The OthersKimlerin tabutuna bayrak sarılır?

Kimlerin tabutuna bayrak sarılır?

24.01.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Türk Bayrağı Kanunu ve tüzüğüne göre naaşların bayrakla örtülmesi sıkı kurallara bağlı

Kimlerin tabutuna bayrak sarılır

10 Soru - 10 Cevap
Kimlerin tabutuna bayrak sarılır?

Türk Bayrağı Kanunu ve tüzüğüne göre naaşların bayrakla örtülmesi sıkı kurallara bağlı

ÜMRAN AVCI

Cezaevinde ölen ve organize suç örgütleriyle ilişkisi olan İbrahim Cici’nin tabutunun Türk bayrağına sarılması, "Kimlerin tabutuna bayrak sarılabilir" sorusunu gündeme getirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İl - Han Özay, konuyu değerlendirdi.

1 - Kanuna göre kimlerin tabutuna Türk bayrağı sarılabilir?
1985 tarihli bir Türk Bayrağı Tüzüğü var. Bu tüzüğe göre bayrağın kumaşı, standartları esaslara bağlanmıştır. 4. Bölüm nerelere konulabileceğini gösteriyor. 21. maddede de bayrağın örtülebileceği yerler belirtiliyor.

2 - Kimlerin tabutuna bayrak sarılabilir?
Milletvekilleri ve milletvekilliği yapmış olanlar, Temsilciler Meclisi, Danışma Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu üyeliği yapmış olanlar, Milli Birlik Komitesi üyeliği yapmış olanlar, gaziler, yüksek yargı organları ve emeklileri, Sayıştay üyeleri ve emeklileri, hakim ve savcılar ve emeklileri, yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri ve emeklileri, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurulu üyeleriyle bu görevi yapmış olanlar, devlet sanatçıları, devlet madalyası sahipleri, Kızılay, Türk Hava Kurumu genel başkanları ve bu görevi yapmış olanlar, emniyet mensupları ve emeklileri, dünya Olimpiyat ve Avrupa şampiyonluğu kazanmış olmaları dolayısı ile 2913 Sayılı Kanun’a göre aylık bağlanmış sporcular, resmi okul müdürleri, basın şeref kartı sahipleri, işçi ve işveren sendikaları konfederasyon başkanları ve bu görevi yapmış olanlar, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının en üst kuruluşunun başkanları ve bu görevi yapmış olanlar, bilimsel, sanatsal, kültürel, sportif ve sosyal alanlarda üstün hizmet verdiği mülki amirlerince kabul edilen diğer Türk vatandaşları.

3 - O halde mülki amirlere inisiyatif veriliyor...
Bir ölçüde kaymakam ve valilere bir taktir yetkisi bırakılmış. Tüzüğün son bölümünde de şöyle diyor; "Ancak devlet aleyhine veya yüz kızartıcı mahiyette bir suç işlemekten hüküm giymiş olanların tabutlarına, affedilmiş olsalar bile bayrak örtülemez." Yani yukarıdaki kategorilerin içinde olsalar bile bahsedilen suçları işleyenlerin tabutlarına bayrak örtülemez.

4 - İbrahim Cici için ne olmalıydı?
İbrahim Cici için bayrak örtülmesi söz konusu olamaz. "Eğer devlete üstün hizmetleri oldu" diye kaymakam ya da vali bir karar vermemişse...

5 - Cici’nin naaşının bayrağa sarılmasının anlamı nedir?
Belki vasiyet etmiştir. Türkiye’de herkes umumi mezarlık dışına gömülmeyi vasiyet ediyor. O da yasaktır ama umumi mezarlığa gömülmek zul addediliyor. Herkes Süleymaniye, Fatih ve Eyüp’e gömülmek istiyor.

6 - İçişleri Bakanlığı üç ay önce bu konuda bir genelge yayımlamamış mıydı?
Bundan birkaç ay önce bir sanatçının tabutuna bayrak örtülmüştü. Ancak, biraz yadırgamıştık. Ondan sonra tüzüğe baktım ve bu sanatçısının ancak devlet sanatçısı olabileceğini aklımdan geçirdim.

7 - İlgili tüzük nasıl çıktı?
1983 tarihli, 2983 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu, bu tüzüğün dayandığı kanundur. Buna göre Bakanlar Kurulu tarafından çıkarıldı.

8 - Kanunsuz örtmenin cezası nedir?
"Türk Bayrağı Kanunu’na ve tüzüğe aykırı fiiller yetkili makamlarca derhal önlenir" diyor. İdari yaptırım, para cezası, ya da TCK’na göre cezalandırılabilir.

9 - Herkesin tabutuna bayrak örtmesinin sonucu nedir?
Her dileyen bayrağa da sarılmaz ki! Tüzükte bayrağın konulacağı yerler bile belli. Mesela ben üniversitedeki odama Türk bayrağı koymak istesem, olmaz ki!

20 - Mafya mensuplarının cenazelerinin Türk bayrağına sarılması bayrağın itibarını sarsmaz mı?
Elbette. Zaten bunu önlemek için çıkarılan tüzükte, "mülki amirler derhal önler" denmiş. Bu soru Cici’nin cenaze töreninin yapıldığı ilçe kaymakamına sorulmalı.



ENTELLEKTÜEL BAKIŞ











KEŞFETYENİ
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali
Görenler babasının kopyası diyor! İşte Can'ın son hali

Cadde | 01.05.2025 - 09:28

Mehmet Aslantuğ’un oğlu Can Aslantuğ babasının boyunu geçti. Son halini görenler babasının gençliği diyor..

Yazarlar