The Others MÜJDE! Kelepir ada

MÜJDE! Kelepir ada

12.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

MÜJDE! Kelepir ada

MÜJDE Kelepir ada


Artık Robinson Cruose gibi bir adada sakin bir hayat geçirmek mümkün. Bunun için 200 bin ile 2.5 milyon doları gözden çıkarmanız yeterli(!)


       Yat modasını bilirdik. Binlerce zengini konuk ederek ülke ülke dolaşan transatlantikleri görmüştük. Ama “yüzer adaöyı henüz görmemiştik. Girişimci ruh bu ihtiyacı da keşfetti ve “öteki Türkiye" tartışmalarının yaşandığı şu günlerde, tanesi milyonlarca dolar olan yüzer ada ithalatına başladı. Türk Robinsonlara da kendi adalarına sahip olma şansı doğmuş oldu.

       İlki Ocak’ta geliyor
       Amerikan Extreme Islands firmasınca üretilen yüzer adaları pazarlamak için harekete geçen Viramar Denizcilik, ilk adanın ithalatı için bağlantıları yaptı. 160 metrekare genişliğinde ve tam donanımlı ilk Fantasy Islands’ı ocak’ta geliyor.
       Şimdiye kadar 15’in üzerinde turizm şirketinden talep geldiğini açıklayan Viramar yetkilileri, yüzer ada fiyatlarının 200 bin dolarla 2.5 milyon dolar arasında değiştiğini söylediler.
       Sekiz çeşitte üretilen ve istenildiğinde siparişe göre de farklı tasarımları gerçekleştirilebilen yüzer adalarda adeta “yok yok." 12 mil hızla ilerleyen yüzer adalarda, her türlü konforun ve ihtiyacın düşünüldüğünü belirten yetkililer, yüzer adaların dolu depoyla 700 mil mesafe katedebildiğini belirttiler.

       Her türlü konfor var
       Kişiye özel veya ticari amaçla üretilebilen yüzer adaların tümünde deniz suyunu tatlı suya çeviren sistem bulunuyor. Fiber malzeme kullanılan adanın üstünde yapay palmiye ağacından küçük göllere kadar her türlü ayrıntı düşünülmüş. Adalar birkaç katlı olabiliyor. Salon, master süit, yatak odaları, mutfak ve banyo bulunan adalarda zevke göre daha lüks olarak da dekore ettirilebiliyor. Bu durumda fiyat da artıyor. Metrekaresi 185 dolardan 505 dolara kadar çıkabiliyor. Turizm amaçlı olanlarda su sporu tesisleri, oteller ve restoranlar kurulabiliyor ve VİP müşterilere hitap ediyor.

       Gemi mi değil mi?
       Adaların gemi sayılıp sayılmayacağı şimdilik tartışmalı. Viramar Denizciliğin ortağı Aslan Şişman, bu adaların motorlu deniz taşıtları kategorisinde olduğunu söylerken, Deniz Hukuku Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr.Sezer Ilgın T.T.K.’nın 816. maddesi ve 4922 sayılı Denizde Can ve Mal Koruma Kanununun 1. maddesine bakılarak gemi kategorisine girip girmeyeceği hakkında karar verileceğini belirtiyor. Şimdilik, seyir ve çevre emniyeti açısından sorun olmayan, her yere demir atabilen adalar, “gemi" sınıfında sayılmadıkları taktirde kendi makinaları ile hareket edemeyecek. Başka araçlarla çekilerek işlevlerini görebilecekler. Adalar şimdiye kadar Meksika ve Brezilya’ya da turizm amaçlı satılmış durumda.