinin karşısına çıktı. Bu değişimden sonra "...And Justice For All" adlı dördüncü Metallica albümü yayımlandı. Grup albümdeki "One" adlı şarkıyla tarihindeki ilk klibi çekti. Bu şarkı iki yıl sonra gruba Grammy Ödülü getirdi. Metallica bu albümden sonra büyük bir turne yaptı. Bizde de ilk çıkan albümü buydu. Diğer albümlerini heyecanla aratacak kadar büyük etki yaptı.
    Metallica'nın yeni albümü "Metallica '91" büyük merakla beklendi. Grup bu kez prodüktör değiştirdi ve çok satan albümlerde hep imzası olan Bob Rock'la çalıştı. Albüm turnenin de etkisiyle 17 milyon sattı. Bu rakama daha önce hiç bir heavy metal grubu ulaşamamıştı. Albümdeki parçalara birçok klip çekildi. İki yıl sonra Metallica "Nowhere Else to Roam, Open Air 1993 World Tour" kapsamında İstanbul'da bir konser verdi.
    Metallica "91"den sonra altı yıl bekledi. "Load" Türkiye'de insanların ilk defa, çıkacağı gün satın almak için müzik marketlerin önünde beklediği bir albüm oldu. Ama çoğu hayranı için sonuç hayal kırıklığıydı. Bir yıl sonra çıkan "Reload" da onunla aynı sonucu verdi. Hatta "Load" daha iyiydi. Geçtiğimiz yıl da grup "Garaga Inc." adlı double bir albüm çıkardı. Metallica çift CD'lik albüme eski cover'larını ve etkilendiği grupların parçalarını koydu.