The Others Kolesterol düşmanı

Kolesterol düşmanı

13.03.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güne kolesterol düşürücü etkisi olan bir kâse yulaf ezmesiyle başlamak mükemmel bir tercihtir.

Kolesterol düşmanı

TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet


Yulaf, yulaf tanesi ve yulaf ezmesi beta-glukan isimli bir çeşit posa içerir. Beta-glukanın kolesterol düşürücü etkisi bulunur. Çalışmalarda her gün 3 gr çözünür yulaf posası tüketen (1 kase yulaf) ve kolesterolü 220 mg / dl'nin üzerinde olan bireylerde kolesterolün yüzde 8-23 oranında azaldığı görülmüştür. Bu çok önemlidir, çünkü kolesteroldeki yüzde 1'lik azalma kalp hastalığı riskini yüzde 2 oranında azaltmaktadır.

Yüksek kolesterol kan damarlarında plaklar oluşmasına neden olur. Eğer bu plaklar çok büyürlerse, damarın tamamen tutulmasına neden olarak kalp krizi ve felce neden olabilir. Dolayısıyla kolesterolü düşürmek kalp damar hastalıkları ve felç riskini azaltmak adına çok önemlidir.

Bu etki dışında sadece yulafta bulunan antioksidan maddelerin LDL kolesterolü serbest radikal denilen zararlı maddelerin etkilerine karşı koruyarak kalp hastalığı riskini azalttıkları Tufts Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmayla ortaya çıkarıldı. Ayrıca özellikle menopoz sonrası dönemde yüksek kolesterol sorunu olan, yüksek kan basıncına sahip olan veya diğer kardiovasküler hastalık belirtileri bulunan kadınlarda yulaf gibi tam tahıl ürünlerini tüketmenin yararlı etkileri bulunmaktadır.

Yulaf aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum vücut için önemli bir antioksidandır, astım ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur, DNA tamiri ve özellikle kolon kanseri olmak üzere kanser riskini azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yulaf içeriğindeki beta-glukan sayesinde bakteriyel enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin cevabını artırır.
Beta-glukan aynı zamanda diyabet üzerine de faydalı etkiye sahiptir. Tip 2 diyabetli bireylerde yulaftan zengin bir beslenmenin kan şekerini daha iyi dengelediği gözlenmiştir. Güne kan şekeri dengeleyici özelliği olan yulaf gibi bir besinle başlamak gün boyunca kan şekeri kontrolünün sağlanmasına yardım eder.
Yulaf ve diğer tam tahıl ürünleri magnezyum mineralinden zengindir. Magnezyum vücudun glukoz ve insülin salınımında görev alan 300'den fazla enzimin salınımı için gerekli önemli bir mineraldir.

Haftanın tarifi

Yulaf ezmeli kahvaltı
Malzemeler
5 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 çay bardağı su
1/2 orta boy elma
1 çay kaşığı tarçın
1 tam ceviz içi
Yapılışı: Yulaf ezmesine suyu ilave ederek pişirdikten sonra biraz soğutmaya bırakın, daha sonra da içine elmayı rendeleyin, 1 çay kaşığı tarçın ve ceviz içini de karıştırıp servis edin.

Haftanın öğüdü

Yulafı kahvaltı öğününde süt veya yoğurdunuzla birlikte içine taze veya kuru meyve ekleyerek tüketebileceğiniz gibi, yulaftan çorba yapabilir, pişirdiğiniz ekmeğinize, kek ve böreklerinize, hazırladığınız köftelerinize ilave edebilirsiniz.