The Others Müzik gezintileri

Müzik gezintileri

21.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Müzik gezintileri

Müzik gezintileri



Pazartesİ gecesi gerçekten içimi karartan dizilerin egemenliğindeki kanallarımızdan şöyle biraz uzaklaşıp başka diyarlara gezintiler yaptım. Entel dantellik değil, iç huzurum adına, şöyle güzel bir melodi duymak adına. Mezzo'ya uğradığımda bir takım yaşını başını almış adam ve aralarında üç tane genç hanımın "ne oluyor burda?" dedirten sesler ürettiklerini gördüm. Garip, ilginç, karmaşık, melodik... Tarifi her an değişen bir müzik. Willem Breuker Kollektief... Adını duymuş, ama hiç dinlememiştim. Downbeat(En sözü dinlenir caz dergisi) onun için "WBK yeryüzündeki en iyi çalışan (motor gibi yani) orkestra" yorumunu yapmış. Belki de buydu tarifte hepsini biraraya toplayan; nasıl bir çalışma hem de... Orkestra, Willem Breuker tarafından 1974 yılında kurulmuş... Breuker saksafon ve klarnet çalıyor. Grupta 2 tenor saksafon, iki trompet, iki trombon, kontrbas, davul ve piyano var. Yaptıkları müzik için "Bakır çalgılar sirki" diyenler var. Breuker şovun babasını yapıyor. Diğerleri de öyle. Dans var, mizah var, oyunculuk var ve tabii ki müzik. Swing, free caz, klasik müzik, halk müzikleri, popüler müzik, çağdaş müzik... Tüm bunları bir potada öyle bir eritiyorlar ki dinlerken sıkılmanız, yabancı kalmanız mümkün değil. "Dugün" diye bir balkan patlattılar. Eh bizim çalgıcılar bilmem dinlediler mi? Hani şu "etnik" yapıyorlar ya... Basit ama zor, karışık ama çözülebilir. Mezzo'da muhteşem bir gece geçirdim...

Bülent Ortaçgil ile Teoman şimdiden "Ne güzel olmuş" diyebileceğim bir projeye imza atıyorlar. Ortaçgil Teoman'nın, Teoman da Bülent Ortaçgil'in şarkılarını seslendirecek. Show TV'de Saba Tümer'e konuk olmuşlardı. Bülent Ortaçgil, Teoman'ın 9; Teoman da Bülent Ortaçgil'in 11 bestesini söyleyecek. Teoman'nın "17" isimli şarkısı listede yok... Benim konuşmalardan anladığım bir de ardından albümü gelecek. Tersi olsa şaşardım.

"Kırkbeşlik", bizim popüler müziğin geçmişini anlatan belgesel programının adı. Bence defalarca gösterilebilir. Hatta DVD şeklinde satışa sunulabilecek zenginlikte. Barış Manço'nun olduğu bölüm yayınlandı. Bir kere daha sahne şovunun Manço ile bir başka olduğunu izleme fırsatım oldu. 1974'teki bir çekimde Manço, bu işi bildiğini ve özendiğini daha o yıllarda işi bitirdiğini bize gösteriyordu.