07.08.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:
SEKİZ yıllık kesintisiz eğitimin ardından, ortaokulu ve lisesi olan özel okullardan bazıları ilköğretim okulu açarken; bazıları da hazırlık sınıfı uygulamasına geçerek, sadece lise eğitimine yönelmeyi tercih etti. Ancak başta yabancı okullar olmak üzere, lise eğitimini tercih eden okulların bir çoğunun yeni eğitim-öğretim döneminde, ilköğretim açmak için çalışmalarına başladığı iddia ediliyor.
Koç Özel İlköğretim Okulu'nu bitiren öğrenciler, belli başarı kıstasları gözönünde bulundurularak, lise bölümüne doğrudan geçiş yapabilecekler. Okulun öğrencisi olmayan, ama eğitimine Koç Lisesi'nde devam etmek isteyen öğrenciler merkezi Özel Okullar Sınavı'na girmek zorundalar.
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Okulları'nda eğitim gören ve ilköğretimi bitiren öğrenciler, lise bölümüne doğrudan geçiş yapabilecekler. Dışarıdan alınacaklar ise, lisenin kendi bünyesinde yaptığı özel sınava girmek zorundalar. Özel Kültür İlköğretim Okulu'nu bitiren öğrencilerin liseye doğrudan geçiş hakları var, dışarıdan alınacak öğrenciler, Özel Okullar Sınavı ile belirlenecek, sene içinde diğer kolejlerden okula nakil başvurusu yapılırsa kabul ediliyor.
Özel Yüzyıl Işıl Okulları da, kendi öğrencilerine sınavsız liseye geçiş hakkı tanıyor. Diğer kolejlerden geçmek isteyenler içinse, herhangi bir zorluk yok.
Işık Lisesi'nde okumak isteyen Işık İlköğretim Okulu mezunları, sınavsız-kurasız okula kabul ediliyor. Okul, dışarıdan öğrenci kabul etmiyor.
Ar-El Koleji de, kendi öğrencilerini sınavsız olarak lise bölümüne geçiriyor. Başka bir kolejden gelen öğrenci de okula kolaylıkla kabul ediliyor.
Bahçeşehir Koleji'ndeki öğrenciler, lise bölümüne doğrudan geçiş yapabilecekler. Dışarıdan gelmek isteyenler, okulun kendi bünyesinde düzenlediği sınava girmek zorundalar.
Doğrudan geçiş olmayanlar
Büyük tartışmalar yaşayan ve Bakanlık'ın olaya el koymasıyla bir sonuç kazanan İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı Özel İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören öğrenciler, bir devlet kurumu olan İstanbul Erkek Lisesi'ne doğrudan geçiş yapamayacaklar. Lise'de okumak isteyen öğrencilerin Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı (OÖSYS) kazanmaları gerekiyor. Yine bir devlet okulu olan Galatasaray İlköğretim Okulu'nda okuyan öğrencilerin, liseye doğrudan geçip geçemeyecekleri henüz belirlenmedi. Dışarıdan gelmek isteyen öğrenciler İstanbul Lisesi'nde olduğu gibi OÖSYS'yi kazanmak zorundalar.
Kura tartışmalarıyla gündemde uzun süre kalan Üsküdar Sağlık Eğitim Vakfı İlköğretim Okulu öğrencileri, aynı vakfın okulu olan Üsküdar Amerikan Lisesi'ne geçemeyecekler. Bu sene Özel Okullar Sınavı'na katılmayan okulun yetkilileri, yeni dönemde Özel Okullar Sınavı'na katılacaklarını, sınavı kazanan öğrencilerin okullarına kayıt yaptırabileceğini ifade ettiler.