The Others Koalisyonda irtica çatlağı

Koalisyonda irtica çatlağı

09.07.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Koalisyonda irtica çatlağı

Koalisyonda irtica çatlağı


Vakıfların, irticayla mücadele kapsamında denetlenmesini öngören tasarı Anayasa Komisyonu'ndaki MHP'li vekillerin oylarıyla hükümete geri gönderildi


İrticayla mücadele yasaları kapsamındaki Devlet Denetleme Kurulu'nun vakıfları da denetlemesine ilişkin tasarı, Anayasa Komsiyonu'nda sert usul tartışmalara neden oldu. FP ve DYP'lilerin, "Tasarının yenilenmesi için Başbakanın imzası yetmez. Bakanlar Kurulu'ndan geçmesi gerekir" görüşüne dört MHP'li milletvekilinin katılmasıyla tasarı geri gönderildi.
Geçen yasama dönemine ait olan sözkonusu tasarı bu dönemde yasalaşmadığından kadük olmuş ve Genel Kurul'ca ele alınması için, 57. Hükümet'in Başbakanı Bülent Ecevit'in imzası ile yeniden ilgili Meclis komisyonuna gönderilmişti.
Oylama sonucu DSP İçel Milletvekili Edip Özgenç "Koalisyon protokolü delindi, darbe aldı" diye bağırınca, DYP'li Mehmet Sağlam da, "Önce söz al burası sokak değil" karşılığını verdi.
Ertuğrul Yalçınbayır başkanlığında toplanan komisyonda gündemin birinci sırasına alınan tasarının Anayasa'yla yasa arasındaki uyuma yönelik bir düzenleme olduğu belirtildi.
Tasarı üzerinde ilk sözü alan FP'li Mehmet Ali Şahin, içtüzüğün 77. maddesine göre yenilenen tasarıların Bakanlar Kurulu'ndan gelmesi gerektiğini, oysa bu tasarının sadece Başbakan Bülent Ecevit'in imzasını taşıdığını belirterek usul tartışmasını başlattı. FP'li Şeref Malkoç da Şahin'le aynı görüşü paylaştı.
DYP'li Ahmet İyimaya ve Ayvaz Gökdemir de usul eleştirisine katılarak bu uygulamanın parlamento hukukuna aykırı olduğunu savundular.
ANAP'lı Işın Çelebi ve Bakan Yüksel Yalova, "Başbakan Bakanlar Kurulu'nu temsil eder, geçmiş uygulamalar da böyle, tasarı usule uygun" görüşünü savunurken, FP'li Mustafa Kamalak "Tasarının altında eski bakanların imzası var, nasıl bakanlar kurulu tasarısı olabilir?" diye sordu.
Oylama sonucunda FP ve DYP'ye MHP'li Şevket Bülent Yahnici, Şaban Kardeş, Mehmet Şandır ve Sadık Yakut'un da katılması üzerine 10'a karşı 12 oyla tasarı "esasına geçilmeden" usul açısından geri gönderildi.
Bunun üzerine DSP'li Özgenç sert tepki gösterirken, "Anlaşılan FP ve MHP'liler koalisyon kurmuş. Bu sonuçla koalisyon protokülü delinmiştir, bu yapılan protoküle darbedir" diye bağırdı.
DYP'li Sağlam ise "Söz aldınız mı? Burası sokak değil, Anayasa Komisyonu" karşılığını verdi. Özgenç "Herkes buradan kendi dersini alıyor" diye devam edince de FP'liler, "Bu sadece usul tartışması, esas değil" dediler.
Bakan Yalova da "Geçen hafta TRT vericileri de Başbakan'ın imzasıyla geldi ama hiç itiraz edilmedi" deyince FP'li Malkoç "O zaman yanlış yaptık Sayın Bakan" yanıtını verdi.
Yalçınbayır, tartışmalar uzayınca toplantıya on dakika ara verdi. Bu sırada ANAP'lı Cavit Kavak, Kanun Kararlar Dairesi'ne görüş sorduğunu ve yapılan işin yanlış olduğu yanıtı aldığını açıklarken, "Ancak yapacak bir şey yok. Tekriri müzakere de istesek anlaşılan bir şey değişmeyecek. Niye böyle olduğunu ise MHP'li arkadaşlara sorun" dedi.
Yahnici toplantının ardından yaptığı açıklamada ise tasarının usul yönünden görüşülmemesine verdikleri desteğin gerekçesini, "Hükümet protokolüne uyacağız gerekçesiyle inanmadığımız bir şeye oy veremezdik" diye açıkladı. Yahnici bunun "koalisyon protokolüne darbe" biçiminde yorumlanmasının yanlış olduğunu söyledi.

Ecevit: "Sorun çözüldü

Başbakan Bülent Ecevit, MHP'nin muhalefetle birlikte hareket etmesiyle ortaya çıkan sorunun çözüldüğünü bildirdi.
Ecevit, "Yanlış yorumlamadan kaynaklanan konu çözülmüş durumda. Gönderilecek eski tasarıların başbakanın imzasıyla gönderilmesinin normal olduğu sonucuna varıldı ve sorun çözüldü" dedi.
Ecevit, "MHP'nin komisyonda muhalefetle hareket ederek, aleyhte oy kullanmasının hükümet protokolüne aykırı olduğu söyleniyor. Doğru mu?" sorusuna, "Hayır. O konu aydınlığa kavuştu. Sorun çözüldü. Gerçek bir sorun yoktu" karşılığını verdi.


Yazarlar