The Others Kısa... Kısa..

Kısa... Kısa..

27.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa... Kısa..

Kısa... Kısa..


       Susurluk’ta karar günü
       Susurluk kazasının ortaya çıkardığı devlet içindeki çeteleşmeyle ilgili İstanbul DGM tarafından açılan ve üç yıldır görülen davada, savcı bugün esas hakkındaki görüşünü açıklayacak. İstanbul 6 No’lu DGM’de görülen, aralarında Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin, katliam sanığı Haluk Kırcı, uyuşturucu kaçakçısı Yaşar Öz, öldürülen Kumarhaneler Kralı Ömer Lütfü Topal’ın iş ortakları ve özel timcilerin bulunduğu 14 sanıklı dava, karar aşamasına yaklaştı. Dokuz yıla kadar hapis istemiyle yargılanan sanıklar hakkında, bugün duruşma savcısı Aykut Cengiz Engin, esas hakkındaki görüşünü açıklayacak.

       AİHM’ye 2 bin 400 bireysel başvuru
       Türkiye’den Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne 2 bin 400 bireysel başvurunun yapıldığı bildirildi. Avukat Hasip Kaplan, Avrupa Birliği süreciyle birlikte Türkiye’de mevzuat değişikliğinin hızlanacağını, en fazla 2 - 3 yıl sonra Türkiye’nin de AİHM’de diğer gelişmiş ülkeler gibi normal seyirde gideceğini belirtti. Kaplan, Türkiye’nin AB’ye aday olmasından sonra AİHM sürecinde lehine olabilecek gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Türkiye, Fransa ve İtalya’nın bireysel başvuruda ilk üç sırayı paylaştığını vurgulayan Kaplan, “Türkiye 65 milyon nüfusu olan bir ülke. Hak arama yolundaki bilinç arttığı sürece bu rakam da artacaktır" dedi.

       İstanbul’da bir yılda 457 kişi kayboldu
       Türkiye’nin en kalabalık kenti İstanbul’da son 11 ay içinde 457 kişi evinden kaçtı. Evlilik, ekonomik sıkıntı, macera, ailevi sorunlar nedeniyle aralarında çocukların da bulunduğu 237 kadın ile 220 erkek evlerini terk etti. İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü Kayıplar Büro Amirliği bilgilerine göre, kayıp yakınları tarafından yapılan başvurular sonucu, 106 kadın ve kız çocuğuyla 83 erkek ve erkek çocuğu bulunarak ailelerine teslim edildi. Polis, halen 131 kadın ve kız çocuğuyla 137 erkek ve erkek çocuğu aramaya devam ediyor. Yetkililer, kayıp ailelerinden kayıp kişinin fotoğrafıyla zaman geçirmeden en yakın karakola bildirmelerini istedi.

       14 bin otobüs
       şoförüne ceza
       İstanbul Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, şehirlerarası otobüslere yönelik uygulamalarda trafik kurallarına uymayan 14 bin 760 şoföre, toplam 162 milyar 277 milyon lira para cezası kesti. 1995 - 99 arasında 43 firmaya toplam 13 milyar 229 milyon 105 bin lira para cezası yazılırken, 1999’da 83 otobüs firmasına 9 milyar 366 milyon 100 bin lira ceza kesildi. Kurallara uymayan 10 otobüs trafikten men edilirken, son 5 yılda 58 bin 346 sürücüye toplam 294 milyar 621 milyon 220 bin lira para cezası kesildi; 151 otobüs trafikten men edildi. 1997 - 98 yıllarında toplam altı şoförün alkollü olduğu belirlendi. 1999’da alkollü otobüs şoförüne rastlanmadı.

       Aya İrini’de Noel kutlaması iptal
       Kültür Bakanı İstemihan Talay, İstanbul’daki Aya İrini’de gerçekleştirilecek 2000 yılı etkinliğinin “inançlara saygılı bir anlayış içinde, uygun olmayacağı düşünülerek" iptal edildiğini bildirdi. Talay, uzun süre önce Aya İrini’de bir etkinlik yapılması konusunda izin istendiğini belirterek şunları söyledi: “Aya İrini’de daha önce de çeşitli etkinliklere izin verilmişti. Aralarında sergi ve konserler vardı. 2000 yılına girerken bir program yapılacağı şeklindeki isteğe de olumlu cevap vermiştik. Ancak etkinliğin parti biçiminde olacağını öğrenince, Patrik ile de görüşerek bunun uygun olmayacağını düşündük ve iki gün önce de toplantıyı iptal ettik."

       Şenkaya'da kurallar çadırlara asıldı
       Erzurum'da 3 Aralık'ta meydana gelen depremde en fazla hasar gören Şenkaya ilçesi Göreşken köyünde Mehmetçiğin kurduğu Çadırköyde depremzedelerin uymaları gereken kurallar talimatname haline getirilerek çadırlara asıldı.
       Talimatnamede elektrikli ısıtıcı kullanılması ve çadır arkasına kül, bulaşık ve yemek artığı dökmenin yasak olduğu duyuruldu. Katalitik ya da tüplü ısıtıcı kullananlar, çadırın bir penceresini açarak ve yangın ve zehirlenme olaylarına karşı dikkatli olunması da talimatnamede yer aldı.

       Prefabrike konutta ilk doğum Düzce'de
       Düzce'de, deprem felaketini anne karnında yaşayan bebek, dünyaya gözlerini prefabrike konutta açtı. Düzce Fevzi Çakmak mahalllesindeki prefabrike konutlarda oturan Erdal ve Songül Özcan çiftinin dünyaya gelen bebekleri, çevrede büyük sevinç yarattı. Prefabrike konuta çağırılan ebe tarafından doğurtulan bebeğe, Gencer Erim adı verildi. Baba Erdal Özcan (27), deprem sırasında çalıştığı işyerinde üzerine kaynar kazan düşmesi sonucu yaralandığını ve vücudunun yüzde 70'nin yandığını anlattı. 5 katlı binadaki evlerinin de depremde ağır hasar gördüğünü ifade eden Özcan, bu nedenle oturacakları bir yerleri olmadığı için yakınlarının prefabrike konutuna sığındıklarını söyledi. Anne Songül Özcan (27) ise iki deprem gördükten sonra doğan bebeğiyle mutlu olduğunu belirterek, "Bizi hayata oğlumuz bağladı. Allah bir daha böyle afet yaşatmasın. Hayırseverlerin yardımını bekliyoruz" dedi.

       Çadırlar altyapı sonrası kurulacak
       Bolu'ya, 12 Kasım depreminin ardından gönderilen çadırların 4 bin 104'ü, altyapı çalışmaları tamamlanmasından sonra kurulacak. Bolu Kriz Merkezi'nden yapılan açıklamada, bugüne kadar bölgeye 47 bin 525 çadır geldiği, bu çadırların 43 bin 421'inin dağıtıldığı, stoklarda bulunan 3 bin 529 kışlık çadır ve 575 yazlık çadırın, çadırkentlerin alt yapı çalışmalarının tamamlanmasından sonra kurulacağı belirtildi. Kriz Merkezi'nce yapılan açıklamada, bölgede 4 bin 710 adet kışlık çadır, 10 eğitim çadırı, 151 bin metrekare palet, 380 çöp konteyneri, 102 ünite tuvalet, 43 ünite banyo, 7 bin
       adet yatak, naylon ve sosyal çadıra ihtiyaç olduğu duyuruldu.

       Puanlı alışveriş sistemine geçiliyor
       Bolu'da 4. Kolordu Komutanı ve Afet Bölge Koordinatör Bölge Komutanı Korgeneral Erol Tutal'a vekalet eden Tümgeneral Melih Tunca, "Çadırkentlerde mükemmelliyete ulaşacağız" dedi. Tümgeneral Tunca çadırkentlerde kalan vatandaşların yardımlardan adaletli şekilde yararlanabilmesi için puan sistemine geçileceğini de belirterek, "Yardımların, adaletli dağıtımını sağlayabilmek için puan sistemini getiriyoruz. Her çadıra haftalık 100 puanlık alışveriş yapma hakkı verilecek, vatandaşlarımız butik ve kantinlerdeki eşyalara konulacak puan kadar alışveriş yapabilecekler. Örneğin bir depremzede
       100 puan değerinde bir mamülü almak istiyorsa o hafta başka mamül alamayacak ya da 400 puanlık bir mamulü alabilmek için de 4 hafta başka mamül alışverişi yapmayacak" dedi.

       Kültür Müdürlüğü'nden 3890 kitaplık kütüphane
       İzmit'teki Mehmetçik Çadırkenti'nde, depremzede çocuklara okuma alışkanlığı kazandırmak için, prefabrike kütüphane açıldı. İl Kültür Müdürlüğü'nce düzenlenen ve 3890 kitabın bulunduğu kütüphaneye, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınevi de 133 kitap bağışladı. Her türlü kaynak kitap ve ansiklopedinin bulunduğu kütüphane, çocukların ve öğrencilerin yanı sıra çadırkentte barınan diğer depremzedelere de hizmet verecek. Geçici görevle bu kütüphaneye gelen İl Halk Kütüphanesi personeli Figen Yıldız, "Kütüphanemizde, her yaştaki insanımıza hitap edecek roman ve hikayelerimiz de mevcuttur. Çadırkentte yaşayan herkese, imza karşılığı bir hafta süreyle okumaları için kitap verebiliyoruz" dedi.