The Others Konağın asması

Konağın asması

18.06.2003 - 00:00 | Son Güncellenme:

Konağın asması

Konağın asması


GelmİŞ geçmiş en çok ses getiren yerli dizimiz "geçici" olarak bitti. Finali genelde 78, AB grubunda ise 81.3'lük izlenme payıyla, TV tarihinin rekor izlenme oranını yakaladı diyebiliriz (A Milli Futbol Takımı'nın Dünya Kupası maçları hariç)... "Asmalı Konak" son bölümünde sanki çekimi süren sinema filmine yetişme telaşı içindeydi. Senaryo yorulmuş ve bir an önce (reklamlardan arta kalan bölümlerde tabii ki) Bahar'ı ABD'ye yolcu etmek isteğindeydi. Zaten ekranın karşısına geçtiğimizde Bahar'ın kanser olacağı biliniyordu. Bu da önemli değil. Dedim ya bir telaş vardı son bölümde. Bana göre sadece Özcan Deniz'in söylediği ağıt eşliğinde Bahar'ın pasaport kontrolünden geçmesi ve son kez kızına bakan görüntüleri gözlerimizi yaşarttı.

Şimdi ne olacak? Bence bu dizi Atv'de devam eder. Zaten "54. bölüm" diye bitti. Yani "Son" lafı yoktu. "Teke Tek"te Fatih Altaylı'ya çıkan ekipte yer alan yönetmen Çağan Irmak (ellerine sağlık Çağan Irmak, bu arada) diziye ait "her şeyi söyledim" dedi. Fatih Altaylı öyküyü oya gibi yazan Meral Okay'a dönerek dizinin devamı çekilirse kendisinin yazma gücü olup olmadığını sordu. Okay, yazarın yazma gücünün tükenmeyeceğini söyledi. Yani bir yerde "gerektiğinde" yazılır işareti verilmiş oldu. Bu iş filmde de bitmez. Ekimde film vizyona girecek. Sonra Atv'de yayınlanacak. Bu dizi "cult" oldu. Yani başka bir örneği yok. Yanı sıra reklam gelirleri ve Atv'nin de izlenme oranı ihtiyacı bu diziyi devam ettirir.

Dİzİlerİn müzikleri de önem kazandı bu yıl. Dizi müziği denince sadece jenerikteki müzikler akla gelir. Yani ağırlık jeneriğe verilir. Halbuki bir diziyi kaldıran her bölüm için yapılan çalışmalardır. Yani iş jenerikle bitmez. Bunu bu yıl iki dizi çok iyi başardı: "Asmalı Konak" ve "Kurtlar Vadisi". "Asmalı Konak"ın yeniliği ağa tiplemesine getirdiği "modernliği" müzikte de gerçekleştirmesi oldu. Konaktaki görüntülerin fonunda piyanonun duyulması hiç yadırganmadı. Sadelik ön plandaydı ama "tıngırtat abi, görüntü üstüne" şeklinde (ki mesela "Zerda"da durum böyle) çalakalem bir anlayış olmadı. Bir diğer dizi müziği de "Kurtlar Vadisi"ninki... Müzikleri Gökhan Kırdar imzalı. Etnik müzik sonuçta. Ama farklı. Farklılığı müziğe bakışında... Tulum kullanmış ana melodide. Tulumu almış, "ses sentezleri"nden geçirmiş. İşin tılsımı, o elde edilen yeni sesin oluşturduğu hava. Tam da dizinin ürküten, karanlık, isli havasına cuk oturmuş. İzlerken o sesin duyulması afrodizyak etkisi yapıyor. Bunu yakalamak hiç de kolay değil.