The Others Öğretmenliğe yeni düzen

Öğretmenliğe yeni düzen

26.02.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Öğretmenliğe yeni düzen

Öğretmenliğe yeni düzen

Milli Eğitim Bakanlığı, "Milli Eğitim Bakanlığı'na Bağlı Okul ve Kurum Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği"nin bazı maddelerinde değişiklik yaptı. Başbakanlığa gönderilen yönetmelikteki değişikliklerle, öğretmenliğe ilk defa atanacaklarda aranan 35 yaşından gün almamış olma şartı 40 yaşına çekildi. Daha önce 35 olan zorunlu hizmet illerine 13 il daha eklendi.
Bakanlık, günün koşullarına ve eğitimdeki ihtiyaçlara uygun olarak yönetmelikte bazı değişiklikler yaptı. Yönetmeliğin, "Güvenlik Soruşturması Yönetmeliği'nde belirtilen esaslar uyarınca yapılacak arşiv araştırması sonuçlarına göre, öğretmen olmaya engel halinin bulunmaması" fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Bundan böyle 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'ndaki soruşturmaya ek olarak, öğretmen adayları, ikinci bir güvenlik soruşturması geçirmeyecek.

Yönetmelik değişikliğiyle, zorunlu illerin kapsamı da genişletildi. Daha önce sayısı 35 olan zorunlu hizmet illerine Aksaray, Çanakkale, Giresun, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun ve Trabzon eklendi.
Yönetmelik değişikliğiyle, öğretmenlerin, birinci grup illerde 3 yıl ya da ikinci grup illerde 4 yıl olan zorunlu çalışma süresi artırıldı. Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Sivas, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van'dan oluşan birinci grup illerde zorunlu hizmet süresi A,B,C hizmet alanında 4 yıla çıkarılırken D ve E hizmet alanında 3 yıl olarak bırakıldı.
İkinci grup iller olan Amasya, Artvin, Bartın, Bayburt, Çankırı, Çorum, Elazığ, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kastamonu, Malatya, Sinop, Tokat, Yozgat ve Zonguldak için ise zorunlu hizmet süresi ise A,B,C hizmet alanında 5 yıla yükseltildi. D ve E hizmet alanında 4 yıl olarak korundu.
Yönetmelik yürürlüğe girdiği tarihte zorunlu hizmet bölgesine dahil edilen bu illerde görevli öğretmenlerin, bu iller emrinde geçirdikleri hizmet süreleri, zorunlu bölge hizmetinden sayılacak.

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, öğretmenlerin, bugüne kadar Mayıs-Temmuz ayları arasında yapılan yer değiştirme suretiyle atamaları Mayıs-Ağustos ayları arasında gerçekleştirilecek.
Öğretmenin eşinin ölümü, eşin emekliye ayrılması ve eşinden boşanma hallerinden doğan özüre bağlı atamalar ise zamana bağlı olmadan gerçekleştirilecek. Ayrıca, öğretmenlerin eşinin ya da kanunen bakmakla yükümlü bulunduğu çocukları, anne ve babasının kanser, akıl hastalığı, organ nakli gibi uzun süreli tedavi gerektiren hastalığı halinde görev yerleri, istedikleri ve tedavi imkanı bulunan yerlere yapılacak.
Bir diğer değişiklikle de, yer değiştirme suretiyle atama isteyecek öğretmenlerin eşlerinin, yer değiştirmek istenilen yerleşim yerinde son bir yıl içinde en az kesintisiz 240 gün süre ile sigorta primi ödendiğini gösterme zorunluluğu maddesi esnetilerek, son üç yıl içinde toplam 480 gün sigortalı hizmeti olduğunu gösterebilme olanağı da getirildi.

Yönetmeliğin öğrenim durumu özürüne bağlı yer değiştirmeler maddesinde yapılan bir diğer değişiklikle de, çocuğu merkezi yerleştirme sınavı sonucuna göre örgün öğrenim yapan yükseköğretim kurumlarında lisans düzeyinde okuma hakkı kazananların görev yerleri, hizmet ve öğrenim özürü gerekçelerinin birlikte karşılanmasına uygun olması koşuluyla öğretim kurumunun bulunduğu hizmet alanı ile değiştirilecek.
Yönetmeliğin yeniden düzenlenen diğer bir maddesiyle de, zorunlu bölge hizmetine tabi öğretmenler, bu hizmetlerini tamamlamadıkça bölge dışındaki illere, bunlardan zorunlu hizmet bölgesi dışındaki illerde görevli olanlar da bu iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunamayacaklar.
Yönetmeliğin olağanüstü hallere bağlı yer değiştirme bölümüne, "öğretmenin özel hayatını ve görevini olumsuz yönde etkileyen nedenlerden dolayı görev yerlerinin değiştirilmesini isteyenler" ifadesi de eklendi.
Bakanlığın eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarına ilk defa aday öğretmen olarak alınacakları anlatan "ilk defa atama" tanımına, "özel öğretim kurumlarında öğretmenlikte adaylığı kalkmış olanlar" ifadesi eklendi. Yine, diğer kamu kurum ve kuruluşları kadrolarında devlet memuru olarak çalışmakta olanların sınıf içinde veya sınıf değişikliği yoluyla aday veya asil olarak öğretmenliğe atanmalarını ifade eden kurumlararası atama tanımına, "yükseköğretim kurumlarında öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman ve araştırma görevlisi olarak çalışanlar" da alındı.