23.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
Derya Sazak
“Bir Milliyet okuyucusu olarak gazetemi karıştırırken, her pazartesi okuduğum Ombudsman özel köşenizde bir konuda şikayet yazısı vardı. Okurunuz ondalıklı sayıları yazarken neden virgül değil de nokta konulduğunu, örneğin 25,75 yazmak yerine niçin 25.75 yazıldığını anlamadığını belirterek bu yanlıştan vazgeçilmesi gerektiğini belirtiyordu.
Bir matematik profesörü ve bu konuların dersini veren, kitabını yazan bir bilim adamı olarak, bu gibi konularda kamuyu aydınlatmak gibi bir görevimiz olduğunu da düşünerek aşağıdaki açıklamayı yapıyorum.
Okur başlangıçta haklı, eğer günümüzde teknolojiyi yönlendiren matematiği bilmiyorsa... Oysa yeni bir matematik var: İki tabanlı sayı sistemiyle yapılan aritmetik! Buna Boole (Bir İngiliz matematikçisi ve mantıkçısı) aritmetiği deniyor. Bu aritmetikte sadece 0 ve 1 rakamları, sadece + ve x işlemleri (operatörleri) var. Buna dijital (sayısal) sistem ya da binary sistem deniyor. Burada her şey iki değerlilik üzerine kurulmuş. İşte virgül yerine de sadece nokta kullanılıyor. Örneğin 110010.01 gibi buradaki nokta işaretinin adı da var: Radiks Noktası. Örneğin 2,25 gibi bir sayının iki tabanlı (binary) sistemde karşılığı 1 0 . 0 1’dir.
Bu “on tam yüzde bir” değil; bir-sıfır-radiks-sıfır-bir’dir. İşte bu gibi teknikte ve modern matematikte kullanılan sembol ve notasyonlar, günlük yaşamdaki matematik yazılımlarına sirayet ederek, alışkanlık haline gelen bu yazım şekli klasik yazılışta da kullanılmaya başlanınca sayın okurumuzun şikayetine konu olan durum ortaya çıkmıştır. Çağımızı yaşarken tıpkı yabancı dilde yazılmış mağaza adları gibi bu farklılıklara da alışarak yaşamaya devam edeceğiz.”