The Others Nabzı doktorlar tutuyor

Nabzı doktorlar tutuyor

18.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nabzı doktorlar tutuyor

Nabzı doktorlar tutuyor


Uşak'ta politika neredeyse doktorlardan soruluyor. Liste başları cerrahlar, jinekologlardan oluşuyor

Bilge EGEMEN


UŞAK'tan şöyle bir geçip gitseniz, bir yerde durup birkaç saat mola verseniz, "Aman ne sakin, ne kendi halinde bir kent" diye düşünürsünüz... Ama yanılgıların en büyüğünü yaşarsınız...
Çünkü Uşak'ın dışı sizi, içi de bilenleri yakıyor. Seçim öncesi Uşak dışarıdan yaşlı bir kontes kadar soğuk, içeriden 18'lik bir dansöz kadar fıkır fıkır görünüyor.
Milletvekiliği için yarış, bütün hızıyla devam ediyor. Her partinin il örgütü en az iki milletvekilliğini garanti gördüğü için kafalar karışıyor, durum matematiksel bir probleme dönüşüyor.
Partileri ciddiye almaya kalkışan 'saflar', Uşak'tan toplam 38 milletvekili çıkacağını sanıyor. Halbuki gerçekte evdeki hesap çarşıya uymuyor. Uşak'ın milletvekili kontenjanı rakamla "3" yazıyla "üç". Evir çevir üçbuçuğu bulmuyor.
Demek ki partilerden bir kısmı yanılıyor ya da çok yükseklerde kanat çırpıyor.
Son seçimde üç milletvekilliğini DSP, ANAP ve DYP paylaşmıştı. Şimdi de ilk bakışta bu paylaşımda pek farklılık olacağı tahmin edilmiyor. Tabii Apo rüzgarı DSP'ye artı bir kazandırmazsa - ki kazandırmış görünüyor - ve de başka sürprizler olmazsa.
Uşak'ta doktorlar politikaya bayılıyor. Listelerde baş sıraları cerrahlar, jinekologlar kaplıyor. Şu sıralar hiçbir yeri ağrımayan Uşaklılar bile bol bol doktor kontrolüne gidiyor. Ne de olsa dünya, al gülüm ver gülüm dünyası. Hasta doktora, doktor oya ihtiyaç duyuyor. Uşakta insanlar yanakları kırmızı, kırmızı sağlık saçarak dolaşıyor.
Sevilen ve sayılan DSP milletvekili Opr. Dr. Mehmet Yaşar Ünal, liste başından yine aday. Başta DYP'li sonradan bağımsız olan Hasan Karakaya ise bu kez aday değil. ANAP'lı Yıldırım Aktürk de aday olmadı. Uşaklı'nın yakından uzaktan tanımadığı ve bir sihirbazın gümüş değneğinden fırlayıp pat diye çok uzaklardan çıkıp gelen bu yabancı, milletvekili olduktan sonra Uşak'a uğrama zahmetini bile doğru dürüst göstermemiş.
ANAP'ın liste başı bu kez Opr. Dr. Uğur Özkan. Özkan'ı da parti içi muhalefet pek tutmuyor. 400 delegenin 125'inin kendi akrabası olduğu, söylentiler arasında.
DYP'nin de liste başı bir doktor. Prof. Dr. Mehmet Kılınç. DYP merkezde çok güçlü olmadığı için Kılınç, Banaz'dan listenin başına yerleşmiş.
FP'nin ilk adayı, öğretmen emeklisi olan İl Başkanı Ali İhsan Uzun. Fakat Uşak, FP'ye hiçbir zaman prim vermiyor.
CHP'de durum enteresan. CHP her ne kadar çaptan düşmüş görünse de, listenin başındaki adayı çok kuvvetli. Doktor değil, bir çiftçi. Çamyazı köyünden olan Rıza Yılmaz, nüfusun yarısı tarımla uğraşan Uşak kırsalında çok seviliyor. Pancar Ekicileri Kooperatifi'nin başkanı olması, kendisine çok oy getireceğe benziyor.
Tüm partilerin listesinde ilk üçe girmiş yalnızca bir kadın aday var. CHP'den diş hekimi Fatma Özkumur. Ancak üçüncü sırada olduğu için şansı yok.
MHP'nin ilk sırasındaki Şekerbank Teftiş Kurulu'ndan emekli Armağan Yılmaz'a, her ne kadar MHP'nin oyları artacak gibi görünse de pek şans tanınmıyor.
Bir de bağımsız bir aday var ki, Uşaklılar'ın yaşamına neşe üstüne neşe katıyor. Kuyumcu dükkanından çıkıp bağıra bağıra kendi reklamını yapan Adem Baba'ya (Adem Eker) Uşaklılar karınlarını tuta tuta gülüyor.
"Tüm dürüst insanların bileşkesi ben de patlama yaptı" diyen ve kendini şahin bakışlı ikinci Atatürk ilan eden Adem Baba, kafasındaki bandanası ve omuzlarındaki Türk bayrağıyla ikinci Atatürk Kuvay - i Milliye Hareketi'nin lideri olduğunu dünya aleme ilan ediyor.
"Analar neler doğuruyor, özlenen lider geliyor" sloganıyla yola çıkan "Adem Baba" dalga mı geçiyor ciddi mi pek bilinmiyor ama ortalığı şenlendirdiği konusunda görüş birliğine varılıyor.
Uşaklı, ayakta dururken, yürürken, otururken hep seçim tahminleri yapıyor. Gece yattığında da rüyalarında adaylarla gülüyor, tartışıyor, savaşıyor.
Adaylar, hiç oturmuyor. Kapı kapı, köy köy dolaşıp icraatlarını anlatıyor. Bir köy kahvesinde DSP'liler dış borçlardan nasıl kurtulunacağını köylülere anlatırken, biri çıkıp "Goyluler olarak bizim yol ne zaman yapılacak, bunu merak ediyoruz" diyor. Dış borçlar köylüyü pek enterese etmiyor.
Belediye başkanlığı için durum tam sürpriz görünüyor. Şimdiki DYP'li Belediye Başkanı iplik fabrikaları sahibi işadamı Erhan Akçay hem seviliyor, hem sevilmiyor. Kimine göre 'çok fazla' işadamı, kimine göre de çalışkan bir belediye başkanı. Diğer partilerin de adayları özellikle CHP, DSP ve ANAP'ınkiler de güçlü görünüyor.
İşsizlik sıkıntısı hiç çekmemiş Uşak, şu sıralar deri fabrikalarından işçi çıkarılmasıyla bu sıkıntıyla da tanışıyor. Sıkıntılar azalacağına günden güne artıyor.
Ama seçim heyecanı at yarışlarını solluyor. Dertleri unutturuyor.
Seçim bitip de Uşaklı, dertlere dönünce, çarpık kentleşmeden girip, kanalizasyondan çıkıyor.
Aynı film vizyona tekrar tekrar giriyor.


Uşak

İlçeleri: Merkez, Banaz, Eşme, Karahallı, Sivaslı, Ulubey.
Nüfusu: 311.754
Milli Gelirden Aldığı Pay: 2162 USD
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 187.825 / 204.319
1995'te Seçime Katılma Oranı: %91.58
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oranı: DSP 39.801 (%23.9), DYP 33.967 (%20.4), ANAP 27.886 (%16.7), RP 23.285 (%14), CHP 21.393 (%12.8), MHP 15.609 (%9.4), HADEP 1.747 (%1.1), MP 736 (%0.4), YDP 674 (%0.4), YDH 643 (%0.4), İP 448 (%0.3), YP 240 (%0.1).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Hasan Karakaya (DYP), Yıldırım Aktürk (ANAP), Mehmet Yaşar Ünal (DSP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 3