The Others Kısa... Kısa...

Kısa... Kısa...

13.12.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kısa... Kısa...

Kısa... Kısa...


       TEGV’den yeni proje
       Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), bugün Hayat - Yaşam Mahalleleri çerçevesinde ikinci temel atma törenini Yalova’da gerçekleştiriyor. Projeden öncelikle depremzede yurttaşlar yararlanacak. Uzun vadede depremzedelerin bu konutları terk etmesiyle, kompleks genişletilmiş öğrenim birimi ya da eğitim parkı olarak bölge çocuklarının hizmetinde olacak. TEGV Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil ile Yalova Valisi Nihat Özgöl ve Belediye Başkanı Yakop Koçal’ın da birer konuşma yapacağı tören, saat 11.00’de başlayacak.

       CHP’den aday üye eğitimi
       Cumhuriyet Halk Partisi’nin, üyeler ve aday üyeleri eğitmek amacıyla düzenlediği eğitim semineri sona erdi. 6-11 Aralık tarihleri arasında TESK Otel’de yapılan ve 72 ilden toplam 133 adayın katıldığı seminerin ilk gününde ortak ders yapıldı. Katılımcılar ders sonrasında yapılan anketle eğilimlerine göre, CHP’nin tarihi ve programı, demokratik örgütlenme, iletişim ve insan ilişkileri ile sosyal demokrasi ve insan hakları konularında çalışmak üzere gruplara ayrıldılar. Seminerin son iki gününde etkili öğretim yöntemlerini öğrenen katılımcılar, uygulamalı dersler verdiler. Katılımcılar seminer programlarının ardından düzenlenen etkinliklerin ardından CHP Genel Merkezi’ne gelerek yöneticilerle tanışıp, görüş alışverişinde bulundular.

       Gençlerin tiyatro keyfi
       İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi son sınıf öğrencileri, Dormen Tiyatrosu’nda oynanan ve 1982 yılının Ankara’sında geçen “Yukarıda Biri Mi Var?" adlı oyunu izledi. Oyunda çok eğlendiklerini dile getiren öğrenciler, başrolü üstlenen Suat Sungur’u “tiyatro" konulu bir konferans vermek üzere üniverseteye davet etti.

       Deprem broşürü
       Kültür Koleji, deprem anında ve sonrasında neler yapılması gerektiğini gösteren bir broşür hazırlayarak öğrencilerini bilgilendirme yoluna gitti. Deprem sırasında bulundukları yerlere göre öğrencilere ne yapılması gerektiğinin anlatıldığı broşürde resimler ve çizgilerle yapılacaklar ayrıntılı olarak anlatılıyor. Depremden zarar görmemek için alınacak önlemlerin ve deprem sırasında yapılacakların önceden saptanması gerektiği hatırlatılan broşürde yılda en az iki kez deprem tatbikatı yapılması öneriliyor.

       Velilere rehber hazırlandı
       Çocuk eğitimi üzerine uzman yazarların hazırladığı eserleri okurlara sunan Epsilon Yayınevi yetkilileri, Eğitim Dizisi serisi ile eğitimcilere ve anne babalara rehber olunmasının hedeflendiğini belirttiler. Bu amaçla Prof. Dr. Ayla Oktay’ın kaleme aldığı “Yaşamın Sihirli Yılları; Okul Öncesi Dönem" adlı kitabı okurlurla buluşturma kararı alan yayınevinin seride yer alan diğer eserleri şunlar: Tony Humphreys “Disiplin nedir? Ne değildir?", Dr. Alev Önder “Yaşayarak Öğrenme için Eğitici Drama", Nursel Uyar Dalkılıç ve Prof. Dr. Mübecel Gönen’in birlikte hazırladıkları “Çocuk Eğitiminde Drama"

       Lojmanlardan para istediler
       Marmara depreminde evlerini kaybeden ve Konya'nın Ereğli ilçesindeki TEAŞ lojmanlarına yerleştirilen depremzedeler ellerine tutuşturulan faturaların şaşkınlığını yaşıyor. Lojman kirası ve elektrik parası faturalarını ödeyebilecek güçte olmadıklarını söyleyen depremzedeler, "Ev kirası ve elektrik paralarının istenmesi bizlere ikinci bir deprem oldu. TEAŞ yetkililerinin sorunumuza bir an önce çözüm bulmalarını istiyoruz" dedi.

       Akyazı'da 100 çadırokul
       Akyazı ilçesinde eğitim, yurt dışından gönderilen çadırlarda sürdürülüyor. Kaymakam Cemalettin Özdemir, ilçedeki öğrencilerin, Anadolu Kalkınma Vakfı'nın gönderdiği 100 çadır dersanede eğitim gördüklerini söyledi. Bütün okullara yeterince çadır verildiğini ifade eden Özdemir, "Öğrencilerin rahat ve korkusuz biçimde eğitim görebilmeleri için tüm tedbirler alındı" dedi. Öte yandan, Anadolu Kalkınma Vakfı'nca ilçeye 2 bin 300 yazlık, 40 da kışlık çadır gönderildiği ve aynı vakıf tarafından, Halk Eğitim Merkezi hizmet binasının onarımı için de 35 milyar lira yardımda bulunulduğu bildirildi.

       Japon yardımı sürüyor
       Deprem sırasında en fazla can ve mal kaybının yaşandığı, İzmit’in Derince ilçesinde kurulan Afet Kurtarma ve Eğitim Araştırma Derneği (DEKMAK) Başkanı Barış Eren, deprem öncesi işbirliği içinde oldukları Japon sivil toplum örgütü NGO - KOBE’nin, çamaşır makinesi alınması için bölgedeki depremzedelere 1.5 milyar lira yardımda bulunduğunu bildirdi. Japonların, depremzede taksi sürücülerine de bir milyar 750 milyon lira yardım yaptığını anlatan Eren, depremzedelere önümüzdeki günlerde yaklaşık 20 milyar lira para yardımında bulunulacağını söyledi.

       550 binaya bir müşavir bakacak
       İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, depremin ardından hasarlı binaları güçlendirmek için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından geçici olarak yetkilendirilen 443 Proje Kontrol Müşavirliği Bürosu’nun (PM) yetersiz olduğunu belirtti.
       Denetleme için belirlenen bürolara proje yapma yetkisinin verilmesinin yanlış olduğunu savunan Gökçe şöyle konuştu:
       “443 büronun dışında aralarında İTÜ, İÜ, Boğaziçi Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nin bulunduğu 9 üniversite de binalarda güçlendirme yapabilecek. Başbakanlık Kriz Merkezi rakamlarına göre deprem bölgesinde hasar gören yapı sayısı 244 bin 380’dir. 443 büronun bu kadar binayı kısa sürede güçlendirmesi imkansız. Müşavirlik firması başına ortalama 550 bina demektir.

       TSE, deprem komitesi kurdu
       Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Ahmet Cafoğlu, kurum bünyesinde Deprem Özel Daimi Komitesi’nin kurulduğunu, komitenin başkanlığına Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Dumanoğlu’nun getirildiğini bildirdi.
       Cafoğlu, komitenin, orta vadede depreme dayanıklı konutların üretilmesi ve buna ilişkin standartların belirlenmesinden, depremle ilgili uluslararası standartlar çerçevesinde Türkiye’deki eksikliklerin saptanmasına ve AB’de “Euro Code 8" adı altında hazırlanan depremle ilgili dokümanların Türkiye’ye aktarılmasını sağlamaya kadar bir dizi görevi üstleneceğini bildirdi. Komitenin başlangıçta üç kişilik bir uzman grubundan oluştuğunu belirten Cafoğlu, gerekli hallerde komite dışında bulunan ancak konularında uzman olan kişilerden de görüş ve öneriler alınacağını bildirdi. Cafoğlu, “Böylece deprem konusunda biraz daha ihtisaslaşmış bir grubun çalışmasına imkan tanımış olacağız" dedi.

       Gölcük’te üç kat sınırı geldi
       Marmara depreminde en fazla hasar gören yerleşim merkezlerinden olan Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde bundan böyle binalar alüvyonlu bölgelerde iki, zemini sağlam olan yerlere ise en fazla üç katlı inşa edilebilecek. İlçede, depremden hasar görmeyen yüksek binaların üst katları da yıktırılacak.
       Gölcük Belediye Başkanı FP’li İsmail Barış, MTA ekipleriyle jeologların yaptığı zemin araştırma sonuçlarının gelmeye başladığını ve bu sonuçlara göre ilçenin yeni imar planıyla çevre düzeni planlarının hazırlık çalışmalarına geçildiğini söyledi.
       Barış, yapılan tesbitlerde E - 130 karayolunun deniz tarafında kalan bölgenin güney kesiminin büyük bölümünün alüvyonlu olduğunun belirlendiğini, bu bölgede en fazla iki kata izin verileceğin, zemini sağlam olan bölgelerde ise binaların en fazla üç kat olarak inşa edileceğini söyledi.