The Others Ordu barış okulu açıyor

Ordu barış okulu açıyor

29.06.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ordu barış okulu açıyor

Ordu barış okulu açıyor

       Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) çeşitli eğitim - öğretim kurumlarında ve tesislerinde verilen Barış İçin Ortaklık (BİO) kapsamındaki eğitim faaliyetlerinin daha koordineli bir şekilde planlanması ve uygulanması amacıyla Genelkurmay Başkanlığı'na direkt bağlı olarak kurulan "Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi" (BİOEM) bugün açılıyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın açacağı merkez bir basın turuyla tanıtılacak.
       BİOEM'in açılışı nedeniyle saat 15.00'de Genelkurmay Orbay Salonu'nda bir tören düzenlenecek. Orgeneral Karadayı, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve NATO Uluslararası Askeri Karargah Direktörü Korgeneral Kandborg'un birer konuşma yapacağı törene Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, NATO karargahlarıyla NATO ülkelerinden BİO programına dahil üst düzey personel ve Ankara'daki büyükelçilerle ataşeler katılacak.
       BİOEM'de törenin ardından değişik ülkelerden 37 üst rütbeli askeri ve sivil personelin katılacağı BİO Oryantasyon kursu başlayacak. Kursa, Azerbaycan, Arnavutluk, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Gürcistan, Kırgızistan, Letonya, Litvanya, Macaristan, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Türkmenistan ve Ukrayna temsilci gönderecek.
       Kurs kapsamında yeni güvenlik mimarisi ve Türkiye'nin BİO perspektifi, BM, AGİT, BAB, NATO, uluslararası karar verme mekanizması, BİO konsepti ve BİO faaliyetleri planlama esasları, barışı destekleme harekatı ve BİO tatbikatları ele alınacak.
       TSK'nın barışa katkısını daha da artıracağı belirtilen BİOEM, stratejik seviyedeki politik askeri kursların yanı sıra kuvvet komutanlıklarına bağlı eğitim ve doktrin komutanlıklarıyla eğitim tesislerinde icra edilecek operasyonel ve taktik - teknik kursların planlama ve koordinasyonunu da yapacak. Merkez, üst düzeydeki politik askeri kursların verilmesi için Dışişleri Bakanlığı'nda, think - thank kuruluşlarında, Genelkurmay Karargahı'nda ve diğer uluslararası kuruluşlarda bulunan deneyimli personeli eğitim elemanı olarak görevlendirecek. Ayrıca nokta karargahından ve NATO ülkelerinden seçkin personel ders ve konferanslar verecek.
       Merkezin kuruluş amaçları arasında, "karşılıklı anlayış, diyalog, işbirliği, güven ortamı, dostluk ve karşılıklı çıkarlara saygı gösterilmesi suretiyle dengenin ve barış ortamının geliştirilmesine yapılacak katkı oranında dünyanın diğer taraflarındaki ekonomik durumun ve demokratik değerlerin geliştirilmesine yardımcı olmak" da bulunuyor.