The Others ‘Normal’ ilaçlarda da intihar şüphesi

‘Normal’ ilaçlarda da intihar şüphesi

22.09.2008 - 02:04 | Son Güncellenme:

ABD'de alerjiye karşı Singulair isimli bir ilacı doktor tavsiyesiyle kullanmaya başlayan 15 yaşındaki Cody Miller’ın 2 hafta sonra intihar etmesi, 54 yaşındaki aile doktoru Douglas Briggs’in ise sırt ağrıları için Neurontin isimli ilacı kullanmaya başlamasının ardından kendini asması üzerine Milliyet, AP kaynaklı haberleri 2 Eylül 2008 tarihinde 'Normal ilaçlarda da intihar şüphesi' başlığıyla yayımladı.

‘Normal’ ilaçlarda da intihar şüphesi

Amerikan Akciğer Derneği gönderdiği açıklamada astım ve alerji ilacı Montelukast ile ilişkili depresyon veya intihar vakalarına dair herhangi bir bulgu elde edilmediğini, yakın geçmişte intiharın montelukast (Singulair) tedavisinin bir komplikasyonu olduğu yönünde endişeler bulunduğunu belirterek şöyle diyor:
“Montelukast, astım ve mevsimsel alerji semptomlarının tedavisi için 10 yıldan uzun bir süredir reçetelenen Gıda ve İlaç Dairesi onaylı oral bir ilaçtır. Sponsorluğunu Amerikan Akciğer Derneği'nin üstlendiği bağımsız bir çalışmada montelukastla ilişkili depresyona veya intihara ait herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
Araştırmada, montelukast ile ilişkili önceki klinik çalışmalara katılmış hastalardan edinilen bilgileri tekrar analiz edildi. Çalışmalara katılan 1352 hastadan 569’u montelukast kullanmak üzere randomize olarak atanmıştır. Araştırmacılar bu hastalardan elde edilen verileri analiz etmiş ve montelukast alan yetişkinlerde ve çocuklarda duygusal sağlığın bozulduğuna ilişkin herhangi bir bulguya rastlanmamıştır.
Aksine, araştırma ekibi, montelukast alan hastaları plasebo alanlarla kıyasladığında montelukast alanlarda duygusal durumda olumlu bir etki tespit etmiştir."