The Others Meslek ayrımı

Meslek ayrımı

26.11.2001 - 00:00 | Son Güncellenme:

Meslek ayrımı

Meslek ayrımı



Timur Türkan, 15 Kasım tarihli gazetedeki bir haberde eksiklik görmüş. İyi Eğlenceler Beyler başlıklı haberde, Türkiye'de devlet tasarrufları tartışılırken Turizm Bakanı Mustafa Taşar'ın Londra gezisinde 7 milletvekili ve bazı gazetecileri ağırladığı, lüks harcamalar yapıldığı aktarılıyordu. "Ama" diye yazmış Türkan, "milletvekillerinin adları tek tek deşifre edilirken gazeteci isimleri verilmemiş. Bir cümlede '..heyette gazeteciler dışında şu isimler bulunuyor.." denmiş. Neden '..dışında..'?"
Türkan, gazetecilerin "kayırıldığı" izlenimini edinmiş.
Yorum: Burada iki tercih vardı: Ya isimlerin hiçbirinin haberde yer almaması, ya da - Taşar'ın tüm konukları "ağırladığı" iddiası metinde yer aldığına göre - bütün listenin - gazeteci isimleri de dahil - yazılmış olması. Okurun en hassas olduğu noktalardan biri, gazetecinin meslektaşlarını kayırdığı izlenimine yol açacak tutumlar.
+ Gaffar Okkan, Diyarbakır Emniyet Müdürü iken bir suikasta kurban gitti. Konu hâlâ tartışılıyor; olaya ilgi büyük. Emrah Gürkan'ın kitabı 3310 Öldürüldü! Bilinmeyen Yönleriyle Gaffar Okkan Suikastı başlıklı bir yeni kitap da bu konuyla ilgili bir araştırmanın ürünü.
20 Kasım tarihli Milliyet'te kitapla ilgili bir haber, yayınevinin tepkisini aldı. Haberin başlığı Bu Kitabın Bir Tek Adı Doğru idi. İç sayfada ise Acele Kitap Ecele Gider başlığı vardı. Haberde bazı bilgi ve baskı yanlışlarından söz ediliyordu.
Güncel Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Aysel Akdaş, "Bu haber, öncelikle, taşıdığı başlık nedeniyle objektif habercilik kuralları ile bağdaşmamakta" diye yazmış. "Haber içeriğinde genelde dizgi yanlışlarından ve düzelti hatalarından söz edilmesine karşın, yorum niteliği taşıyan başlıkla kitabın içeriğinin yanlış olduğu izlenimi yaratılıyor. Kimileri için dizgi hataları önemli olabilir, ama her kitapta bulunabilecek türden bu hatalar genelde haber değeri taşımazlar."
Haberin hazırlanmasına katkıda bulunan muhabir Ahmet Tulgar'ın yanıtı:
"Aysel Akdaş'la bir telefon konuşması yaptım. Kitaptaki hatalara dikkat çektim. Akdaş önce hatalardan kitabın yazarının sorumlu olduğunu söyledi. Kitabın yayınevinde bir redaktör tarafından okunup okunmadığını sordum. "Size açıklama yapmak zorunda değiliz, keyfimiz istediği için bu hataları yaptık" diye karşılık verdi. Aramızda hayli sert bir konuşma geçti. Maalesef yazarın medyatava sitesine gönderdiği açıklamada bile hata var! Bu arada hem yazar, hem Akdaş'ın ortağı, kitabın kitap fuarına yetiştirmek için biraz acele yazıldığını kabul ettiler."
+ Aysel Akman'ın uyarı notu, Ramazan sayfalarıyla ilgili. "Gazetenizde de, öteki gazetelerdeki gibi yanlış bilgiler yer alıyor. Örneğin 20 Kasım tarihli sayfada Prof. Beyaz, 'Kuran Allah'ın kulları için çıkardığı süsü kim haram kıldı diyerek süsü kaldıranlara bizzat kızmaktadır' demiş... Kuran'da böyle bir ayet varsa sure adı ve ayet numarası ile birlikte verilmeli ki, kontrol edilebilsin."
Sayfa, Milliyet’te bir ekip tarafından hazırlanıyor. Temel başvuru eserleri Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında yer alan Riyazüs - Salihi ve Tercemesi, Prof. Lütfi Duran, Prof. Cevat Akşit ve Prof. Osman Nuri Çataklı'nın yazdığı Rumuz El - Ehadis ve Hamdi Yazır Elmalılı'nın Hak Dini Kuran Dili. Hadis sunumu üzerine kurulu bu sayfada, güncel tartışma ve tefsirlere de yer veriliyor.