The Others Longoz Ormanları kurtuldu mu?

Longoz Ormanları kurtuldu mu?

26.05.2008 - 00:01 | Son Güncellenme:

Çevre ve Orman Bakanlığı mühendisleri, çevreciler ve uzmanların, İSKİ’nin İstanbul’a su getirmeyi amaçlayan ‘Istranca (Yıldız) Dereleri Projesi’nin, İğneada Longoz Ormanları’nı yok edeceği ve mutlaka bu projenin durdurulması gerektiği yönündeki açıklamaları 11 Ekim 2007 tarihli Milliyet’te Önay Yılmaz imzasıyla ‘İstanbul’a hayat, bu ormanlara ölüm!’ başlığıyla yer aldı.

Longoz Ormanları kurtuldu mu

Muhabirlerimizin haber takibi sonuç getirdi: İSKİ geri adım atınca Milliyet, bu kez Mehmet Demirkaya imzasıyla 17 Mayıs 2008 tarihli gazetede ‘İSKİ, Longoz Ormanları’na kıyamadı’ diye son durumu verdi.
Tepkilere duyarsız kalmayan İSKİ’nin, projeyi yeniden gözden geçirerek, boru hattını Longoz Ormanları bölgesinden değil, Karadeniz’den geçirme kararı aldığı belirtilirken, İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural’ın da açıklamasına yer veriliyordu:
“Birincisi kamulaştırma bedelinden kurtulmuş olduk. İkincisi denizi polietilen borularla geçeceğiz. Karadaki bölümde ise çelik borular kullanıyoruz. Bu da maliyeti düşüren bir etken. Bu konu daha önce neden düşünülmediğine gelince; projelerin değişik aşamalarında farklı görüşler ortaya konabiliyor, hesaplar yeni baştan yapılabiliyor. Deniz dibine batırılacak olan polietilen borular maliyeti düşürüyor.”
Dr. Ali İhsan Kölgesiz, aynı görüşte değil. Haberi eleştiren bir not geçmiş: “Longoz Ormanları’nın kurtulduğu belirtiliyor. Oysa Longoz ormanını asıl yok edecek olan, geçecek borular değil, ormanı besleyen dere ya da derelerin suyunun kesilerek diğer barajlara pompalanması ve orman dokusunun susuz kalmasıdır.” 
Ombudsman’ın notu: Uzman okurlarımızın uyarıları doğrultusunda projenin aldığı yeni şekli de araştırmak gerekiyor. İşte bir haber konusu daha.

Yazarlar