The Others Mahkum AŞ'nin büyük vurgunu

Mahkum AŞ'nin büyük vurgunu

18.10.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Mahkum AŞ'nin büyük vurgunu

Mahkum AŞnin büyük vurgunu


HASAN DALGIÇ İzmir


       İzmir'de gerçekleştirilen operasyonda, yaklaşık 3 trilyon lira değerinde naylon fatura ele geçirildi, 9 kişi gözaltına alındı. Zanlılar, planı cezaevinde yaptıklarını belirtti.
       Mali Şube Müdürlüğü ekipleri, düzenlenen operasyonda, daha önceden de bir hayali ihracat soruşturması ile ilgili olarak polisçe aranan Abdurrahman İşler (40) ve Hasan Şendil (30) ile Güler Şendil (29), Semih Özçam (31), Yıldırım Yücel (32), Zekeriya Çağ (55), Osman Çağ (25), Erkan Çağ (30) ve Ferit Buga'yı (49), gözaltına aldı.
       Sanıkların sorgularında, İşler'in, Şendil'e eşi Güler'le birlikte "Şendil Tekstil" isimli şirketi kurdurduğu belirlenirken, şirketin Yenişehir semtindeki bürosunda paravan şirketler "Acar Tekstil", "Eroğlu Tekstil", "Aziteks Tekstil", "Cemrem Tekstil" ve "Ze - Os Tekstil"in sanıklarca bastırılan fatura ve sevk irsaliyeleri ele geçti.
       Ele geçen faturaların komisyon karşılığı piyasaya sürüldüğü, bulunan fatura miktarının 3 trilyon lira olduğu ve paravan şirketlerin adreslerinin, ev ve öğrenci pansiyonu çıktığı kaydedildi.
       Olaya adı karışan "Ze - Os Tekstil" firmasının faturalarını, Erkan Çağ'ın cezaevinden tanıdığı ve fatura işi ile uğraşan Enis Erol ve Arslan Ali Özen isimli şahıslar aracılığıyla İşler'e verdikleri, Çağ ve Yücel'in, komisyonlarını alamayınca, fatura ciltlerinin çalındığına ilişkin kasıtlı olarak vergi dairesine müracaat ettikleri de ortaya çıktı.

"Planı cezaevinde yaptık"

       Gözaltına alınan Çağ, yeni bir paravan şirket kurma planını cezaevinde diğer üç arkadaşıyla birlikte yaptığını itiraf etti. Çağ, "Yakın tarihlerde cezaevine girdik. Tanışıp arkadaş olunca yeni bir şirket kurmaya karar verdik. Kestiğimiz faturaları Abdurrahman İşler aracılığıyla sürdük fakat bize karşılığını vermedi" dediği öğrenildi.
       1990'da İzmir'de gıda ticaretine başlayıp 1995'te iflas ettiğini söyleyen İşler ise, "Önce İstanbul'dan getirdiğim defolu tekstil ürünlerini ihraç ettim. Sonra naylon fatura işine girdim. Balina operasyonunda tutuklanan Yeminli Mali Müşavir Bengi Bilgeman da, Azitekstil firmasıyla naylon fatura işini yaptığımızı biliyordu" diye ifade verdi.
       Dokuz kişinin sorgularının ardından, "Teşekkül oluşturarak paravan şirket kurup komisyon karşılığı naylon fatura kesmek" suçundan, İzmir Adliyesi'ne sevkedildi.

Yazarlar