The OthersKızılay yüz kızartıyor

Kızılay yüz kızartıyor

26.08.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kızılay yüz kızartıyor

Kızılay yüz kızartıyor


Afet bölgesine Kızılhaç'tan sonra ulaşabilen Kızılay'ın Başkanı Demir'in, vekil arkadaşlarına "hizmet" olsun diye gereksiz binalar yaptırdığı ortaya çıktı


Kuruluşundan 132 yıl sonra yaşanan son deprem felaketiyle ilk kez kamuoyunda tartışılan Kızılay ve Genel Başkanı Dr. Kemal Demir'in "söz verdiği" için bazı milletvekillerinin seçim bölgelerinde ihtiyaç olmamasına karşın binalar yaptırdığı ortaya çıktı.
Demir'in yakın arkadaşı DYP Bolu Milletvekili Necmi Hoşver'in seçim bölgesi olan ve Kızılay'ın şubesinin bile bulunmadığı Çilimli köyünde bina yaptırtması kurum içinde eleştirilere neden oldu. Milyarlarca liraya malolan dört katlı binaya harcanan paranın, kiraya verilmesi durumunda maliyetini 30 yıl içinde amorti edeceği ve bu binanın Kızılay'ın işlevleri doğrultusundaki amaçlarına hizmet etmeyeceği vurgulandı.
Demir tarafından Hoşver'in ricası üzerine yaptırılan binanın müteahhitinin de Hoşver'in eniştesi olduğu iddia edildi. Bina yapıldıktan sonra Kızılay'ın burada şube açtığı da kaydedildi.
Demir, önceki günkü basın toplantısının ardından, Milliyet'in, Çilimli'ye bu binayı neden yaptırdığı sorusunu açıklama yapmadan geçiştirirken, sadece Kızılay'ın ihalelerinin çok sağlam olduğunu söylemekle yetindi. Ancak Milliyet ekibi makam odasından ayrılınca Kemal Demir'in çağırttığı Hoşver'in Kızılay Genel Merkezi'ne gitmesi dikkat çekti.

Kemaloğlu'na jest

Kemal Demir'in, Muş'un Malazgirt ilçesine de "ölü bir yatırım" olarak Kızılay binası yaptırttığı belirlendi. Muş Milletvekili Erkan Kemaloğlu'nun isteği üzerine Malazgirt'te yaptırılan bu bina da kurum içinde tartışma konusu oldu. Teftiş Kurulu'nda soruşturma konusu da olan binanın yapımıyla ilgili olarak Demir'in, "Erkan'a söz verdim" dediği ve dosyayı teftişten çektiği belirtildi.
150 milyar liraya yaptırılan binanın 600 milyon liraya kiraya verildiği ve binanın gelirinin maliyeti 36 yıl sonra karşılayabileceği kaydedildi.

Beş hükümette bakanlık yaptı

Kızılay Genel Başkanı Kemal Demir 1921 yılında doğdu. 1946 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. 1950'de iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları uzmanı oldu.
1951 - 1961 yılları arasında Bolu - Düzce'de uzman hekim olarak çalışan Demir, bu 10 yıllık süre içinde, Verem Savaş Derneği Başkanlığı yaptı.
Demir, 1961 - 1977 yılları arasında dört dönem Bolu Milletvekili olarak parlamentoya girdi. İsmet İnönü, Ferit Melen, Sadi Irmak ve 1. Süleyman Demirel hükümetlerinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı yapan Demir, Naim Talu Hükümeti'nin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı yaptı. 1977 yılında Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı'ndan istifa eden Demir bu kararıyla aktif siyaseti de bıraktı.
1979 yılında Türkiye Aile Planlaması Derneği ile Türkiye Kızılay Derneği'nin Genel Başkanlığı'na seçilen Demir, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e olan yakınlığıyla biliniyor. Demir, Demirel'in yurtdışı gezilerinin tamamına yakın bölümüne katılıyor.

Meclis'in ortak hedefi oldu

Binlerce insanın ölümüne, onbinlerce insanın evsiz kalmasına neden olan deprem felaketi sonrasında müdahalesi tartışılan ve önlemleri yetersiz bulunan Kızılay, Meclis'te grubu bulunan partilerin ortak hedefi oldu. Meclis'te temsil edilen beş siyasi partiye mensup milletvekillerinin imzalarının bulunduğu Kızılay hakkında Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
ANAP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın'ın ilk imza sahibi olarak görüldüğü önergede, Kızılay'ın yurt içinde ve dışında meydana gelen doğal afet ve savaşlarda önemli görevler üstlendiği anımsatılırken, bu görevler sırasında binlerce insanının kurtarıldığı vurgulandı.
Kızılay'ın önemli bir gelir portföyü olduğu kaydedilen önergede, kurumun gelirleriyle şu anda verilen hizmetlerin oranının bağdaşmadığı tartışmalarına dikkat çekildi. Önergede şu görüşlere yer verildi:
"17 Ağustos'ta Kocaeli, Adapazarı, Yalova, Eskişehir, Bolu, İstanbul merkez ve ilçelerinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem sonrasında Kızılay tarafından alınması gereken önlemlerle yardımları zamanında ve yeterince yapamadığı, sotoklarında mevcut çadırların günün koşullarına göre ihtiyacı karşılamadığı, çok eski ve yağmur geçirdiği gerek afetzedeler ve gerek basınımız tarafından ciddi eleştiri konusu yapılmıştır.
Kızılay'ın çadır dışındaki diğer yardımlar konusunda da hazırlıksız olduğu görülmüştür. Asıl amacı afetzedelere yardımda öncü olan Kızılay'ın modern dünyanın yakaladığı hizmet standardını neden yakalayamadığı yaşanan bu tarihi deprem sonucunda kamuoyunun dikkatlerini üzerinde toplamıştır. Kızılay'ın deprem bölgesindeki afetzedelere verdiği çadırların, yardım gönderen diğer ülkelerin çadırlarıyla mukayese edildiğinde aradaki farkın çağdaşlık boyutları Türk milletini utandırmıştır ve Kızılay'a olan gönül bağının zedelenmesine neden olmuştur."

Yönetimde yine siyasiler

Kızılay yönetimi, genel kurulda seçimle belirleniyor. Kızılay'ın Merkez Kurulu üyeleri arasında, Özer Çiller'in eski avukatı, Refahyol dönemi Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Recep Özcan, DYP eski milletvekili İhsan Saraçlar da bulunuyor.
Kızılay yönetimi şu isimlerden oluşuyor:
Yönetim Kurulu: Kemal Demir (Başkan), Ahmet Kalkanoğlu (Genel Sekreter), Genel Başkan yardımcıları Nurettin Özdemir, Ertan Gönen, Tahsin Kaptan, Kadir Kurt, Türker Sanal.
Merkez Kurulu Üyeleri: Ceyhan Baytur, Ali Rıza Ünal, Rıdvan Ege, Nurettin Çarmıklı, Şakir Akça, Mahmut Toprakkale, Tandoğan Tokgöz, Mustafa Şimşek, Cahit Ulutaş, Muktedir Ballı, Fadıl Ünver, Mahmut Hoşver, Güner Hocaoğlu, Fethi Gençkal, Orhan Göğüş, İhsan Saraçlar, Mustafa Güzeloğlu, Kutluhan Çınbay, Yüksel Bozer, Nihat Hürcan, Yıldır Özen, Recep Özcan, Salih Osmanoğlu.

Barış ödülü sahibi

Türkiye Kızılay Derneği, 1868'de kuruldu. Cumhuriyet dönemine kadar "Osmanlı Hilal - ı Ahmer Cemiyeti" adıyla görev yaptı. Deprem felaketine yetersiz müdahalesi üzerine eleştirilen kurumların odağında yer alan Kızılay, Türkiye Hükümeti tarafından 1992 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 31 Aralık 1993'te, Azerbaycan, Bosna - Hersek, Somali, Orta Asya cumhuriyetleri ile diğer ülkelerde yaptığı hizmetler dikkate alınarak Kızılay'ı Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'ne aday gösterdi. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller başkanlığında toplanan Seçici Kurul ödülü Kızılay'a verdi.
Kızılay'ın Ankara'daki Genel Müdürlüğü'nün yanısıra Türkiye genelinde 648 şubesi bulunuyor. Kızılay'ın Etimesgut'taki merkez deposunun yanısıra yedi bölgede depoları, 22 kan merkezi ve 38 dispanseri var.


KEŞFETYENİ
Ünlü oyuncu son paylaşımıyla neden tepki aldığını açıkladı
Ünlü oyuncu son paylaşımıyla neden tepki aldığını açıkladı

Cadde | 30.04.2025 - 07:31

Oyuncu Fulya Zenginer, kendisine gelen temizlik yorumlarına fotoğrafla yanıt verdi.

Yazarlar