The Others Kıraç bahçenin GÜLÜ

Kıraç bahçenin GÜLÜ

08.04.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kıraç bahçenin GÜLÜ

Kıraç bahçenin GÜLÜ


Sonnur Yalnızoğlu, İstanbul’daki tek kadın belediye başkanı. Bu nedenle özel yaşamını hep ertelemiş. Özgeçmişinde de ‘Halka hizmet etmekten evlenmeye fırsat bulamadı’ yazıyor


       Sonnur Yalnızoğlu, İstanbul’daki 74 belediye içinde tek kadın belediye başkanı. Özgeçmişine, “Halka hizmet etmekten evlenmeye fırsat bulamadı" diye not düşülen Yalnızoğlu, kariyer edinen ve aşkta yalnızlığı seçen pek çok kadının yaşadıklarını yaşıyor. Mesleği ne olursa olsun o da diğer kadınların yaşadıklarını yaşıyor.

İki dönemdir başkan

       İki dönemdir Kıraç Belediye Başkanlığı’nı yürüten Yalnızoğlu’nun hayatı, iş ve ev arasında geçip gidiyor. Halka hizmet, hep göz önünde olmak, siyasi rakipler, Yalnızoğlu’nun özel hayatını hep etkilemiş. Politika dışında payına düşen, annesiyle çıktığı akşam yemekleri ve özenle seçilen arkadaşlıklar... Erkek meslektaşların hızlı gece hayatları, kadın olarak onun semtine uğramıyor bile. Ailece yapılan akşam ziyaretleri, hep birlikte dönülen tiyatro akşamları... O, kadınca sakınmaların ne demek olduğunu biliyor. “Türk toplumunda kadınla erkek eşittir" demek yetmiyor. Görevi ne olursa olsun, “Kadın yine evinin hanımıdır" Yalnızoğlu’na göre.

Kadınlar da başarır

Kıraç, belki de İstanbul’un adı üzerinde en “kıraç" semti. “Bir bayan için Kıraç biraz zor" diyor, Yalnızoğlu. Yoksul Kıraç sakinleri, “ne der, ne düşünür", dikkat ediyor. Siyasette, “Bin doğru bir hatayı affettirmez" diyor Yalnızoğlu. Halk da zaten kadın belediye başkanına daha ölçülü davranıyor.
       “Kadın başaramaz" diye bir şey olamayacağını söylüyor Yalnızoğlu. Kadın her şeyi başarıyor ancak, kadının evde yapmak zorunda olduğu “asli görevler" konusunda yapacak fazla bir şey olmadığını düşünüyor. Kendisini erkek belediye başkanlarından eksik görmüyor. Ancak, Türk Belediyeler Birliği Seçimi’nde kadın belediye başkanları hep geri görevlere getirildiğinden, tek bir kadının yönetimde yer almadığından şikayetçi Yalnızoğlu.

Komisyon başkanı

       Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği Kadın Komisyonu Başkanlığı’na seçilen Yalnızoğlu’nun kadın dünyasında her şey eskiden olduğu gibi devam ediyor.