The Others Nazım ALPMAN

Nazım ALPMAN

27.02.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Nazım ALPMAN

Nazım ALPMAN

SÜREKLİ Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık eyleminin "önceden ilan edilmiş" süresinin bitimine iki gün kaldı. Genel kurulsuz, merkez komitesiz, lidersiz, bir yapılanma olan Aydınlık İçin Yurttaş Girişimi, eylem çağrısını cüce şubat ayını kapsayacak boyutta tutmuştu. Şimdi "resmi final"e iki gün var. 1 Mart Cumartesi gecesi ise Türkiye, sivil toplum hareketi tarihin en önemli referandumu için elektirik düğmelerinin başına koşacak!
Tamam mı, devam mı?
Her seçim öncesi, Milliyet'in ünlü "nabız tutma" ekibi içinde yer aldığımızdan bu "ışıklı referandum" kayıtsız kalamazdık. Sınav sahası bütün Türkiye olduğundan nabız tutmaya yakın çevremizden başladık.
Melih Aşık, saat 21.00'de Türkiye'nin ilk kez topluca mutlu olduğunu söylüyor. Eylemin devam etmesinden yana... Gerekçesini de şöyle açıklıyor:
"Tanımadığımız komşularla, sürücülerle, caddeden el çırparak geçen yayalarla, yanıp sönen ışılar aracılığıyla kurduğumuz yürek birliği öylesine sardı ki ruhumuzu... Eylem biterse bir büyük yanlızlık ve ayrılık doğacak sanki..."
Hasan Pulur Ağabeyimiz ise on gün önce bizim gazetenin "Kocatepe"si sütunundan komutunu verdi:
"1 dakika karanlığa devam!.."
Sokakların havası da farklı değil... Beyoğlu'nda küçük bir meyhanede demlenen TEK'ten emekli Mustafa Karlı, elektrik kesintilerine olan aşinalığıyla diyordu ki:
"Yıllarca elektrik kesintilerinin mahcubiyetiyle yaşadım. İlk kez bunun tersini yaşıyorum. Elektriği kullananlar gönüllü olarak karanlığı seçiyorlar. Hem de önemli bir iş için... Ben eyleme devam edeceğim. Nereye kadar giderse..."
Ortaokul öğrencisi Işın, karanlıkla olan ilişkisini şöyle anlatıyor:
"Karanlıktan korkardım. Şimdi onu yendim. 1 Dakika Karanlığı seviyorum. Annemler bıraksa bile ben devam edeceğim!"
Hükümet bu eylem konusunda en doğru tespitini "çocukların yapacağı şey" diyerek ortaya koydu. Gerçekten de eylemi en çok çocuklar sevdi. Ataköy bloklarında saat 21.00'de sitelerin bahçelerine çıkan çocukları evlere 23.00'de zor sokuyorlar. Ertesi gün okul yoksa, eylem geceyarısını da deviriyor.
Onca sıkıntılara karşın millet kendisini eğlendirecek bir mekanizma buldu. Öyle gözüküyor ki, bu oyuncağı onların elinden kimse alamayacak!
Siz Milliyet'in 0212 505 62 33 numaralı faksına görüş ve önerilerini göndermeye devam edin.