The Others Mahalleye tahliye

Mahalleye tahliye

25.05.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mahalleye tahliye

Mahalleye tahliye


Milli Emlak Dairesi, Beykoz’da Hazine arazisinde yapıldığı iddia edilen beş bin konutun sahiplerine tebligat gönderdi


       İstanbul Defterdarlığı, Beykoz ve Sarıyer başta olmak üzere Hazine arazisi üzerine yapılan konutların boşaltılması için harekete geçti. Kaçak olduğu gerekçesiyle beş bin konutun boşaltılması için tebligat gönderildi. Tokatköy Mahallesi sakinleri ise, bulundukları arazinin büyük bölümünün Hazine’ye ait olduğunu kabul etmelerine rağmen, devletin kendilerine altyapı hizmeti verdikten sonra, araziyi terk etmelerini istemesine tepki gösterdiler.

Yüzde 60’ı kaçak

       İstanbul Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi; Beykoz, Sarıyer, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Pendik, Kartal, Ümraniye ve Küçükçekmece’de SİT alanı, ormanlık arazi ve su havzaları üzerindeki kaçak yapıların tahliye edilmesini istedi.
       Kaçak yapılarda oturduğu tespit edilen kişilere tebligat gönderilerek, konutları bir an önce boşaltmaları isteyen Milli Emlak Dairesi yetkilileri, söz konusu alanlardaki yapılaşmanın işgal anlamı taşıdığını, yasalara aykırı yerleşimin çevreye ve doğaya da zarar verdiğini belirttiler. Yetkililer, İstanbul’daki yerleşim alanlarının yüzde 60’ının kaçak olduğunu belirtirken, beş bini aşkın kişiye, yapıları tahliye etmeleri için tebligat gönderdiklerini belirttiler.
       Defterdarlık yetkililerinin tespitlerine göre, kaçak konutların büyük çoğunluğu, barınma sorununu çözmek yerine rant elde etmek amacıyla yapılıyor.
       Yetkililer, uzun yıllar yasal engelle karşılaşmayan insanların, çocukları ve kendileri için gelir sağlamak amacıyla, hazine arazilerini işgal ettiklerini iddia ettiler. Kaçak konut yapanların, işgal ücreti bile ödemediği belirtildi.

Belediye plan yapmalı

       Hazine arazilerini SİT alanı kararı nedeniyle, vatandaşa satmak veya belediyeye devretmek mümkün değil. Milli Emlak yetkilileri, arazinin satış, kiralama ya da devri için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1/5 binlik, ilçe belediyelerinin ise 1/1000’lik planları tamamlaması, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun bunları onaylaması gerektiğini söylediler.

Rekor Beykoz’da

       Kaçak yapılaşmada Beykoz ilk sırayı aldı. Büyük bölümü SİT alanı üzerine kurulu Beykoz’un üç bin 800 konutlu Tokatköy Mahallesi’nde 1000, Gümüşsuyu Mahallesi’nde 80, Soğuksu Mahallesi’nde yaklaşık 100 konuta tahliye kararı gönderildi.