The Others Milyar dolarlık jest

Milyar dolarlık jest

16.11.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Milyar dolarlık jest

Milyar dolarlık jest


'İyi günde de kötü günde de yanınızdayız' diyen Clinton, depremzede esnafa 1 milyar dolarlık kredi için talimat verdiğini açıkladı


       ABD Başkanı Bill Clinton, depremden zarar görenlere yardım için, 1 milyar dolarlık bir kredi sağlanması için Eximbank'a talimat verdiğini açıkladı. Clinton, bu açıklamasını Çankaya Köşkü'nde dün sabah gerçekleşen resmi karşılama töreninde yaptı. Clinton, 1 milyar dolar krediden depremden zarar gören küçük iş sahiplerinin yararlandırılmasına çalışacaklarını söyledi. Karşılama töreninde bir konuşma yapan Clinton, Düzce'de meydana gelen deprem nedeniyle Türk halkına başsağlığı dileyerek, ABD'nin her zaman Türkiye'nin iyi gününde de kötü gününde de yanında olacağını söyledi.
       Başkan Clinton, Türkiye'de art arda yaşanan depremlerin kendilerini çaresiz bıraktığını ve kendi kapasiteleri içinde geleceğe daha iyi bakabilmek için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi.
       Hiç kimsenin 17 Ağustos'ta böylesine bir trajedi şeklinde oluşan, ardından da geçen hafta yaşanan depremi önceden bilemeyeceğini belirten Clinton, deprem nedeniyle arama - kurtarma ekipleri gönderdiklerini, en az 10 bin kişinin barınma ihtiyacını gidermeye çalıştıklarını, Eximbank'tan 1 milyar dolar tutarında bir krediyi de, yıkımın tahribatının giderilmesi için sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
       Clinton, "Bizler en kısa zamanda toparlanmanıza yardım edeceğiz, gelecekte de yardımcı olacağız" diye konuştu.
       Clinton Türkiye'de kalışı sırasında deprem bölgesini de ziyaret edeceğini kaydederek, ilk depremin kurbanlarına ne şekilde yardım sağlayabileceklerini gözden geçireceklerini de ifade etti.

First Lady ziyarette Chelsea alışverişte

       First Lady Hillary Clinton ve kızı Chelsea için de Türkiye ziyaretinde ayrı programlar hazırlandı. Sabah, Başkan Clinton’la Anıtkabir’e giden Hillary Clinton, daha sonra Cumhurbaşkanı Demirel’in eşi Nazmiye Demirel ile beraber Çankaya Köşkü’de çay içti. Başkan Clinton’ın konuşmasını dinlemek için TBMM’ye giden Anıtkabir’e gelmeyen Chelsea ise Ulus’taki Çıkrıkçılar Yokuşu’nda halıcı ve gümüşçüleri gezdikten sonra Kızılay’daki Zara mağazasından alışveriş yaptı (solda). Akşam tüm aile Çankaya Köşkü’ndeki yemekte biraraya geldiler. First Lady, öğle saatlerinde de Anadolu Çağdaş Eğitim Vakfı’nı (AÇEV) ziyaret etti. Lacivert pardösü, lacivert balıkçı yaka kazak ve pantolon giyen Bayan Clinton buradaki çocuklarla ilgilendi. Vakıfta çocuk bakım eğitimi alan bir kadın, “Çok güzelsiniz" deyince Clinton, “Buraya hep geleceğim galiba" dedi.

Afetleri önlemede işbirliği

       Öte yandan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ile ABD Federal Acil Durum Yönetimi İdaresi FEMA arasında, Doğal ve Doğal Olmayan Teknolojik Afetleri Önleme ve Müdahale Etme Alanında İşbirliği Niyet Protokolü, Clinton'ın ziyareti sırasında imzalandı.
       Çankaya Köşkü'nde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Ali Helvacı ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Gorssman tarafından imzalanan protokol, afetlerle ilgili konularda işbirliğini öngörüyor.

       Sağnak yağışta şemsiyesiz dolaştı, kırmızı - beyaz kravat taktı
       * ABD Başkanı Bill Cinton, Türkiye'ye resmi ziyaret yapan üçüncü başkan oldu. Daha önce ABD Başkanı Dwight Eisenhower 1959'da, George Bush da 1991 yılında Türkiye'yi ziyaret etmişti. Beş gün Türkiye'de kalacak olan ABD Başkanı Bill Clinton'un son 7 yıl içinde ilk kez bir ülkeye bu kadar uzun bir süre için geldiği bildirildi.

       * ABD Başkanı Bill Clinton'un Ankara'ya yaptığı tarihi ziyaret yoğun bir yağmur yağışı altında gerçekleşti. Clinton, Anıtkabir'deki bir süre yağmur altında yürümek zorunda kaldı. Çankaya Köşkü'ndeki karşılama töreninde yağmur hızını daha da arttırdı. Kırmızı kravatı ve siyah takım elbisesiyle son derece şık görünen Clinton, yağmura karşın, üzerine pardesü almadı. Bu nedenle oldukça ıslanan Clinton'nun, konuşma yapılan kürsüye gelindiğinde, mendiliyle elbisesini kurulamaya çalıştığı görüldü.

       * Cumhurbaşkanı Demirel ise fötr şapkası elinde olmasına karşın, Clinton'a saygı gereği, şapkasını takmamayı tercih etti. ABD Dışişleri Bakanı Madelaine Albright ise yağmurdan taktığı geniş çerçeveli kırmızı şapkayla korundu.
       Siyah bir pantalon takım giydiği gözlenen Hillary Clinton'u Köşkte Nazmiye Demirel karşıladı. Nazmiye Hanımla Bayan Clinton'un birarara ele ele tutuştukları görüldü.

       * Clinton'ın kaldığı Hilton Oteli adeta uzay üssü haline getirildi. ABD'li güvenlik ekiplerinin beraberinde özel satelite uydu sistemi ve dijital telefon hatlarını çektikleri öğrenildi. Clinton ve otelde kalan ABD'lilerin güvenlik nedeniyle otelin telefon şebekesini kullanmadıkları öğrenildi. Otelin 12. katında güvenlik için ABD ekibi tarafından özel Movement Center (harekat merkezi) oluşturuldu. Merkezde oteldeki bazı güvenlik kameralarından görüntülerin izlendiği ve ABD ekiplerinin telsiz görüşmelerinin takip edildiği öğrenildi. Merkezde bir Türk emniyet görevlisi çalışıyor.

       * Otelde halen 74 müşterinin kalması, ABD güvenlik ekibini endişelendirdi. Bu nedenle Clinton ailesi otelin çıkış bölümündeki çamaşırhane ve mutfağın arasındaki servis asansörünü kullanmaya başladı. Kırmızı halı serilerek protokol bölgesine haline getirilen asansörün güvenliği için 24 saat boyunca personel görevlendirildi.

       * Otelde ABD heyeti tam 260 oda kiraladı. 600 kişilik özel ekibiyle gelen ABD Başkanı 16. kattaki odasında kalırken, Beyaz Saray güvenlik ekibi ise 12. katı kiraladı. Daha üst kattaki odalarda ise ABD delegasyonu kaldı. Clinton'ın hemen yanındaki oda Ulusal Güvenlik Danışmanı'na ayrıldı. Başkan'ın odası dün gece gelişinden bir saat önce güvenlik ajanları tarafından steril hale getirilip kilitlendi.

       * Clinton'un geçtiği güzergahlarda trafik akışı saatler öncesinden durdurulduğu için, bu güzergah dışında kalan yerlerde trafik felç oldu. Clinton'un geçtiği güzergahı kullanan yayalar ise, ilk kez sokaklarda rahat rahat yürüme fırsatı elde etti.

       ‘Kamikaze’ uçağa karşı ağır silahla korundu
       ABD Başkanı Bill Clinton dün Anıtkabir ziyareti sırasında havadan gelecek herhangi bir tehlikeye karşı ağır silahlarla korundu. Clinton, Atatürk’ün mozelesine çelenk bırakırken, saygı duruşu sırasında olası bir “kamikaze" saldırıya karşı tedbir olarak iki keskin nişancı ağır silahlarıyla birlikte mozelenin hemen dışında siper aldı. Siyahlar giyinmiş Amerikalı keskin nişancılar yine siyah kılıfları içinde taşıdıkları ağır silahlarını Clinton gelmeden hemen önce kurarken, Clinton’ın ayrılışından sonra sökerek kılıflarına yerleştirip sessizce Anıtkabir’den ayrıldılar.
       Clinton’ın hangi arabada olduğunun anlaşılmaması için ABD’den iki zırhlı makam aracı getirildi. Makam aracına, yine ABD’den getirilen özel donanımlı araçlar eşlik ederken, Ankara’da kaldıkları süre içinde Clinton ailesi ikamet ettikleri Hilton Oteli’ne de garaj kapısından giriş - çıkış yaptı. Clinton için Ankara’daki tüm güvenlik görevlileri seferber oldu. Dört emniyet müdür yardımcısının yanı sıra izinleri kaldırılan 4 bin 500 polis koruma hizmeti verdi. Clinton’ın geçeceği güzergahlarda yollar tamamen boşaltıldı. Yol ve kaldırımlara araçların park etmesine izin verilmedi. Polis helikopterleri de gün boyu havadan denetim yaptı. Ayrıca, Özel Harekat Şubesi’nden keskin nişancıların da görünmeyecek şekilde önemli noktalarda görevlendirildikleri bildirildi.

       Çankaya’da Fazıl Say’lı devlet nişanı töreni
       Temaslarına kapalı ve yağışlı bir Ankara gününde başlayan Clinton ve eşi saat 10.15’de yoğun güvenlik önlemleri altında Hilton Oteli’nden ayrıldı. Hilton Oteli’nin bulunduğu Tahran Caddesi’nden, İran Caddesi’ne oradan da, Tunalı Hilmi Caddesi’ne geçerek sola dönen Clinton’un araç konvoyu Atatürk Bulvarı ardından, İnönü Bulvarı’nı takip ederek Akdeniz Caddesi ve Gençlik Caddesi güzergahı üzerinden Anıtkabir’e ulaştı. Köşk’teki resmi temasların tamamlanması ardından ABD Başkanı ve heyetine ait konvoy dönüşte de yine aynı güzergahı takip ederek Hilton Oteli’ne döndü.
       Otel’de Başbakan Bülent Ecevit’i kabul ederek bir süre görüşen ABD Başkanı, ardından TBMM’ye hareket etti. TBMM Genel Kurulu’na hitap eden ilk “ABD’li Başkan" olma ünvanını kazanan Clinton ve eşi aynı güzergahtan yeniden Hilton Oteli’ne döndüler.
       Otel’de bir süre dinlenen ABD Başkanı ve eşi, kendisine verilen devlet nişanı için Şehit Ersan Caddesi güzergahından yeniden Çankaya Köşkü’ne çıktılar. Çankaya Köşkü’ndeki madalya töreni ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in onuruna verdiği yemeğin ardından Fazıl Say resitalini dinleyen Clinton ve eşi İran caddesi üzerinden yeniden Hilton Oteli’ne döndüler.

       Başkan’ın listesindeki İHD’li gözaltında
       Türkiye’yi ziyaret eden ABD Başkanı Bill Clinton’u protesto etmek amacıyla Kızılay’da toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin oluşturduğu kalabalığa polis müdahale ederek, dağıttı. 115 kişiyi gözaltına alan, dağılan kalabalığı panzerlerle takip etti. Gözaltına alınanlar arasında Clinton’la görüşmeler yapması beklenen İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) Ankara Şube Başkanı Lütfü Demirkapı da bulunuyor.
       Clinton’un Türkiye ziyaretini protesto etmek amacıyla Kızılay Güvenpark’ta biraraya gelen siyasi partiler Emeğin Partisi (EMEP), Sosyalist İktidar Partisi (SİP) ile aralarında İHD, 68’liler Vakfı’nın da bulunduğu sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine polis, alana girmelerine izin vermedi. Yeni Karamürsel Mağazası’nın bulunduğu alanı kordona alan polis burada protestocuları dağılmaları için uyardı. Demokratik haklarını kullanmak istediklerini ve basın açıklaması yaptıktan sonra dağılacaklarını söyleyen protestoculara polis müdahale etti. Kalabalığı dağıtan polisin müdahalesi, çok sayıda kişinin yaralanmasına da neden oldu. Polis burada yakaladığı kişileri de gözaltına aldı. Polisin toplam 115 kişiyi gözaltına aldığı öğrenilirken, gözaltına alınanlar arasında EMEP, SİP Ankara İl Örgütü yöneticileri ile İHD Ankara Şubesi yetkilileri bulunuyor.