Korsan yazılım çalışanları vuruyorLisanssız program kullanımının yazılım alanında çalışan insan sayısı üzerinde de olumsuz bir etki yarattığını belirten BSA Genel Koordinatörü Erol Özkür, BSA’nın altı yıldır bunu önlemeye çalıştığını kaydetti. Son 1.5 yıldır BSA Genel Koordinatörlüğü görevini yüürüten Erol Özkür, lisanssız yazılım kullanımının sadece şirketleri değil, bu alanda çalışan insanları da olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekiyor. Yaklışık 6 yıldır lisanslı program kullanma bilincini yaygınlaştırmak için büyük çaba sarfettiklerini belirten Özkür, 1995 yılında Türkiye’de
yüzde 95 olan kopya yazılım kullanım oranını, 2000 yılı sonu itibariyle yüzde 69 seviyelerine çekmeyi başardıklarını söyledi. Yazılım pazarının her yıl yüzde 18-20 oranında büyüdüğüne de dikkat çeken Özkür, 'Sürekli büyüyen bir pasta içerisinde, BSA gerçek anlamda çok ciddi bir başarı elde etti' dedi.
315 milyon doları aşan pazarBSA’nın Price Waterhouse Coopers’a yaptırdığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de 1999 yılı sonu itibariyle yazılım pazarı 315 milyon dolara ulaştı. Özkür, ’Bu pazardan, Türkiye yaklaşık 95 milyon dolarlık bir vergi elde etti. Araştırmaya göre sektörde o dönemde toplam 5 bin 200 kişinin istihdam edildiği ortaya çıktı. Eğer o dönemde kopya yazılım kullanım oranı yüzde 74 yerine yüzde 25 olsaydı, yazılım 900 milyon dolarlık bir sektör olacaktı. Bunun yanında ülkemiz bu sektörden 400 milyon dolarlık bir vergi kazanacaktı. En önemlisi ise, sektörde 17 bin 200 kişi daha fazla çalışıyor olacaktı’’ şeklinde konuştu.
Yazılım alanında büyük başarılar elde etmiş olan İsrail, İrlanda ve Hindistan örneklerinin Türkiye’de hayata geçirilmesinin mümkün olabileceğini de kaydeden Özkür sözlerine şöyle devam etti:
'Ülkemiz sektörü desteklemek ve yurtdışındaki yatırımcıları Türkiye’ye çekebilmek amacıyla birtakım teşvikler açabilirse, yazılım sektörü Türkiye’de ciddi bir yere oturabilir. Türkiye’de yazılım alanında çalışacak altyapının var olduğuna inanıyorum. Her gün gazetelerde bu alanda çalışan kişilerin Kanada ve ABD gibi ülkelerdeki yazılım firmalarına gittiğini okuyoruz. Bu anlamda ciddi bir beyin gücü var. Eğer biz bu sektörü burada oluşturarak ciddi bir potansiyel kazanabilirsek, bu insanlar dışarıya gitmez ve bizlere yararlı olurlar.'
Türkiye’de kopya yazılım kullanım oranının diğer Avrupa ülkelerine oranla halen çok yüksek olduğuna işaret eden Erol Özkür, 'Uzakdoğu’dan ABD’ye doğru kopya yazılım kullanımı giderek azalıyor. Singapur, Çin ve Tayvan gibi ülkelerde bu oran yüzde 95’lerde. Avrupa’da ise yüzde 30-40’larda. Bu bizim ülkemizde biraz yüksek kalıyor. Ben bunun sebebini iki şeye bağlıyorum; İlki mart ayına kadar ciddi anlamda caydırıcı bir yasamızın olmaması. İkincisi, teknolojinin Türkiye’ye birdenbire gelmesi ve çok kısa bir süre içerisinde yayılması. Avrupa ve diğer ülkelerde bu sürecin daha yaygın olması nedeniyle, o bölgelerde kopya yazılım kullanımı dahada geriye çekildi’’ şeklinde konuştu.