The Others "Koltuğa yapışan siyasetçi gibiler"

"Koltuğa yapışan siyasetçi gibiler"

17.03.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

"Koltuğa yapışan siyasetçi gibiler"

Koltuğa yapışan siyasetçi gibiler


24 üniversitede yapılacak rektörlük seçimleri öncesinde öğretim elemanları rektörleri siyasilere benzetti


       Önümüzdeki dönem 24 üniversitede seçim heyecanı yaşanacak. Şu anda görev yapan ve seçimlere katılabilecek olan rektörlerin hemen hepsi yeniden aday olacaklarını açıklarken, bu konudaki tartışmalar da alevlendi.
       Öğretim Elemanları Sendikası Başkanı Prof. Dr. İzzettin Önder, rektörleri koltuğunu bırakmayan siyasilere benzeterek, çoğunun elindeki gücü kaybetmemek adına yeniden seçilmek istediğini söyledi.
       Mevcut sistemde rektörlerin yetkilerinin adeta padişahları anımsattığını söyleyen Prof. Dr. Önder, "YÖK sistemi rektörlere bütçeden atamalara, döner sermayeden en basit bir bürokratik işleme kadar geniş yetkiler veriyor. Herşey rektörün iki dudağının arasında. Kimse de bu gücü bırakıp gitmek istemiyor. Oysa rektörlük tek dönem ve demokratik bir sistemle iş başına gelinen bir görev olmalıdır" dedi.
       Güce meraklı, aşiret mantığıyla hereket eden bir toplum olmanın sonunda müessese değil de kişilere bağlı bir sistem geliştiğini belirten Prof. Dr. İzzettin Önder, "Üniversiteler kurumsallaşırsa kişilere bağımlı olmaktan da kurtulabiliriz" dedi. Prof. Dr. Önder, yıllardır aynı siyasetçilerin görevde olmalarını ve Cumhurbaşkanının görev süresinin uzatılmak istenmesini de hep aşiret mantığıyla hareket eden toplum olmaktan kurtulamayışımıza bağladı.
       Öte yandan aday olacaklarını açıklayan üniversite rektörleri ise gerekçe olarak, projelerini tamamlamayı ve yeni hizmetlerle üniversitelerinde atılım yaratmayı gösterdiler.
       ODTÜ, Boğaziçi, Ankara üniversiteleri gibi köklü bazı üniversitelerin rektörleri iki dönem görev yaptıkları için bir daha seçilemeyecek.
       Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında seçime girecek 24 üniversitede görev yapan ve seçime katılabilecek olan rektörlerden adaylıklarını açıklayanlar şunlar:
       Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayhan Alkış, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Uçar, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi İdiman, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Şarlak, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülsün Sağlamer, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Tüdeş, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman İnci.
       19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Çakır ve Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Özaydın ise karar vermek için daha çok erken olduğunu belirttiler.
       Rektör seçimleri maratonu Haziran ayında Süleyman Demirel Üniversitesi'nde başlayacak. Temmuz ayında Galatasaray Üniversitesi'nde, Ağustos ayında ise Akdeniz, Ankara, Atatürk, Boğaziçi, Cumhuriyet, Çukurova, Dicle, Dokuz Eylül, Ege, Erciyes, Fırat, Gazi, Gaziantep, İnönü, İstanbul Teknik, Karadeniz Teknik, Mimar Sinan, 19 Mayıs, ODTÜ, Trakya, Uludağ ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde rektörlük seçimleri yapılacak. Seçimlerde 13 rektör yeniden aday olabilecek ancak 11 rektör, iki dönem görev yapmaları nedeniyle seçimlere giremeyecek. Bu kapsamda, Galatasaray Ü. Rektörü Prof.Dr. Yıldızhan Yayla, Ankara Ü. Rektörü Prof.Dr. Günal Akbay, Boğaziçi Ü. Rektörü Prof.Dr. Üstün Ergüder, Çukurova Ü. Rektörü Prof.Dr. Can Özşahinoğlu, Atatürk Ü. Rektörü Prof.Dr. Erol Oral, Ege Ü. Rektörü Prof.Dr. Refet Saygılı, Erciyes Ü. Rektörü Prof.Dr. Mehmet Şahin, Fırat Ü. Rektörü Prof.Dr. Eyüp İspir, Gazi Ü. Rektörü Prof.Dr. Enver Hasanoğlu, ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Süha Sevük ve Uludağ Ü. Rektörü Prof.Dr. Ayhan Kızıl, üniversitelerinde rektörlük görevine veda edecek.

Yazarlar